Uusimmat

Activision ei hellitä suomalaismodaajan niskasta – cease & desistejä sadellut muillekin

25.11.2014 17:18 Jukka O. Kauppinen

Kerroimme viime viikolla puolisuomalaisen Teknogods-modipoppoon päässeen Activisionin kynsiin. Jättiyhtiö lähetti pelien tekniseen analysointiin ja syvätason modeihin erikoistuneen ryhmän suomalaiselle koodigurulle klassisen cease & desist –uhkauskirjeen, jossa porukkaa vaaditaan lopettamaan huijaustyökalujen kehittäminen ja myyminen.

No, hutilaukaushan se oli, sillä ei Teknogods moista tee. Selitys ei kuitenkaan Activisioniin uponnut, vaan yhtiön asianajaja jatkaa modiporukan uhkailua ja muun muassa tarkkaa tilastoa paljonko nämä ovat ansainneet myymällä ilmaiseksi nettisivuilla jaettuja modeja.

Sinänsä Teknogodsin väellä ei ole edelleenkään mitään huolenhäivää, sillä Activision ei ole edelleenkään lähettänyt heille Suomessa laillisesti pätevää vaatimusta. Ryhmän ei tarvitsi näin ollen edes vastata Activisionin lakimiehille, ennen kuin nämä lähettävät suomenkielisen haastekirjeen. Mutta eipä näy ystävällinen yhteydenpito tuottavan tulosta, kun vastaus on luokkaa ”this is a serious matter” ja ”confirm to me as soon as possible that you will comply with the demands”.

Activision on tiukentanut viime aikoina linjaansa niin modaajiin, tuubisteihin kuin huijareihin. Juhokin ehätti tänään uutisoimaan, että…

Pelin julkaisija Activision on ottanut Call of Duty -bugeja esitteleviin videoihin tiukan linjan. Sellaisia nettiin lataavia kohtaan hyökätään parhaillaan hyvin aktiivisesti tekijänoikeusvaatimusten voimin. Esimerkiksi YouTube-palvelussa tämä tarkoittaa ensivaiheessa videon katselun estämistä ja rikkeen toistuessa pahimmassa tapauksessa videon tallentajan YouTube-tilin sulkeutumista.

Myös moditiimit ovat saaneet kunnolla kepistä. Kuten Teknogodsilaiset osaavat kertoa,

”Activisionilla on tapahtunut jotain Ghosts julkaisun jälkeen, koska sen jälkeen alkoi cease & desist –kirjeitä alkoi lentelemään monille ihmisille ihan mitättömistä asioista. Esim yksi herra julkaisi Call of Duty Ghostsiin FOV-muuntimen ja sai siitä C&D:n.”

Deobfuscatioita ja reverse engineeringiä

Ison firman pelokasta suhtautumista Teknogodsin touhuihin voi tavallaan ymmärtää. Ryhmän twiitit ja raportit ovat teknisyydessään jopa pelottavia, jos niiden sisältöön ja merkitykseen ei tutustu tarkemmin. Reverse engineeringit, cheat enginet, deobfuscationit, pelien purkamiset ja ”CODAW has a VM, was reversing all night. Gonna write decompiler, bad performance is not because the game is ”nextgen” but because of the VM” –tyyliset kooderikieliset viestit voivat viedä helposti sormen lakimiehen suuhun.

Pahimmillaan ne voi myös tulkita huijausjärjestelmien kehittämiseksi, kuten Activisionin lakiosasto on tehnyt.

Käytännössä Teknogods tekee syvälle pelien pinnan alle meneviä analyysejä, joilla toisaalta avataan muille kiinnostuneille hakkereille pelien sielunelämää, sekä julkaisee raskaan sarjan assembler-tasoisia modauksia.

Ryhmän modaustaidoista esimerkkejä ovat muun muassa…

  • Serious Sam First Encounter HD:n vanhan koodipohjan kaivaminen esiin ja pakottaminen käyttöön, jolloin uutta peliä pystyi pelaamaan Steam-koodin sijaan vanhalla LAN- koodilla.
  • Serveriemulaattorit Red Alert 3:een ja Mercenaries 2:een.
  • Rainbow Six Vegas 2 –loaderi, jolla co-op-yhteispeliin saa pelimoottoria patchaamalla enemmän kuin tavanomaiset kaksi ihmispelaajaa. Lisäksi terrorist hunt –tilaan saa enemmän terroristeja.
  • Modi, joka poisti Games for Windows Live -peleistä 30ms ping-suojauksen, jotta pelejä pystyi pelaamaan myös suojattujen VPN-yhteyksien yli.
  • Modern Warfare 2 ja 3 –peleihin LAN-modi, jolla pystyy pelaamaan Steam-nettipelin sijaan myös lähiverkossa.

Ryhmä myös alleviivaa, että ”kaikki nämä ovat loadereita, emmekä anna julkaisujen mukana kräkkejä tai tekijäoikeuksilla suojattua koodia. Kaikki muutokset tehdään käyttäjän koneen muistissa patchaamalla.”

Activisionin huomion herätti ryhmän tämänhetkinen projekti, jossa he analysoivat Call of Duty: Advanced Warfare –pelin koodia. Alustavien analyysien mukaan peliin on tehty niin hankala, vaativa ja jopa huono kopiosuojaus/obfuskaatio, että se syö jopa puolet PC-version potentiaalisesta ruudunpäivitysnopeudesta.

Pelin moottori näet ”sotkee opcodet ja tekee siellä myös CRC-tarkistuksia pitkin exeä. Tätä tekevät muutkin suojaukset, kuten Securom, VMProtect ja TheMida. Tässä tapauksessa ongelma on se, että herrat ovat suojanneet funktioita, joka kutsutaan aina kun jotain tapahtuu – eli lähes koko ajan. Esimerkiksi EA:n Securomia käyttävissä peleissä suojataan vain tiettyjä kohtia, jolloin pelin suorituskyky ei kärsi. Arvioni mukaan Advanced Warfaressa ajetaan muutaman yksittäisen opcodensijaan noin 1-2 miljoonaa opcodea, mikä aiheuttaa peliin suuren tehohävikin.”

Teknogodsin alustava suunnitelma oli tehdä alkuperäisestä ja ”deobfuskoidusta” Advanced Warfaresta vertailu, jossa selvitetään paljonko pelikoodin obfuskaatio loppumetreillä syö koneen resursseja. Näillä näkymin projekti voi olla jo astetta haastavampi, jos Activision lakiteknisen uhkailun lisäksi käy tiimiin käsiksi myös Youtuben tai muiden videopalvelujen kautta.

Lisätietoja: http://teknogods.com/

Lisää aiheesta

Suomalainen modiporukka sai Activisionilta Cease & Desist –haasteen 

Activision sensuroi bugeja esitteleviä Call of Duty -videoita 

Muropaketin uusimmat