UUSIMMAT

2011 paras suomipeli: Trine 2

08.01.2012 20:00 | Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2011 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Valintojen höysteeksi on valittu yksi tai useampi lukijoiden perustelu. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet ehdokkaita, joita on perusteltu erityisen hyvin, vaikka ne eivät olisikaan yltäneet äänimäärällisesti tai kriteereiltään listakärkeen.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta, pallukalla merkityt puolestaan lukijoiden perusteluja mielipiteilleen.

Vuoden 2011 paras suomipeli:

  1. Trine 2
  2. Outland
  3. Rochard

Suomalaisten pelien rintamalla vuosi 2011 oli tuottoisaa aikaa. Frozenbyten Trine 2 kiisi hienosti huippusijalle, mutta Housemarquen huikea Outland nousi hienosti kakkossijalle. Recoil Gamesin esikoisteos Rochard täydensi finaalin. Muiden suomalaisputiikkien teoksista myös Bike Baron ja Death Rally saivat hyvin ääniä – ja mainitaan vielä bonuksena Pro Pilkki 2 ihan tukemisen vuoksi :)

 

Trine 2

Lue juttuTrine 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Ja co-opissa on kohdattava se tosiasia, että velho on pelitilan kingi. Kuten eräs kollega totesi, ”Trine 2 on velhon maailma. Muut vain vierailevat siinä”.  Varsinkin taistelijaparka jää co-opissa vähän lapsipuolen asemaan, koska hänellä ei ole paljon muuta tekemistä kuin mätkiä vastaan tulevia menninkäisiä ja heitellä välillä lekallaan seiniin reikiä. Onhan se pelaaminen silti hauskaa ja fysiikkavetoisessa pelissä fysiikkaa kontrolloiva hahmo on tiimin selkäranka, mutta silti.

Ei tämä silti peliä pilaa, ei läheskään. Moiset pikkujutut ovat hädin tuskin sadepilvi Trine 2:n hehkeän kirkkaalla taivaalla, jossa lintuset lentävät vihertävän ruohokentän päällä ja kaikilla on kivaa. Ei välttämättä maailman pisin peli, mutta kyllä selkeästi tämän vuoden kiehtovimpien joukossa.

  • Trine 2 tekee paljon paremmin kaiken sen, minkä ensimmäinen osa teki. Tässä kohtaa haluan painottaa, että alkuperäinen Trine oli kaikkea muuta kuin huono peli. Trine2 on älyttömän kaunis ja soundtrack on mitä mainioin. Puzzlet voi ratkaista useammalla tavalla ja taistelu varsinkin velholla on todella hauskaa. Frozenbyte on onnistunut luomaan elävän tuntuisen maailman, joka tarjoaa useampia ikimuistoisia hetkiä. -Aleksanteri R.
  • Yksinkertaiset syyt: kaunis kaikin puolin, hyvä pelattavuus, ja mahtavat viholliset. En olisi ikinä uskonut, että fantasiapeli jossa on örkkejä, voisi olla näin toiminnallinen. Ja jos kaikki pelit tehtäis yhtä komealla grafiikalla kuin Trine 2, olisin hyvin tyytyväinen. Ja tässä samalla pieni virheenkorjaus.  -Pekka S.

Outland

Lue juttuOutland (PS3, Xbox 360)

Vakava taidepeliallergia on suurin piirtein ainoa kuviteltava syy sille, ettei Outlandista voisi nauttia. Se kosiskelee sekä tasoloikka- että shooterporukkaa, mutta samalla koko paketti on niin toimiva, että se vetoaa myös niihin jotka eivät normaalisti syty kummastakaan genrestä. Tämän voin sanoa ihan omasta puolestani.

Outland onkin allekirjoittaneelle tämän konsolisukupolven suomipelien ykkösnimi. Alan Wake, Trials HD, Stardust HD…. Mikään näistä ei pysty samaan. Tämän jälkeen minulla ei ole oikeastaan sanottavana kuin kolme sanaa: Kokeilkaa. Tukekaa. Nauttikaa.

  • Kaunis grafiikka, loistava äänimaailma, hyvä pelattavuus ja mukava rakenne. -Joni K.

Rochard

Lue juttuRecoilin Rochard julkaistiin

Rochard yhdistelee tasoloikkaa, fysiikkapohjaista ongelmanratkontaa ja toimintaa. Pelin päähenkilö on avaruuskaivostoiminnasta elantonsa ansaitseva, viiksekäs, äijämäinen John Rochard. Rochardin ääninäyttelijä on alan konkari Jon St John, joka tunnetaan myös menestyspelin Duke Nukem äänenä.

  • Hemmetin kova soundtrack, laadukasta puzzle suunnittelua, persoonalliset hahmot ja loistavasti kirjoitettua dialoogia. Valitettavasti peli ei saanut lähellekään niin paljon huomiota kuin olisi ansainnut. -LeChuck