Alt järjestää 50 000 ihmisen demobileet Helsingissä

06.08.2009 10:56 | Jukka O. Kauppinen

Alternative Party ry järjestää Helsingissä elokuun lopussa vietettävän Taiteiden yön yhteydessä hurjasti järeämmän ja veikeämmän demotapahtuman. Altpartyn veikeät veitikat näet tekevät nykytaiteen museo Kiasmasta vähän hemmetin ison demoscreenin, jonka ympärille kelpaa demoväen kokoontua virvokkeineen. Arviolta 50 000 ihmistä ehtii nauttia – tai ainakin nähdä vilaukselta – Kiasman seinälle heijastetuista demoskeneteoksista.

ALT-demoseinä on Taiteiden yönä toteutettava multimedianäytös,  jossa Kiasman ulkopintaan heijastetaan  auringonlaskusta  aamuyöhön  audiovisuaalista  tietokonetaidetta  eli  demoja. 

Kuvataiteilija  Pilvari  Pirtolan  kokoama  näytös  koostuu  tyylillisesti  ja  ajallisesti  demoskenen  parhaista  töistä  lähtien  1980-luvun  crack-introista ja päätyen 2000-luvun uusimpiin PC-demoihin.

Töitä näytetään mm. seuraavilta ryhmiltä Suomesta ja ympäri Eurooppaa: Satori (Slovakia), Halcyon, Kosmoplovci (Serbia), Inward (Venäjä), mfx, Flo, ISO, Dekadence, pWp, skrju (Venäjä), cpu (Venäjä), Jumalauta, Matt Current, Spaceballs (Norja), Sanity (Saksa), The  Black Lotus (Ruotsi), Ephidrena (Norja) ja Madwizards (Puola).

Aijai. Ihan kuin… Joku puuttuisi? Nyt Nosfe, vielä ehdit tsempata…

Demoskene on tietokoneisiin yhteydessä oleva alakulttuuri, jossa tietokoneelle ja mille tahansa ohjelmoitavalle laitteelle luodaan näyttäviä audiovisuaalisia efektejä tuottavia ohjelmia. Siis demoja. Teokset suoritetaan reaaliaikaisesti toisin kuin esimerkiksi  animaatiossa  ja  elokuvatehosteissa,  joissa  tehostekohtauksen  laskemiseen  voi mennä  jopa  viikkoja.  Reaaliaikaisuus asettaa sekä ohjelmoinnille että audiovisuaaliselle luovuudelle haasteita, joiden ylittämisen  mestareita demoskenetaiteilijat ovat.

Demoja  tehdään  kaikenlaisille  tietokoneille,  älypuhelimille  ja muille  ohjelmoitaville  laitteille,  joissa kussakin on omat tekniset  ja  ilmaisulliset rajoitukset  ja haasteet. Demoskenekulttuuri syntyi 1980-luvulla ja vahvimmillaan se on Euroopassa. Suomen osalta demoskene on edistänyt  merkittävästi multimediaohjelmoinnin huippuosaamisen syntymistä Suomeen ja sitä kautta mahdollistanut muun muassa alati laajenevan, kansainvälisesti merkittävän suomalaisen peliteollisuuden.

ALT-demoseinä  tuo  demoskenetaiteen  laajamittaisesti  suuren  yleisön  nähtäville  ja  tekee  sen  näyttävästi,  Suomen paraatipaikalla Mannerheimin patsaan kupeessa. Keskeisen sijainnin ansiosta demot saavat Taiteiden yön tunteina arviolta yli 50 000 ihmisen huomion. Tapahtuma kytkeytyy myös kaupunkipintojen koristeluun ja uudelleenmuotoiluun antaen esimakua siitä, miten 2000-luvun kaupunkiympäristössä fyysiset pinnat muuttuvat eläviksi  ja  interaktiivisiksi. Tapahtuma  tuo olohuoneen  ja  taidegallerian  lumon katukuvaan. 

Luvassa  on  henkeäsalpaavaa  ja  silmiä  hivelevää  audiovisuaalista  tykitystä,  jossa  yhdistyy  taiteellinen  luovuus ja teknologinen huippuosaaminen!

ALT-demoseinä on Alternative Party ryn (www.altparty.org) toimintaa, jonka tarkoituksena on kehittää mediataiteen ja erityisesti demojen tilaa ja tunnettuvuutta Suomessa ja kansainvälisesti. ALT-demoseinä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja alustavat keskustelut ovat käynnissä kiertueesta ulkomaille ja Suomeen.  

Yhteistyökumppanit: Turun kulttuuripääkaupunki ja Kiasma.

ALT-demoseinä: Mannerheiminaukio 1, Taiteiden yönä 21.8.2009 klo 21.00-01.30. 

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.   

Lisätietoja: http://www.demowall.org/

Kiasma on ollut ennenkin demoskene-projekteissa: demoskene.katastro.fi.

Lisää aiheesta

Alternative Party astuu kyberpunkin maailmaan

Superyllätyksiä lupaavan avajaisillan megaspektaakkelin lisäksi,  omaperäiset kotimaiset ja ulkomaiset elektronisen musiikin tähdet tulevat  viihdyttämään festivaaliyleisöä kaikkina iltoina. Esityksiä tukeva ääni- ja valotekniikka  on teknologiasta kiinnostuvassa tapahtumassa jälleen oma unohtumaton osansa  showta. Live-esitysten tauotessa, musiikista vastaavat hyvän elektronisen musiikin  DJ:t.  

Alternative Party 2008: kun kybergootit törmäsivät digitaiteeseen

lternative Party 2008 tuli, iski ja meni. Erittäin menestyksellinen demoparty tarttui tänä vuonna aiheeseensa todella uudenlaisella näkökannalla, sillä tapahtumassa yhdisteltiin upeasti digitaalitaiteiden maailmaa industriaalimusiikkiin, viktoriaaniseen steampunkiin ja muuhun hämmentävään. Lopputulos oli tajuntaalaajentava sekoitus.

Alternative Partyn historia järjestäjien silmin

Tapahtuman vuodesta 1998 alkanut historia on suomalaiselle demopartylle kohtuullisen pitkä, joten onkin aika raottaa arkistokansioita ja katsoa mistä tapahtuma syntyi ja mihin se on menossa. Alternative Partyn historiasta ja tulevaisuudesta kertoo tapahtuman järjestäjä Mikko ”Ravel” Tuomela.

Asmdonna Areenalla: parkkiruuhka uhkaa nörttikansaa

Huomenna Helsingin Hartwall Areenalla alkava Assembly-tapahtuma saattaa alkaa aika mielenkiintoisissa merkeissä.

Lue myös

Arvostelu: Sims 3 (Mac, PC)

eDomen arvosteluviikko: testissä seitsemän päheää peliä

Konsolien modaajaa uhkaa jopa kymmenen vuoden kakku

NHL 10:ssä otetaan kaverista mittaa

That’s Incredible! – kilpapelaamista vuoden 1983 malliin

Idea kuulostaa

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Ei prkls! Kauppinen!
Skenestä täysin poissaolevana ja muutenkin kärryiltä pudonneena toi nimi tuli kun salama kirkkaalta taivaalta…Eli mies on hengissä ja alalla vielä…kappas.

grennu, älä huoli, tokiha siel joku bytedemoki pyörii.

<3

nosfe.

Muropaketin uusimmat