Uusimmat

Ainoa laatuaan? Julkaisemattomasta Phantom-konsolista löytyi toimiva prototyyppi

07.07.2015 19:00 Jukka O. Kauppinen

Viime viikolla pelimaailma kohahti, kun Nintendon ja Sonyn suunnitellun yhteistyön tuloksena viilatusta PlayStation/SNES-pelikonsolista löytyi joukkotuhosta selvinnyt prototyyppi. Tänään hämmästelemme vielä lisää, sillä toisestakin kadonneesta dinosauruksesta löytyi fossiili.

Infinium Labs / Phantom Entertainment näet työsti 2000-luvun alkupuolella uudenlaista pelikonsolia, joka katosi vuosien tuskallisen kitkuttelun jälkeen vaporwaren ja julkaisemattomien romujen mustaan aukkoon. Phantom-konsolin näet piti olla nimenomaan internet-yhteyksiä hyödyntävä tehokas pelikonsoli, joka on myös PC-yhteensopiva.

Laitteen erikoisuus oli se, ettei siinä käytetty lainkaan fyysistä mediaa, vaan kaikki ohjelmat ladataan suoraan verkosta.

Lyhyestä virsi kaunis, konetta ei koskaan julkaistu, vaikka sen toimituksia lupailtiin alkavaksi monessa vaiheessa 2004-2005 mittaan.

Loppumetreillä Infinium Labs törsäsi Phantomiin yli 60 miljoonaa dollaria riskisijoittajien rahoja.

Tähän mennessä Phantomeista ei tiedetty säilyneen edes yhtään prototyyppiä.

Pelikeräilijä Eddie Schlesinger kuitenkin yllätti keräilijät julkaisemalla kuvia floridalaisesta tietokonekaupasta löytämästään Phantomin prototyypistä, jonka Ars Technica –sivusto arvelee olevan mahdollisesti yhtiön jäämistöstä ulos kävellyt kehitys- tai messuproto.

Keräilijä tunnisti Phantomin tietokonekaupan romuhyllystä ja osti koneen pikkurahalla. Prototyyppi ei ollut kokonainen eikä lähellekään viimeistelty tuote, joten sitä piti korjailla jonkin aikaa, että se saatiin pyörittämään Windows XP –käyttöjärjestelmää. Phantomin oma kiintolevy ja ohjelmistot kun olivat kadonneet vuosien mittaan.

Schlesinger kertoo, ettei  hän ollut mitenkään vaikuttunut Phantomista, kun prototyyppi oli saatu jonkinlaiseen toimivaan kuntoon.

”Se oli niin surkea vekotin. Siitä ei olisi saatu ikinä kunnollista pelikonetta.”

Ehkä juuri siksi Phantomia ei koskaan julkaistu.

Kattavampi artikkeli kuvineen ja videoineen löytyy Ars Technikasta. Jos kadonneet teknologia-aarteet kiinnostavat, niin käykääpä tsekkaamassa.

Lue juttu: Ars reader: So a guy walks into my shop with an Infinium Phantom console…

 

Kuva: Eddie Schlesinger

 

Phantom-konsolin historiaa avaavia Domen uutisia vuosilta 2004-2005:

Phantom – konsolimaailman jokeri – julki ensi kuussa

Infinium Labsin kehittämä Phantom-pelikonsoli julkaistaan ensi kuussa Los Angelesissa järjestettävässä Ultimate Gamers Expo  -tapahtumassa. Pelimaailman jokerina pidetty konsoli on toistaiseksi täysi tuntemattomuus ja ihmettelyn kohde, joten onkin mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, kun laite viimein esitellään julkisesti.

Konsoli on käytännössä Windows XP -pohjainen pc, joka ei sisällä minkäänlaisia levyasemia vaan pohjautuu laajakaistaratkaisuun – kaikki ohjelmat siirretään konsoliin internetin kautta.

Pelit tulevat olemaan Phantomille viritettyjä versioita nykyisistä pc-peleistä, joskin laitteen valmistajat toivovat pelijulkaisijoiden tekevän Phantom-käännöksiä konsolipeleistään.

Mahtaneeko markkinoille mahtua vielä yhtä konsolia – saati mitä pelaajat sanovat pc-johdannaisesta konsolista, kun sellainen on jo markkinoilla Xboxin muodossa? Laajakaistaratkaisu on myös vähintäänkin rohkea veto.

