80-luvun suosikkimikro ZX Spectrum tarjosi hienoja pelihetkiä ja kauniita muistoja

15.06.2015 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Timo Turja loikkasi muistojen maailmaan ja mietiskeli, jotta kuinka hienoa olikaan vuonna 1983, kun kotiin tuli ihan oikea tietokone. Se oli ZX Spectrum!

Näin jälkeenpäin on lämmittävää muistella, että elämäni ensimmäisiä muistoja on todellakin isäni koodauskirjan ohjeista ohjelmoitu Breakout-peli, eli tuo ”pallo rikkoo seinää” – klassikko. Toki se oli mahdollisimman yksinkertainen tulkinta aiheesta, mutta pienelle nörtin alulle tämä oli enemmän kuin tarpeeksi, jotta mielenkiinto tätä uutta harrastusta kohtaan heräsi.

Pelejä kertyi kokoelmiin noin parisenkymmentä kappaletta ja seuraavat niistä ovat jättäneet lähtemättömän muiston, syystä jos toisesta.

Ensimmäisiä oikeita pelejä koin Cassette 50 -kokoelmakasetin parissa. Kokoelman pelit loivat kokonaan uuden käsitteen sanalle abstraktio. Monet peleistä kun olivat lähinnä eri väristen neliöiden pyörimistä ruudulla. Ääniefektit olivat epämääräistä piipitystä ja raksuntaa, jonka rinnalla PCn piipperikin kuulostaisi HiFiltä.

Kasetin pelit piti latautumisen jälkeen käynnistää vielä erikseen run-komennolla. Käyttämällä list-komentoa, pelin koodi näytettiin ruudulla ja tätä kautta sitä pystyi muokkaamaan suhteellisen helposti mieleisekseen. Yritys ja erehdys -menetelmällä muistan esimerkiksi poistaneeni kaikki esteet eräästä laskettelupelistä. Kyseessä oli siis ensimmäinen kokemus alkeellisesta (tai pikemminkin monimutkaisesta) huijauskoodista.

Lue koko artikkeli: Magnum opus XXX – Osa I : Genesis – Sinclair ZX Spectrum  oli aikansa huippumikro

Lisää aiheesta

C64- ja Amiga-taidekirjojen jälkeen palvomme ZX Spectrumin pelitaidetta 

Muinaisen ZX Spectrum -mikron uusi, virallinen versio sisältää yli tuhat peliä – lupien kera! 

Näin rempseän karmeita pelien kannet olivat 80-luvulla 

Pelikopteri #004 (8.12.2014) – retromuisteloja Spectrumsta PSX:ään ja GTA:sta Crewiin (Checkpoint) 

Pelikopteri #009 (10.3.2015) – morppilegendoja, arvosteluhuijareita ja mahtava ensikosketusreissu (Checkpoint) 

Trioposti 1/1988: Platoonia Vietnamissa, Punaista lokakuutakin jahdattiin 

Trioposti 3/1988: suomipelejä, roolipelejä ja hienoja klassikoista