Uusimmat

Activision-pomoa verrattiin Hitler Jugendin johtajaan, kun tämä tuhosi Infocomin

23.05.2016 20:10 Jukka O. Kauppinen

Infocom oli kauan, kauan sitten rakastettu pelitalo, joka ei valitettavasti onnistunut ylittämään 1990-luvun suurta pelimurrosta. Mutta pelitalon tuhoon oli muitakin syitä.

Yksi niistä oli uuden omistajan, Activisionin, harjoittama ahdistelupolitiikka.

Activision osti Infocom-studion vuonna 1986, mutta liitos ei ollut onnellinen. Uusi omistaja ahdisteli Infocomin työntekijöitä olemaan entistä tuottavampia, tehokkaampia ja julkaisemaan enemmän pelejä. Seikkailupelien luojat, tarinasepot, ahdistuivat päällekäyvyydestä, masentuivat ja irtisanoutuivat. Infocomin romahdus oli niin nopea, että Activisionin johto otti porkkanan sijaan käyttöön naulapesismailan.

Omistajan ja studion väliset suhteet kurjistuivat niin nopeasti, että Activision päätyi haastamaan studionsa pomoja oikeuteen vaatien takaisin osaa Infocomin kauppasummasta. Eihän tämäkään duunarien moraalia kohottanut.

Lopulta pöytään lyötiin jopa Hitler-kortteja. Activision-pomo Bruce Davisin mukaan nimetty studion sisäinen Bruce Young -parodia rinnasti Davisin natsi-Saksan Hitler Nuoret (Hitler Youth, Hitler Jugend) -ohjelman johtajaan. Parodiassa oli kuitenkin totuuttakin, sillä Davis onnistui myrkyttämään infocomilaisia muun muassa vakoilemalla näiden puheita. Oheinen paljastuslomake kettuileekin Davisin urkinnalle jokseenkin täysillä:

Infocom

”Bruce-Nuoret-ohjelma on luotu erittäin menestyksekkään saksalaisen Hitler-Nuoret-ohjelman esikuvan muaan. Vaikka me emme voikaan teloittaa tai lähettää syyllisiä keskitysleireille, niin oheisen lomakkeen avulla voit käräyttää ikäviä puhuvat kollegasi.”

Kunnon moraalinkohotusta, mutta kyllähän Infocomin tilanne olikin sotkuinen. Firmaa ajettiin rytinällä alas, väkeä irtisanoutui ja moraali oli pohjalukemissa. Ja teeppä siinä töitä hymysuin, kun oma työnantaja on haastanut sinut oikeuteen miljoonakorvauksia vaatien.

Infocomin viimeiset vuodet olivatkin karmeaa laskevien myyntien ja pomopärmäröinnin painajaista. Tarina sai loppunsa 1989, kun Activision antoi seikkailupelilegendalle armollisen niskalaukauksen. Oikeudenkäynti päättyi sääliropojen maksuun vuosia myöhemmin.

Well, I’m living here at Infocom,
Even the rotisserie standings are glum,
So I won’t be logging in today,
And it’s getting very hard to pay.
And we’re living here at Infocom.

Infocomin kurimuskierteestä voi lukea laajemmin oheisesta artikkelista:

Lue juttu: Digital Antiquarian, The Bruce Youth

Lisätietoja: https://en.wikipedia.org/wiki/Infocom

Infocom

Lisää aiheesta

Pyhäinpäivän viisi retrokauhupeliä

Nokia-pomon nahkajumalatar-arvostelu julkaistiin uudelleen

BBC julkaisi Douglas Adamsin legendaarisen seikkailun ilmaisena selainpelinä

Good Old Games herkuttelee Police Quest- ja Zork-seikkailuilla

Infocomin kadonneet arkistot löytyivät ja paljastivat seikkailupelaajan El Doradon

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat