UUSIMMAT

Aina ei Pantteri loikkaa. Joskus se vain raahustaa. Kuten Ostfrontissa.

01.11.2011 10:29 | Jukka O. Kauppinen

Jari Mikkonen tykkää, kun Mausilla saa ajella idän barbaarilaumojen päältä ja vallata lebensraumia. Mutta mites suu pannaan, jos homma ei suju? Kummaltakaan osapuolelta? Niin barbaarit kuin EU:n yhtenäisyyden puolustajat jumittavat lähtökuopissaan ja isäntä itse hakkaa puuhuussia päreiksi? Niinkin voi käydä, jos yrittää pelata Panzer Command Ostfrontia.

Matrix Games on kunnostautunut paitsi uusien indie-strategiapelien julkaisijana, niin myös vanhojen pelisarjojen uudelleenlämmittelijänä. Lopputulos on vaihdellut. Joskus voi puhua klassikoiden pelastamisesta, toisinaan taas syyttää hautarauhan rikkomisesta. Panzer Command Ostfront kuuluu jälkimmäisiin ja vie pelaajansa menneeseen aikaan.

Aikaan, kun sotiminen ei ollut neiteilyä vaan raakaa ja rumaa peliä… Siis vuoteen 2006, jolloin alkuperäinen Koios Worksin Panzer Command ilmestyi. Henkisesti peli on vieläkin vanhempi, sillä jos katsotaan että ajan myötä sotastrategiapelit ovat kehittyneet entistä realistisempaan, simulaatiomaisempaan suuntaan, niin vanha Panzer Command otti aimo harppauksen takaisin kohti abstraktimpaa muotoa, kun peliä verrataan vaikkapa vuonna 2000 ilmestyneeseen Combat Missioniin tai jopa alkuperäiseen Steel Panthersiin vuodelta 1995.

PCO kattaa koko toisen maailmansodan itärintaman – siis saksalaisten ja neuvostoliittolaisten osalta, suomalaisia ja muita aseveljiä ei olla tälläkään kertaa muistettu. Kattaus on muutoin perusteellinen, sillä mukana on yli 70 skenaariota jotka kattavat laajasti koko sodan aikavälin, kymmenkunta purkitettua historiallista kampanjaa sekä 14 puolisatunnaista kampanjaa. Lisäksi satunnaistaistelugeneraattorilla voi luoda minkä tyyppisiä taistoja tahansa. Jos tämä ei riitä, editoreilla voi tehdähaluamansa ja jopa lisätä omia yksiköitään jos intoa riittää.

Lue koko arvostelu: Panzer Command Ostfront (PC)

Lisää aiheesta

Achtung Panzer! Kharkov 1943 (PC)

Close Combat: The Longest Day (PC)

Combat Mission: Battle for Normandy (Mac, PC)

Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing The Reich (PC)

Gary Grigsby’s War in the East: The German-Soviet War 1941-1945 (PC)

Kharkov: Disaster on the Donets (PC)

Making History II: The War of the World (PC)

Men of War: Assault Squad (PC)

Order of War (PC)

Theatre of War 2: Kursk 1943 (PC)