Phantom – konsolimaailman jokeri julkaistaan verkossa

Infinium Labsin kehittämän Phantom-pelikonsolin julkaisusuunnitelmat muuttuivat, kun Los Angelesissa suunniteltu Ultimate Gamers Expo  -tapahtuma peruutettiin. Nyt konsoli, pelimaailman jokeri, julkaistaan elokuun 17. päivänä internetissä.

Phantomin salat paljastuvat 17.8. kello 2400 Amerikan aikaa osoitteissa <a href=””http://www.phantom.net” target=”_blank”>www.phantom.net</A> ja <a href=”http://www.infiniumlabs.net” target=”_blank”>www.infiniumlabs.net</A>.

Konsoli on Windows XP -pohjainen pc, joka ei sisällä minkäänlaisia levyasemia vaan pohjautuu laajakaistaratkaisuun – kaikki ohjelmat siirretään konsoliin internetin kautta. Pelit ovat Phantomille viritettyjä versioita nykyisistä pc-peleistä, joskin laitteen valmistajat toivovat pelijulkaisijoiden tekevän Phantom-käännöksiä konsolipeleistään.

Konsolia esitellään myös lokakuussa Las Vegasissa järjestettävillä COMDEX-messuilla.

Phantom-konsolin ensimmäiset pelit julkistettu

Infinium Labsin kehittämän Phantom-pelikonsolin ensimmäiset pelit julkistettiin lopulta, eikä hyvältä näytä.

Laite julkistettiin internetissä 17. elokuuta mutta laitetta ei ole vieläkään julkaistu myyntiin saakka. Sen pitäisi olla kuitenkin esillä tässä kuussa Las Vegasissa järjestettävillä COMDEX-messuilla.

Phantom on Windows XP -pohjainen pc, joka ei sisällä minkäänlaisia levyasemia vaan pohjautuu laajakaistaratkaisuun – kaikki ohjelmat siirretään konsoliin internetin kautta. Pelit ovat Phantomille viritettyjä versioita nykyisistä pc-peleistä, joskin laitteen valmistajat toivovat pelijulkaisijoiden tekevän Phantom-käännöksiä konsolipeleistään.

Mutta epäillä saa. Ensimmäinen Phantomia tukeva julkaisija on, kaikista mahdollisista, pieni lähinnä halpispelejä tuottava Riverdeep. Ja pelivalikoimakin on kyseenalainen. Carmen Sandiego, Clue Finders, Reader Rabbit, Zoombinis ja Mavis Becon -pelit ovat kenties huonoimmat uudelle konsolille nimetyt julkaisupelit kuunaan.

Jos Phantom aikoo löytää itselleen käyttäjäkunnan ja vakuuttaa markkinat vakavasuti-otettavuudestaan, niin kyllä sille tarvitaan paljon muutakin kuin lastenpelejä.

Kränää Phantom-konsolin ympärillä

Konsolivalmistaja Infinium Labs ja HardOCP-lehti ovat joutuneet ilmiriitaan Phantom-pelikonsolin ympärillä vellovasta ennakkohypetyksestä. Infiniumin laajakaista-pohjainen Phantom konsoli on tehnyt tuloaan jo vuoden ajan, mutta laitetta ei ole juuri julkisuudessa nähty, ennakkohypeä vain. HardOCP julkaisikin viime syyskuussa varsin kriittisen artikkelin, jonka kärki kohdistui Infiniumin toimitusjohtajaan. Infinium ei tästä pitänyt ja uhkailee lehteä jopa oikeustoimilla.

Infiniumin mukaan HardOCP on levittänyt väärää tietoutta yhtiöstä. ”Artikkeli on harhaanjohtava ja halventava”, latoi Infiniumin puheenjohtaja Kevin Bachus. Yhtiö aikoo ryhtyä oikeustoimiin 10 vuorokaudessa, ellei HardOCP poista artikkelia sivuiltaan.

HardOCP:n päätoimittaja ei aio poistaa artikkelia, vaan on ilmoittanut Infiniumille, että jos artikkelissa on väärää tietoa heidän tarvitsee vain ilmoittaa siitä, ja lehti päivittää artikkelin asianmukaisesti.

Phantom-konsoli sinnittelee

Vaporwareksi ja huijaukseksi monessa vaiheessa epäilty Phantom-konsoli yrittää vakuuttaa kuluttajat ja rahoittajat olemassaolostaan. E3-messuilla on nyt julkistettu laitteen tarkemmat speksit. Pc-rautaan pohjautuva pelikonsoli toimii laajakaistatekniikalla ja sen pelit ostetaan ja ladataan verkosta, eikä perinteisistä pelikaupoista.

