Uusimmat

399 taalaa

11.06.2013 09:20 Miikka Lehtonen

Mihin menet, Microsoft? Siinä kysymys, jota olen kovasti pohtinut näin sateisena tiistaiaamuna. Sekä Microsoft että Sony järjestivät eilisillan ja viime yön aikana omat E3-lehdistötilaisuutensa, joissa saatiin vihdoin kovia lukuja. Ja se kaikkein kovin luku on 399, PlayStation 4:n hinta.

Muutamaa tuntia aiemmin Microsoft järjesti oman tilaisuutensa, jossa se paljasti Xbox Onen julkaisuajan ja -hinnan. 499 euroa tuntui kovalta hinnalta taloustilanteen huomioiden, mutta iskua lievensi hieman se, että vielä tuolloin yleisen teorian mukaan Sonyn hinta tulisi olemaan samaa luokkaa. Ei ollut, vaan firma toisti vuonna 1995 tekemänsä tempun.

Tuolloin Sega oli hetkeä aiemmin pitänyt oman presentaationsa ja paljastanut, että sen Saturn-konsoli tulisi maksamaan 399 taalaa. Sonyn tilaisuudessa firman pomo käveli lavalle, totesi mikrofoniin ”299” ja käveli taputtavan pelilehdistön edestä pois. Yksi klassisimmista E3-hetkistä ikinä. Loppu on historiaa: merkittävästi hintansa ansiosta PlayStation jyräsi Saturnin 100-0. Tuleeko historia toistamaan itseään tältä osin myös seuraavan sukupolven osalta? Tuskin ainakaan aivan niin selvästi, sillä toisin kuin Saturnille, Xbox Onelle oletettavasti julkaistaan pelejä, joita ihmiset haluavat pelata.

Mutta Microsoftilla taisi silti muutama ohimo alkaa spontaanisti hikoilemaan. Xbox One kun ei ollut mitenkään edullisessa PR-tilanteessa edes ennen hintailmoituksia. Microsoft kun on ollut melkoisessa rumputulituksessa siitä lähtien kun kävi ilmi, että kaikki Xbox Onella pelattavat pelit vaativat nettiaktivoinnin ja säännölliset online-tarkistukset, joilla varmistetaan, että pelin omistaja yhä omistaa pelinsä. Siinä sivussa pelien lainailu, pelien myyminen ja monet muut normaalit konsolitoimet tulevat hankaloitumaan.

Tähän aamuun saakka pelimaailmassa elettiin sen yleisen uskomuksen mukaan, että kyseessä ei ollut Microsoftin oma keksintö, vaan pelijulkaisijoiden (lähinnä Activisionin, EA:n ja Ubisoftin) ajama operaatio, jolla pyrittiin varmistamaan, että he saisivat omat rahansa GameStopin miljardiluokan käytettyjen pelien bisneksestä. Tunnelma useassa toimituksessa olikin, että odottelimme vain sen kuuluisan toisen kengän putoamista ja sitä, että Sony tunnustaisi heidän käyttävän prikulleen samaa systeemiä.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä on ainakin osittain Microsoftin oma idea, sillä Sonyn lehdistötilaisuuden toinen merkittävä anti oli, että PlayStation 4 ei sisällä mitään käytettyjen pelien rajoituksia tai online-aktivointeja. Tämä toki jättää takaoven auki muunlaisille viritelmille ja julkaisijakohtaisille DRM-perseilyille, mutta silti viesti oli selvä: me emme ole samassa kelkassa Microsoftin kanssa. Hei, jos jostain pelimaailman historiassa oli kiva olla väärässä niin tästä. Kuluttajilla on taas vaihtoehto ja vapaan markkintalouden avulla pääsemme kertomaan, mitä mieltä olemme yleisesti oikeuksiamme polkevista DRM-viritelmistä. Veikkaan, että viesti tulee olemaan aika selvä.

Ja niin Microsoft onkin juuri nyt aika ikävässä tilanteessa. Sen konsoli näyttää kaiken tapahtuneen jälkeen ylihintaiselta ja sisältää paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka eivät monia pelaajia juuri kiinnosta. Ei vähiten sen takia, että perinteiseen tyyliin monet hienoista video- ja TV-jutuista eivät taatusti tule ikinä toimimaan suuressa osassa maailmaa. Ja lisäksi tietenkin yhden ominaisuuden, jota pelaajat suoranaisesti vihaavat.

Tämä on suunnaton harmi, sillä ainakin meikäläisen silmin Microsoft vei viime yönä pelikilpailun aika puhtaasti nimiinsä. Sony esitteli lähinnä jatko-osia peleihin, jotka eivät ole minua kamalasti koskaan kiinnostaneet, kun taas Microsoftilla oli uutta ja kivaa peliä enemmänkin. Mutta se ei tunnu tällä hetkellä juuri pelimaailmaa kiinnostavan, sen verran dramaattisia Sonyn paljastukset olivat. Yleisen hardcore-pelaajien mielipiteen mukaan Sony onkin jo voittanut seuraavan sukupolven. Itse en välttämättä lähtisi vielä tälle tielle, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan Microsoftin reaktiota. Jos sellaista ei ole tulossa, sitten onkin jo hieman syytä huolestua.

Mahdolliset reaktiot olisivat toki aika dramaattisia takinkäännöksiä ja pieni musta PR-silmä firmalle, mutta onko vaihtoehto parempi? Hinnalle nyt ei voi todennäköisesti enää kamalasti tehdä, vaan se juna lähti laiturilta kun jokaiseen laatikkoon pistettiin mukaan Kinect 2.0 -sensori, mutta DRM-systeemiä voisi ehkä vielä tuunailla. Syytä ainakin olisi. Itsehän toki hankin ammattini puolesta joka tapauksessa molemmat konsolit, mutta olisihan se ihan kiva, jos en olisi Suomen ainoa Xbox One -pelaaja.

Lisää aiheesta

E3Dome: Sony löi Microsoftille hintaluun kurkkuun: 399e

E3Dome: Xbox One saapuu marraskuussa, hinta 499 euroa