Uusimmat

4500 euron PC-pelikone on murskaavan nopea

26.09.2012 15:30 Jukka O. Kauppinen

Pelaaminen on ihana asia. Ja upea tekosyy. Rautaa rajalle ja sassiin, kun peli kaipaa vähän lisää fps:ää ja enemmän blurria. Tällä hetkellähän uusimmatkin pelikonsolit ovat teholtaan ja pelien näyttävyydeltään kaukana uudemman polven PC-pelitekniikan takana, ja välimatka vain kasvaa entisestään jos pelikoneeseen halutaan ihan oikeasti panostaa.

Muropaketin pojat näet rakensivat aikaisemmin oikein kunnon raskaan sarjan PC-pelikoneen. Vaikka halvallakin saa todella hyvää, niin mitä kaikkea 4500 euron hintaiseen itse rakennettuun koneeseen saakaan laitettua – ja mitä sillä voi tehdä?

SLI-liittimen avulla kaksi GeForce GTX 690 -näytönohjainta voidaan yhdistää neljän grafiikkapiirin Quad SLI -konfiguraatioksi. Saimme Muropaketin testilaboratorioon Jimm’s PC-Storesta ja EVGA:lta GeForce GTX 690 -näytönohjaimet, joiden ympärille kasasimme tätä artikkelia varten PC-tietokoneen markkinoiden suorituskykyisimmistä työpöytäkomponenteista.

Prosessoriksi valittiin Intelin kuusiytiminen Core i7-3960X Extreme Edition, joka ylikellotettiin Corsairin Hydro H100 -nestejäähdytyksen avulla toimimaan 4,6 GHz:n kellotaajuudella. Kokoonpanon alustaksi asennettiin Asuksen X79-piirisarjaan perustuva Rampage IV Extreme -emolevy ja 16 gigatavua Kingstonin HyperX DDR3-1866-muistia. Kokoonpano kasattiin Corsairin Obsidian 800 -koteloon ja noin 1000 watin tehonkulutuksesta huolehti PC Power & Coolingin 1200 watin virtalähde.

Esittelemme tässä artikkelissa suoraviivaisesti noin 4500 euron testikokoonpanon, prosessorin ja näytönohjaimien ylikellotusasetukset ja ajamme suorituskykymittaukset yhdellä ja kahdella GeForce GTX 690:llä sekä kokoonpano ylikellotettuna prosessorin ja näytönohjaimien osalta.

Hurjaa settiä ja…

Kokoonpanon murskaava suorituskyky tarkoittaa samalla massiivista tehonkulutusta ja lämmöntuottoa. Corsairin Hydro H100 -nestejäähdytys sai pidettyä Core i7-3960X Extreme Editionin prosessoriytimien lämpötilan IntelBurnTest-rasituksesa alle 80 asteessa ja GeForce GTX 690 -näytönohjaimien tuulettimien pyöriessä maksiminopeudella grafiikkapiirien lämpötila oli 65-71 astetta. Kokoonpanon tehonkulutus nousi 3D-rasituksessa ylikellotettuna 957 wattiin, joten virtalähteen on syytä olla speksattu yli 1000 wattiin.

Teknologian ja PC-pelien kehitys on niin kieroutunutta, että edes 4500 euron investoinnilla markkinoiden suorituskykyisimpiin työpöytäkomponentteihin ja niitä ylikellottamalla esimerkiksi Metro 2033 -peli ei pyörinyt 2000 euron näytöillä 5760×1080-resolutiolla ja Very High -kuvanlaatuasetuksilla kuin 52,8 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella. Jotta kuluttajat saadaan päivittämään tietokoneitaan tasaiseen tahtiin, markkinoilla on aina joku peli, jonka sulavaan pyörittämiseen parhailla kuvanlaatuasetuksilla ei ole edes kehitetty tarpeeksi tehokasta rautaa. Esimerkkeinä legendaarinen Crysis ja Metro 2033.

Lue koko artikkeli: Muropaketti, Rakensimme 4500 euron PC-pelikoneen

Muita tiukkoja Muropaketin ja Taskumuron testejä:

Lue myös

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 1: renessanssin loistosta uudelle mantereelle

Hybrid (Xbox 360)

Sairasta! NESin Zapperista tehtiin oikea laserpyssy!

Sony saattaa olla pahemmassa liemessä kuin moni aavistaakaan

Muropaketin uusimmat