UUSIMMAT

2011 paras pelihahmo: Dovakhiin, The Dragonborn

06.01.2012 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2011 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Valintojen höysteeksi on valittu yksi tai useampi lukijoiden perustelu. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet ehdokkaita, joita on perusteltu erityisen hyvin, vaikka ne eivät olisikaan yltäneet äänimäärällisesti tai kriteereiltään listakärkeen.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta, pallukalla merkityt puolestaan lukijoiden perusteluja mielipiteilleen.

Vuoden 2011 paras pelihahmo:

 1. Dovakhiin, The Dragonborn (Elder Scrolls V: Skyrim)
 2. Nathan Drake (Uncharted 3)
 3. Geralt of Rivia (Witcher 2)

Top 3:een nousseiden pelihahmojen lisäksi lukijat tykkäsivät suuresti myös monesta muusta sankarista, sankarittaresta sekä olennosta. Tai jopa ohjelmasta. Muun muassa Adam Jensen, Batman, Jokeri, Ezio Auditore da Firenze, Victor Sullivan ja jopa Portalin Whetley omaavat faneja. Skyrimin vartijaparoista puhumattakaan.

 

1. Dovakhiin, The Dragonborn (Elder Scrolls V: Skyrim)

Lue juttuElder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Tämän rinnalla yksittäiset tekoälymokat tai 80-luvulle jumahtaneiden PC-pelaajien nillitys huonosti toteutetusta hiiriohjauksesta ovat asioita, joista valittamisella ei pilaa kuin oman päivänsä. Fakta on nimittäin se, että muutamista kompastuskivistään huolimatta Elder Scrolls V: Skyrim on laajin, laadukkain ja mukaansatempaavin tietokoneroolipeli vuosiin.

Se huokuu sitä lähes ajatonta seikkailun tuntua, jossa kartalle selkeästi asetettuun kohteeseen pääseminen voi kestää tuntikausia ihan vain siksi, että kartoittamattomasta maastosta yksinkertaisesti sattuu löytymään niin paljon jännittävää tehtävää ja tutkittavaa.

 • Skyrimin Dragonbornista tullut sellanen internet-sensaatio, että kyllä sen on oltava paras. -Mirko M.
 • Sen verran on moniulotteinen henkilöhahmo! Hänestä kun ei tiedä edes rotua, ennenkuin on pelannut, myös sukupuoli ja tadot ovat täysin pimennossa ennen jokaista uutta peliä. Myös luonne muuttuuu senverran laajalti pelikerojen ja -tuntien kertyessä. -Meikäläine

2. Nathan Drake (Uncharted 3)

Lue juttuUncharted 3: Drake’s Deception (PS3)

Uncharted-pelit ovat aina olleet hyviä tempaisemaan pelaajan mukaansa todelliselle pelaamisen vuoristoradalle, ja niin tapahtuu nytkin. Lyhyt intro pohjustaa tarinan: Nathan Drake yhdessä ystävänsä ja opettajansa Sullyn kanssa ovat saapuneet hämärään brittiläispubiin myymään Draken kaulassa roikkuvaa sormusta vielä hämärämmälle ostajalle.

Itselleen Sir Francis Drakelle kuulunut sormus on kuulemma avain uskomattomiin rikkauksiin, joten ei ole ihme, että ostajalla on mukanaan suunnaton salkku käteistä. Mutta voi näitä kelmejä, sillä kaupat tietenkin menevät pieleen, ja sitten ollaankin keskellä pelihistorian tyylikkäintä ja rempseintä kapakkatappelua.

 • Sama syy kuin Sly Cooperilla, kuuliainen varas. Hänellä kiipeileminen on parasta mitä olen kokenut, ja samoin kuin God of Warin Kratos, hän selviää kaikesta, vaikka vastaan tulisi joka kerta isompi korsto. Hänessä on myös niin paljon persoonaa, että hän on yksi inhimillisimmistä pelihahmoista. Ja kaikkein tukalimmissa tilanteissa hän osaa laukoa joskus hyviäkin kommentteja. -Pekka S.
 • Uncharted 3 on vuoden paras peli, eikä kukaan muu vuoden hyvien pelien hahmoista ole yhtä karismaattinen, hauska tai mielenkiintoinen, kuin Nathan. Tämän aarteenmetsästäjän seikkailuihin ei yksinkertaisesti kyllästy -Henri S.

