UUSIMMAT

Alan Wake meni suoraan listaykköseksi – tienasi itsensä 48 tunnissa

21.02.2012 13:56 | Jukka O. Kauppinen

Remedyn viime vuodet ovat olleet jännittäviä. Firman kauhuseikkailu Alan Wake otettiin kohtuullisen lämpimästi vastaan maailmalla, ja sen alkuun Xbox-yksinoikeutena julkaistu versio on myynyt yli miljoonan kappaletta. Vaikka Remedyn itse julkaisemaa, jokseenkin yllättäen talvella paljastamaa PC-versiota kiirehdittiin dissaamaan etukäteen, on valmis peli kelvannut pelaajille.

Alan Wake istuukin nyt tiukasti Steam-verkkokaupan ykkösenä – ja se on hienoa. Vaikka jotkut ovatkin itkeneet, että ”ketä kiinnostaa kaksi vuotta vanha peli”, niin tästä sen näkee: monia.

Mikä todistaa taas sen vanhan faktan, että kyllä hyvä peli pelaajansa löytää. Vaikka pelin konsolitausta voikin olla joillekuille karvas pala nieltäväksi, niin faktahan on se, että Alan Wake oli vuoden 2010 parhaimpia pelejä ja yksi modernin kauhutarinankerronnan mestariteoksista.

Menestyksellisen konsolijulkaisun jälkeen myös PC-versio (ei PC-käännös, vaan PC-versio) nousi ripeästi menestykseksi, eikä vain listasijoilla. PC-version myynnit näet kattoivat sen kehitys- ja markkinointikustannukset vain kahdessa vuorokaudessa.

Toki PC-version kehityskustannukset olivat tavanomaista pienemmät siinä mielessä, että käytettävissä oli jo paljon valmista materiaalia. Pelin tekeminen kestikin kahdeksan kehittäjän tiimiltä viitisen kuukautta. PC-painoksessa on työstetty muun muassa visuaaleja, käyttöliittymää sekä pelin yleistä olemusta ja PC-fiilistä.

Remedylle Alan Waken PC-version tekeminen oli enemmänkin vanhan pelaajille tehdyn lupauksen täyttäminen kuin kaupallinen ratkaisu, mutta firma on toki tyytyväinen kaupalliseenkin menestykseen. Mukavaa on sekin, että Microsoft antoi luvan PC-version tekemiseen, vaikka peli ei tässä muodossaan julkaisijaa kiinnostanutkaan.

Steam-painoksen lisäksi Nordic Games julkaisee Alan Wakesta DLC:t ja kaikenlaista lisäsälää sisältävät Standard- ja Collector’s Edition -painokset kauppojen hyllyille 2. maaliskuuta.

 

 

Poets of the Fall presents ”WAR” – A Music Video Featuring Alan Wake

 

Alan Wakea riittää helmikuussa moneen lähtöön, sillä PC-version lisäksi Remedy julkaisee huomenna Xbox Live Arcade -palvelun kautta Alan Wake’s American Nightmare -pelin.

Ja julkaisipa firma viime viikolla myös Death Rallyn Android-version, jonka voi ladata maksutta Androidin verkkokaupasta. Peli on julkaistu tässä vaiheessa vasta Suomessa ja Kanadassa, jotta peliä voidaan vielä vähän hioa isompaa maaliskuun maailmanlaajuista julkaisua varten.

Kolmen pelin julkaisu kahden viikon sisään onkin pitänyt Remedyn kaverit kovin kiireisinä, eikä ”20/20 tämä ollut ihan optimi yöunia ajatellen”, kuten eräs remedyläinen Domelle väsyneenä tunnusti.

”Ei ole ollut vapaa-ajan ongelmia.”

Alan Waken kehitysprojektista ja viiden vuoden taipaleesta voi lukea uunituoreesta Edge-lehden artikkelista: The Making Of: Alan Wake.

Lisätietoja: http://www.alanwake.com/

 

Lisää aiheesta

Alan Wake (Xbox 360)

Alan Wake paketoidaan PC:lle

Alan Wake -kehittäjät esittelevät American Nightmarea kehitysvideolla

Death Rally (iPad, iPhone)

Lue myös

Barcraft 24-25.2. Tampereella – StarCraft 2:ta ja nautintoaineita porukalla

Domen arvosteluviikko 7/2012: Katherine, Mass Effect 3, Men of War, Ski Region Simulator ja Vita – julkaisupelit

Tetris (3DS)

Wiikon wanha: Meridian 59

Keskustelu

Mulle tuli tuosta musavideosta mieleen vain…

”Terve! Nimeni on Alan Wake ja haluaisin kertoa sinulle Soneran uudesta, tosi edullisesta liittymäpaketista. Nyt saat taskulampun ja liittymän vain 24,90 per kk!”

8) tuo on makuasia mistä on hieman paha alkaa kiistelemään. Itse EN pidä suuresta osasta moninpelejä. Ihan siksi että minusta niiden tarinavetoisuus, syvyys jne. on hieman kehno. Tämä pätee erityisesti roolipeleissä. Toki tiedän että esim. NWN1 pystyi pelaamaan (sekä sen lisäreitä) useamman pelaajan kesken mutta siinäkin tuli helposti ongelmia.