Konsoliksi Phantomin speksit ovat vakuuttavat. Laitteessa on Athlon XP 2500+ -prosessori, 256 Mt muistia, GeForce FX 5700 Ultra -grafiikkapiiri ja 40 gigaa kiintolevyä. Yksittäin hankittuna laitteen hinta on 199 dollaria.

Konsolimittakaavassa laitteella on tehoa noin nelisen kertaa enemmän kuin esimerkiksi Xboxilla, ja vielä enemmän PS2:een verrattuna. Ongelmaksi voi kuitenkin nousta se, että sillä pelattavat pelit ovat modifioituja versioita normaaleista pc-peleistä, joten niiden optimointi konsolilla toimiviksi voi olla ongelmaa, eikä pikkufirmalla ole takataskussaan tuohitukkua, jolla pelitaloja voisi houkutella käännösten tekemiseen.

Phantom-konsoli lykkäytyy ensi vuoteen

Välillä jo pelkäksi huijaukseksikin epäilty uusi Phantom-konsoli lykkäytyy ensi vuoteen. Niinpä laitteen mahdollinen isku markkinoille jää toistaiseksi kokematta ja laitteen potentiaali on yhä suuri kysymysmerkki. Laajakaista-yhteyksiin pohjautuvan pelikonsolin olemus on ollut sekä kuluttajille että lehdistölle melkoinen kysymysmerkki, sillä laitteen valmistajayhtiötä Infinium Labsia on epäilty jopa suoranaisesta huijauksesta. Uusin lykkäys ei ainakaan vahvista uskoa konsolin tulevaisuuteen.

Phantom on pohjimmiltaan pc-pohjainen pelikonsoli, jonka pelejä ei levitetä lainkaan perinteisenä fyysisenä mediana. Sen sijaan konsoli kytketään kodin laajakaistayhteyteen ja pelit ladataan suoraan verkosta kuukausimaksua vastaan. Alkujaan laitteen piti ilmestyä Amerikassa marraskuussa ja Euroopassa ensi vuoden puolella.

Phantom-konsoli viipyy ja viipyy – saapuneeko laisinkaan?

Hieman maksullisten satelliitti- ja kaapelikanavien tapaan toimiva Phantom -pelikonsoli on esiintynyt viimeisen parin vuoden ajan medioissa runsaasti.   Floridalaisen Infinium Labsin vuoden 2003 alussa virallisesti julkistamasta Phantom -konsolista piti tulla yrityksen virallisten tiedotteiden mukaan nykysukupolven konsolien kaataja.

Toisin on kuitenkin käynyt. Laitetta ei ole nähty vieläkään kaupoissa, eikä aivan kohta nähdäkään. Konsoli ei ollut edes esillä E3-messuilla.

Yhtiön toimitusjohtaja Kevin Bachus on kuitenkin ilmoittanut, että Phantom-konsoli ja pelipalvelu julkaistaan ensi syksynä. Toisaalta samaa on lupailtu jo pimemmän aikaa. Yhtiö kuitenkin tarvitsee lisärahoitusta 11,5 miljoonan taalan verran, ennen kuin konsolin julkaisuoperaatio voi alkaa.

Phantom toimii digiboksien tapaan vastaanottimena, johon ohjelmat, eli tässä tapauksessa pelit ladataan. Kaupasta uusia pelejä laitteeseen ei voi ostaa, vaan kaikki käytettävät sovellukset haetaan laajakaistayhteyden kautta. Itse laitteen voi joko vuokrata tai ostaa omaksi, jonka lisäksi maksetaan kuukausimaksu pelipalveluista. Infinium Labs uskoo tämän yksinkertaisen ajatuksen houkuttelevan kuluttajat sankoin joukoin Phantomin äärelle.

Phantomin konsepti on mielenkiintoinen, mutta isojen konsolivalmistajien seuraavien pelilaitteiden häämöttäessä jo horisontissa, on mielenkiintoista nähdä kuinka pienen firman idea lähtee käyntiin. Epäilyttävältä näyttää, viimeksihän konsolin piti olla tarjolla jo viime marraskuussa.

 

Lisää aiheesta

Huima harvinaisuus: PlayStation-SNES-hybridikonsoli löytyi roskalaatikosta 

Peliharvinaisuutta kaupitellaan eBay:ssä hurjaan hintaan 

Retroharrastajat löysivät kadonneen aarteen: Maniac Mansionin demolevyn 

Virtuaalinen leikkiveitsi myytiin 24 000 dollarilla