3. Geralt of Rivia (Witcher 2)

Lue juttuThe Witcher 2 (PC)

Rivian Geralt on niin sanottu witcher, ammattinimike, jolle ei juuri luontevaa käännöstä löydy. Ikiaikaisen witcherien veljeskunnan jäsenet ovat geneettisesti muokattuja mutantteja, jotka ovat niin ihmiskunnan pelkojen kuin toiveidenkin kohteena. Heidän tehtävänään kun on kierrellä pitkin maailmaa ja ratkoa ongelmia. Sellaisia ongelmia, joissa joku löytyy kuistilta suolet pihalle revittynä ja veri seinille levitettynä, kuten Geralt asian ilmaisee.

 • Hienon pelin upea päähenkilö. Karski ja kompromissiton. -Ville R.
 • Mielenkiintoinen hahmo, jossa on todella monta ulottuvuutta. -Joni K.
 • Geralt on Temerian vakuuttavin naistenmies, kova vääntämään kättä ja juo kenet tahansa pöydän alle. -Sepander
 • Koska se jopa puhuu? Kuinka monta hyvää pelihahmoa tänä vuonna oli? Hyviä pelejä kyllä… Tokihan olisi voinut laittaa jonkun NPC:n, mutta blaah. -Olli H.
 • Geralt on vaan niin äijä. Tappaa läjäpäin populaa, dokaa ja painaa lähes jokaista pelin naista. Jopa Duke vaikuttaa hiljaiselta hyssykältä Geraltin rinnalla. -Henri H.

 

Muita joko runsaasti ääniä saaneita tai hyvin perusteltuja ehdokkaita:

 

Batman (Batman Arkham City)

Lue juttuBatman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360)

 • Yö musta kostaja joka on lain yläpuolella, mutta jättää säälistä vihollisensa henkiin. Supersankari ilman supervoimia. Toimii! -Jakki

Jokeri (Batman Arkham City)

Lue juttuBatman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360)

 • Batman Arkham Asylumissa Mark Hamill palasi Jokeriksi täysin uskomattomalla täydellisyydellä ja nyt Arkham Cityssä hän vei homman 100 % uskomattomasti. Upeaa ääninäyttelyä ja ainoa henkilö, joka Jokeriksi sopisikaan. -Taavi
 • Jokeri on ennalta-arvaamaton ja ennen kaikkea hauska! Nämä piirteet pitävät hahmon mielenkiintoisena ja vaikka hahmo on koominen, karmii Jokerin loistavasti Mark Hamillin ääninäyttelemä klovni aina selkärankaa kun häntä kuulee ja näkee. Hahmo voi yhdellä hetkellä olla rento ja ”ymmärtäväinen” , mutta sitten hän tönäiseekin sinut ikkunasta alas!! Paras pelihahmo tänä vuonna! -Eetu L.
 • Ehkä paras pahis ikinä. Ääninäyttelijänä alkuperäinen ”jokeri” Mark Hamill. Eroaa muista peli pahiksista omaperäisyytensä ja hullujen vitsien ansiosta. Tuntui ihan pahalta katsoa kuollutta jokeria pelin lopussa. -Arnold

Guard (Elder Scrolls V: Skyrim)

Lue juttuElder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

 • Vaikka vuonna 2011 jukaistiinkin useita loistavia pelejä, eivät mitkään niistä loistaneet erityisesti juonen tai hahmojen osalta. Tämän takia vuoden hahmo, tai oikeastaan hahmot, ovat Skyrimin vartijat, sillä niistä on saatu revittyä irti niin paljon huumoria. -Kuikkanen
 • Koko vuoden puhutuin pelihahmo. Kaikkialla internetissä lentelee nuolia ihmisten polviin. Huonolle ja kuluneelle huumorille ei näy loppua, ja jo se itsessään on huvittavaa. -Mitja K.

Paarthurnax (Elder Scrolls V: Skyrim)

Lue juttuElder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

 • Koska, huikea päähenkilö Skyrimissä. Paarthurnax on sympaattinen ja hyväsydäminen hahmo. -Juho92

Commander Shepard (Mass Effect 2)

Lue juttuMass Effect 2 (PS3)

 • Oli sitten mies-tai naishahmo, hyvä ääninäyttely, loistava huumori ja tietynlainen ”mahtipontisuus”, antaa loistavan tuntuman pelata hahmolla. Shepard tuo kaikkien olentojen ja galaksien pelastaja: Olet legendaarinen! -Mari

Sonic the Hedgehog (Sonic Generations)

