Uusimmat

30 vuotta huikean suosittuja jrpg-seikkailuja – Dragon Quest ei hyydy

27.09.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Siitä on muuten jo 30 vuotta, kun ensimmäinen Dragon Quest -roolipeli julkaistiin Japanissa. Eikä ole japsiroolipeleistä tullut sen jälkeen loppua.

Dragon Questit ovat olleet aivan alusta saakka ennen kaikkea konsolipelaajien erikoisherkkua, sillä sarjan laukaissut esikoispeli julkaistiin ensin Nintendon NES-konsolille. Se ja muitakin sarjan jatko-osia on nähty sittemmin myös kotimikroilla, alkupäässä japanihenkisesti tietenkin muun muassa MSX:llä ja PC-9801:llä.

Dragon Questin kahden miljoonan kappaleen myynnit Japanissa riittivät vakuuttamaan niin silloisen Enixin kuin Nintendon, että tätä kelpaa takoa jatkossakin. Ja on niin maar taottukin. Dragon Quest II tuli jo 1987, kolmonen 1988 ja IV 1990. 12 pääpeliä ja puolentoistakymmentä spinoffia ovat pitäneet huolen, että pelattavaa piisaa.

Ja niin piisaa tämän vuoden ihastuttavan megapitkästi nimetyssä Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below -seikkailussakin. Ei se ihan täysiä pisteitä saanut, kun mestari Miikka Lehtonen otti pelin pureskeltavakseen, mutta hyvin sen parissa tunnit silti vierähtivät:

Kun Dragon Quest Heroesin tarina alkaa, ihmiset ja hirviöt ovat eläneet ties miten pitkään sulassa sovussa. Lepakot, luurangot ja kaiken maailman menninkäiset jeesailevat ihmisiä kaikenlaisissa asioissa ja kaikilla on kivaa. Niin kivaa, että sopua juhlistetaan oikein suurella festivaalilla. Ironisesti juuri tämän rauhafestarin aikana tapahtuu kamalia, kun hirviöt nousevat kapinaan ihmistovereitaan vastaan.

Lukemattoman kokoiset hirviölaumat ottavat haltuunsa kadut ja kujat ja toivo näyttää menetetyltä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä valtakunnan kehonrakentajakuningas yhdessä henkivartiokaartinsa komentajien — sanavalmiin neidin ja liian virkaintoisen nuorukaisen — kanssa lähtee pistämään monsuja ruotuun ja selvittämään, miksi ne yleensäkään riehuvat.

Lue koko arvostelu: Dragon Quest Heroes tarjoaa hauskaa ja toimivaa toimintaropeilua pitkäksi aikaa (PC, PS4)

Dragon Quest Heroes

Ja onhan noita Dragoneita ehditty arvostella vuosien mittaan yksi jos toinenkin. Kerrataanpa!

 

Monstersien päähenkilöinä häärivät monster scoutit, Dragon Questien melko uskolliset vastineet Pokémon-mestareille. Pelaaja on köyhä paikallisiin mestaruuskisoihin haluava mörkömanageri, jonka puutteellinen finanssitilanne tosin pakottaa tämän jänikseksi turnaukseen matkaavaan ilmalaivaan.

Lue koko arvosteluDragon Quest Monsters: Joker 2 (DS)

Dragon Quest VI on viimeinen ns. Zenithian-trilogian osa, johon kuuluvat myös aiemmin DS-uudelleenjulkaisun saaneet sarjan neljäs ja viides osa. Se sijoittuu samaan Zenithia-nimiseen fantasiamaailmaan, mutta tarjoaa kuitenkin uniikit hahmot ja juonen. Siinä missä nelososan hienoutena oli erityinen lukuihin jaettu juoni ja vitosen sankarin etenevä kasvutarina, kuudes osa nojaa kahden rinnakkaisen maailman, todellisen ja unien maailman vuorovaikutukseen.

Lue koko arvosteluDragon Quest VI: Realms of Reverie (DS)

Dragon Quest ei ole sarjana juurikaan kehittynyt, ei ainakaan päällisin puolin katsottuna. Se pitää kynsin hampain kiinni tyypillisestä JRPG-pelimekaniikasta, satunnaistaisteluista ja elämää suuremmista fantasiatarinoista yhdessä suurisilmäisten anime-hahmojen kanssa. Sinä päivänä kun Dragon Quest on spektaakkelimainen sci-fi tarina, Petri Nygård laulaa villihevosista tangomarkkinoilla.

Lue koko arvosteluDragon Quest: Sentinels of Starry Skies (DS)

Alkuperäinen Dragon Quest V julkaistiin tosiaan Japanissa jo armon vuonna 1992, mutta vasta nyt peli on rantautunut saarivaltion ulkopuolelle. Tämä on sinänsä sääli, sillä pelillisten elementtiensä puolesta se on yksi lajityypin edelläkävijöitä, mikä ei sinänsä ole ihme. Huhutaanpa, että pelin hirviönkesytys-ominaisuus toimi aikoinaan inspiraationa jopa Pokemoneille. Eri asia sitten on, onko tämä hyvä vai huono asia.

Lue koko arvosteluDragon Quest: Hand of the Heavenly Bride (DS)

Peli kertoo tarinan Trodainin kuningas Trodesta, jonka paha hovinarri Dhoulmagus muuttaa sammakkomaiseksi hirviöksi. Kuningas ei luonnollisestikaan ole järin tyytyväinen uuteen olomuotoonsa, ja lähtee jahtaamaan Dhoulmagusta hevoseksi muutetun tyttärensä Medean ja pelaajan johtaman sekalaisen sankariporukan kanssa.

Lue koko arvosteluDragon Quest: Journey of the Cursed King (PS2)