Toki en pistä vastaan jos esim. TitanQuest tyyppisiä pelejä missä on optio myös pelata kaverin kera kimpassa sitä peliä löytyy. Silti pelin voi pistää pauselle / tallentaa / lopettaa juuri silloin kun siltä tuntuu eikä se haittaa pelikaveria (koska peliä voi myöhemmin jatkaa sitten yhdessä ko. tallennetusta tilanteesta).

2) Tuo on tietysti totta. Otetaan esimerkiksi aikoinaan täysin tuntematon peli nimeltä Witcher.

Sitä ei mainostettu, siitä ei tiedetty mitään (ok, itse olin toki suurella mielenkiinnolla katsonut 13-osaisen sarjan mutta moniko täällä voi tunnustaa katsoneensa ikinä puolankielisiä sarjoja?) ja oikeastaan vasta sen ilmestymisen jälkeen siitä alettiin puhumaan ja vasta äskettäin suomeksi on saatu kirjoja käännettyä (itse ostanut ne englanninkielellä, ilman niitä pelin taustoja on kohtuu hankala tajuta täysin, samaten henkilöhahmoja).

Väittäisin että se onnistui ja siitä tuli menestys koska a) Siihen käytettiin aikaa. b) Tekijät oikeasti uskoivat projektiin ja tekivät pelistä sellaisen kuin halusivat. c) Vaikka pelissä oli ilmestyessään harmittavan paljon virheitä siihen tehtiin TODELLA paljon ilmaista lisätavaraa ja sitä parannettiin todella pitkään ilmaiseksi. (Kuten esim. NWN peliä aikoinaan, kiitos Bioware)

Lisäksi voisi mainita kohdat d) Maailma ja tarina olivat oikeasti erilaiset genrensä sisällä, ei sitä perus pinkkiä höttöä joka sopii kaikille + e) pelistä näki että sen tekijät olivat todella syventyneet ko. maailman historiaan ja taustoihin (näkee jos lukee kirjoja sekä tutustuu em. sarjaan ainakin).

Nykyisin valitettavan moni tuntuu ajattelen että syytämällä paljon rahaa peliin sekä tekemällä siitä graafisesti kauniin itse tarinalla ei ole mitään väliä eikä pelin kestolla. Sitten kun tajutaan että peli ei myy ja arvostelijat haukkuvat sitä aletaan raivoamaan miten syynä ovat piraatit ja PC-pelaajat. (Tälläistä nähnyt tapahtuvan, kummasti kun ko. lafka sitten siirtyy X-box 360 / PS3 kentille ja sama tapahtuu ei vieläkään katsota peiliin vaan etsitään lisää tekosyitä muista mutta ei itse pelistä ja sen tekijöistä.)

@1 Ite en pysty oikeuttamaan pelin ostoa täydellä hinnalla jos siinä ei ole hyvää ja toimivaa multiplayeriä. Kaappaan varmaan tuon Alan Waken ensi Halloweeninä kun se on varmasti -75% alennuksessa. Sama pätee tähän hype-pommi Skyrimiin, sitten kun saavat multiplayerin peliinsä niin voin herkita ostavani.

@5
Ei se niitä faktoja muuta mihinkään mitä tuossa mainitsin vaikka miten järkeilisit.

Konsoliportti on konsoliportti vaikka voissa paistaisi. Vai huvikseenko siihen ”pc-versioonkin” jätetään suttuiset tekstuurit ja low-poly mallit? Ei siinä etteikö peli voisi olla hyväkin mutta turha yrittää näitä ”faktoja” syöttää ja luulla että ne niellään sen kummempaa ajattelematta. Hiiri + näppis kontrolleissakin taisi olla hiottavaa joka on selvä konsoliportin merkki.

1. Ota silti huomioon se, että kaikilla pelitaloilla ei todellakaan ole varaa tehdä noinkin mittavia kehityskaaria peliinsa. Olisikohan Remedylläkään ollut ilman MS:n apua…?

Nuo pelit jotka listasit kun sattuu olemaan aika MEGALUOKAN budjeteilla. Otetaan budjetista pois 50% niin voi alkaa miettiä, pysyykö katteet enää kunnossa…siihen vielä se, että kenties tuolla budjetilla kaikkea ei keritä hiomaan ”hyväksi” ja arvostelut rankaisee….waretukseen.

Ei se nyt vaan ole niin yksinkertainen yhtälö.

Hyvä juttu.

Ehkä tämän jälkeen (vihdoinkin) lopetetaan se naurettava vinkuminen ”PC pelit tuottavat AINA tappiota”, ”Waretuksen takia ei KOSKAAN tehdä enää PC pelejä mitkä tuottavat voittoa”, ”pelejä ei enää kannata tehdä PC:lle”, ”ainoastaan multiplayer morpit kannattaa tehdä enää PC:lle”.

Jos nyt kahdessa päivässä tämäkin peli tuottaa voittoa jo. Skyrim oli PC:llä platina peli, väitän että Diablo III tulee olemaan myös, Witcher 2 jne jne.

Muropaketin uusimmat