Lue juttuSonic Generationsin kylkiäisenä Sonic 1

 • Se on tiedettävää, kuinka niin ylihehkutettu voi valitsemani hahmo olla, mutta onko olemassa pelihahmoa, joka erityisesti vuoden 2006 jälkeen voi nousta pohjalta takaisin ylös? Voi olla, että Sonicin parhaat hetket näimme Sega Mega Drive -peleissä, mutta Sonic Generationsin ansiosta voimme odottaa, että Sega voi vielä yllättää heidän nopeatempoisella maskotillaan lähivuosina. -tjaa

Adam Jensen (Deus Ex: Human Revolution)

Lue juttuDeus Ex: Human Revolution (PC, PS3, Xbox 360)

 • Deus Ex: Human Revolutionin kantavia voimia elettömyydellään ja kähisevällä äänellään joka jättää jopa Metal Gearin Snaken varjoonsa! -Reijo P.
 • Adam oli hahmona hilitty mutta ajoi tarinan taustoja eteenpäin. Siinä missä JC Denton oli miltei filosofinen hahmo, Adam on hyvin neutraali ja hänen logiikkansa on käytännönläheistä. Adam ajaa pelin tarinaa eteenpäin omalla kokemuksellaan augmentoiduksi tulemisesta. Adam on myös moderni mies, hän on eronnut puolisostaan Meganista, mutta kun nainen joutuu kaapatuksi, hän silti epäitsekkäästi yrittää löytää ja pelastaa tämän. -Jonne

Rayman (Rayman Origins)

Lue juttuRayman Origins (PS3, Wii, Xbox 360)

 • Vuoden 2011 paras yllättäjä oli ylivoimaisesti upean paluun tehnyt vanha tuttava Rayman. Jo PS1-ajoilta tuttu raajaton hyppijä saapui nykykonsoleille hienossa paketissa, Rayman Originsissa. Pienen poppoon Ubiart on kyllä tehnyt todella upeaa työtä Rayman Originsin visuaalisen puolen kanssa, käsinpiirretyn näköinen maailma suorastaan hyppää silmille. Kaiken lisäksi Rayman toi mukanaan aijemmista peleistä tuttuja hahmoja, vieläpä moninpelin muodossa. Allekirjoittaneella on vuoden 2011 viimeiset viikot vierähtäneet mukavasti Raymanin ja kumppaneiden kanssa kotisohvalla kavereiden kera. Tämän jopa paikoin haastavan moninpelin ääressä on vaihdettu niin nauruja, huutoja ja paljon, paljon läpsyjä. Tervetuloa takaisin, vanha kamu! -supersopuli

Victor Sullivan (Uncharted 3)

Lue juttuUncharted 3: Drake’s Deception (PS3)

 • Sympaattinen Nathanin isähahmo jolta lentää hyvää läppää ja on todella rakastettava hahmo. Myös persoonallinen ei ole aina selllainen kovis niinku pelien mieshahmot yleensä. -Otto J.

Ezio Auditore da Firenze (Assassin’s Creed Revelations)

Lue juttuAssassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

 • Ezion elämäntarina on mielenkiintoinen, täynnä erilaisia haasteita sekä merkittävyyttä. Hahmon pystyy sisäistämään hyvin, kun elämäntarina kerrotaan niinkin alusta alkaen kuin Ezion tarina. Charmikas hurmuri, jonka taidot ja luonne ovat rautaa! -Anzu

GLaDOS (Portal 2)

Lue juttuPortal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

 • Yksi harvoista tämän vuoden hahmoista, joka sai nauramaan ääneen. Dialogi täyttä terästä. -Latemus

Wheatley (Portal 2)

Lue juttuPortal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

 • Ehkäpä Valven kaikkien aikojen paras pelihahmo. Hahmo tuntuu oikealta ihmiseltä. Ja Wheatleyn jutut ovat hemmetin hyviä, joka varmasti johtuu ääninäyttelijän erinomaisesti työstä. -Nahka

Isabella (Dragon Age 2)

Lue juttuDragon Age II (PC, PS3, Xbox 360)

 • Isabella on huoleton, löyhämoraalinen ja humoristinen hahmo, jonka kuuleminen ja katsominen saa jatkamaan pelaamista taas vähän pidemmälle. Hyödyllinen myös taistelussa ja taistelun ulkopuolella. -HPKK

Vernon Roche (Witcher 2)

Lue juttuThe Witcher 2 (PC)

 • Witcher 2:ssa ei ole yhtään hahmoa joka ei olisi kiehtova ja Vernon on paras niistä kaikista. Ehkä se johtuu siitä että hän tuntuu tavalliselta ihmiseltä vastoinkäymisineen, badass asenteesta, hyvästä dialogista tai ehkä kaikista näistä. Pelatessani en kuitenkaan voinut muuta kuin kiinnittää huomiota siihen miten kovasti tämä hahmo kiehtoi minua. -Juuso V.
Keskustelu

”Rivian Geralt on niin sanottu witcher, ammattinimike, jolle ei juuri luontevaa käännöstä löydy.”

Oiskos kirjoissa käytetty ”noituri” jotain? Ranskaksi sorceleur (vrt. sorcier, velho tai noita, ”leur” on esim. räätälissä esiintyvä ammattiin/toimeen viittaava pääte), englanniksi witcher (vrt. witch, velho tai noita, ”er” pääte viittaa jonkin toimen/ammatin harjoittajaan esim ”maker”), eli suomeksi noituri (”ri” pääte viittaa myös jonkin ammatin harjoittajaan, kuten suutari). Ihan järkevä ja onnistunut käännös.

Mistähän pelistä tämä Dovahkiin on, Skyrimissä on toki Dovakhiin mutta ilmiesesti äänestykseen sai keksiä täysin oman pelin johon kehitettiin täysin oma hahmo jota sitten äänesteltiin.

Mutta samapa tuo, molemmissa tapauksissa persoona perustuu täysin mileikuvitukseen.

Mitä ihmettä? Tuohan on täysin sieluton hahmo, eli periaatteessa domen ei olisi pitänyt edes ottaa moista äänestykseen mukaan. Hahmon persoonallisuushan ei tule missään kohtaa ilmi, eli täysin typerä vaihtoehto.

Witcher 2:ssa päähahmo on selkeästi juonen kannalta tärkeämmässä roolissa ja puhuu itse repliikit. Skyrimissä valitaan vaihtoehtoja, eikä päähahmo varsinaisesti puhu yhtään mitään.

Tämä ei ole kyllä täysin domen vika vaan äänestäjien omaa tyhmyyttä. En yhtään ihmettele mitä politiikassakin tapahtuu, kun sinne äänestetään kaiken maailman idiootteja.

Ja anteeksi kun tiedän että joku loukkaantuu, mutta näin käy vain siksi, koska idiootit ovat äänestämässä.

@14 Aivan. Näillä perusteillahan oman WoW-hahmonsa voisi valita vuoden pelihahmoksi täysin pätevin syin.

Jahas. Koska Skyrim on hyvä peli, se on siis myös vuoden yllättäjä ja vuoden lupaustensa lunastaja sekä siinä on vuoden musiikit, vuoden grafiikat ja tietenkin vuoden pelihahmo. Kyllä me uskotaan, että tykkäätte siitä pelistä, mutta kaikki siinä ei todellakaan ole täydellistä. Hahmosta ei tee hyvää myöskään se, että se rakentuu oman mielikuvituksen varaan – silloin vuoden hahmo voisi olla vaikkapa puulaatikko. Esimerkiksi GLaDOS, Wheatley ja Jokeri ovat niin uskomattoman persoonallisia ja hyvin tehtyjä hahmoja, että ihan ällöttää nähdä näin idioottimaisia valintoja. Eikä tämä ole mielipidekysymys.

@12
+1

Luulisi nyt Jokerin tai GlaDoksen voittaneen persoonallisuudellaan. Molemmat 100% klassikkoja :/

@11 Se nyt ei ole oikein hahmo, sillä ei ole minkäänlaista persoonaa eikä edes ääntä. Se on paperinukke, ei hahmo.

Mitä vittua porukka itkee. Dovahkin on noista ylivoimaisesti paras hahmo.

Menee hetki tajuta, että Dovahkiin tosiian voitti, kun siellä oli joitakin oikeasti loistavia hahmoja (Jokeri).

no voi voi, jos ei tulos mielytä niin oiskohan asialle kannattanu tehdä jotain aiemmin ? aina sama juttu Porukka tulee rääkymään miten X ei oo oikea… X sitä X tätä.. hohoijaa annan kyllä Vuoden 2011 Failaajat palkinnon Edome lukijoille !

Näin naurettavaa äänestystulosta en ole ennen nähnytkään. Domen sanoin:” Aivan järkyttävää perseilyä”.

Jaa, kai sen Dovahkiinin voi nähdä myös todella kiehtovana sen takia että loppujenlopuksi koko hahmo rakentuu lähinnä oman mielikuvituksen varaan kun ulkonäön vuoksi siitä ei juuri muuta selviä jollei aivan tosissaan roolipelaa

Melkein tipuin tuolilta kun näin voittajan. Perustelutkin on niin kovat että. :D

AHAHAHAHAHAH VITTU

Domen lukijat/äänestäjät samanlaisia tampioita kuin itse ”toimittajat”.

Muropaketin uusimmat