Alt järjestää 50 000 ihmisen demobileet Helsingissä
Alternative Party ry järjestää Helsingissä elokuun lopussa vietettävän Taiteiden yön yhteydessä hurjasti järeämmän ja veikeämmän demotapahtuman. Altpartyn veikeät veitikat näet tekevät nykytaiteen museo Kiasmasta vähän hemmetin ison demoscreenin, jonka ympärille kelpaa demoväen kokoontua virvokkeineen. Arviolta 50 000 ihmistä ehtii nauttia – tai ainakin nähdä vilaukselta – Kiasman seinälle heijastetuista demoskeneteoksista.
ALT-demoseinä on Taiteiden yönä toteutettava multimedianäytös, jossa Kiasman ulkopintaan heijastetaan auringonlaskusta aamuyöhön audiovisuaalista tietokonetaidetta eli demoja.
Kuvataiteilija Pilvari Pirtolan kokoama näytös koostuu tyylillisesti ja ajallisesti demoskenen parhaista töistä lähtien 1980-luvun crack-introista ja päätyen 2000-luvun uusimpiin PC-demoihin.
Töitä näytetään mm. seuraavilta ryhmiltä Suomesta ja ympäri Eurooppaa: Satori (Slovakia), Halcyon, Kosmoplovci (Serbia), Inward (Venäjä), mfx, Flo, ISO, Dekadence, pWp, skrju (Venäjä), cpu (Venäjä), Jumalauta, Matt Current, Spaceballs (Norja), Sanity (Saksa), The Black Lotus (Ruotsi), Ephidrena (Norja) ja Madwizards (Puola).
Aijai. Ihan kuin… Joku puuttuisi? Nyt Nosfe, vielä ehdit tsempata…
Demoskene on tietokoneisiin yhteydessä oleva alakulttuuri, jossa tietokoneelle ja mille tahansa ohjelmoitavalle laitteelle luodaan näyttäviä audiovisuaalisia efektejä tuottavia ohjelmia. Siis demoja. Teokset suoritetaan reaaliaikaisesti toisin kuin esimerkiksi animaatiossa ja elokuvatehosteissa, joissa tehostekohtauksen laskemiseen voi mennä jopa viikkoja. Reaaliaikaisuus asettaa sekä ohjelmoinnille että audiovisuaaliselle luovuudelle haasteita, joiden ylittämisen mestareita demoskenetaiteilijat ovat.
Demoja tehdään kaikenlaisille tietokoneille, älypuhelimille ja muille ohjelmoitaville laitteille, joissa kussakin on omat tekniset ja ilmaisulliset rajoitukset ja haasteet. Demoskenekulttuuri syntyi 1980-luvulla ja vahvimmillaan se on Euroopassa. Suomen osalta demoskene on edistänyt merkittävästi multimediaohjelmoinnin huippuosaamisen syntymistä Suomeen ja sitä kautta mahdollistanut muun muassa alati laajenevan, kansainvälisesti merkittävän suomalaisen peliteollisuuden.
ALT-demoseinä tuo demoskenetaiteen laajamittaisesti suuren yleisön nähtäville ja tekee sen näyttävästi, Suomen paraatipaikalla Mannerheimin patsaan kupeessa. Keskeisen sijainnin ansiosta demot saavat Taiteiden yön tunteina arviolta yli 50 000 ihmisen huomion. Tapahtuma kytkeytyy myös kaupunkipintojen koristeluun ja uudelleenmuotoiluun antaen esimakua siitä, miten 2000-luvun kaupunkiympäristössä fyysiset pinnat muuttuvat eläviksi ja interaktiivisiksi. Tapahtuma tuo olohuoneen ja taidegallerian lumon katukuvaan.
Luvassa on henkeäsalpaavaa ja silmiä hivelevää audiovisuaalista tykitystä, jossa yhdistyy taiteellinen luovuus ja teknologinen huippuosaaminen!
ALT-demoseinä on Alternative Party ryn (www.altparty.org) toimintaa, jonka tarkoituksena on kehittää mediataiteen ja erityisesti demojen tilaa ja tunnettuvuutta Suomessa ja kansainvälisesti. ALT-demoseinä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja alustavat keskustelut ovat käynnissä kiertueesta ulkomaille ja Suomeen.
Yhteistyökumppanit: Turun kulttuuripääkaupunki ja Kiasma.
ALT-demoseinä: Mannerheiminaukio 1, Taiteiden yönä 21.8.2009 klo 21.00-01.30.
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.
Lisätietoja: http://www.demowall.org/
Kiasma on ollut ennenkin demoskene-projekteissa: demoskene.katastro.fi.
Lisää aiheesta
Alternative Party astuu kyberpunkin maailmaan
Superyllätyksiä lupaavan avajaisillan megaspektaakkelin lisäksi, omaperäiset kotimaiset ja ulkomaiset elektronisen musiikin tähdet tulevat viihdyttämään festivaaliyleisöä kaikkina iltoina. Esityksiä tukeva ääni- ja valotekniikka on teknologiasta kiinnostuvassa tapahtumassa jälleen oma unohtumaton osansa showta. Live-esitysten tauotessa, musiikista vastaavat hyvän elektronisen musiikin DJ:t.
Alternative Party 2008: kun kybergootit törmäsivät digitaiteeseen
lternative Party 2008 tuli, iski ja meni. Erittäin menestyksellinen demoparty tarttui tänä vuonna aiheeseensa todella uudenlaisella näkökannalla, sillä tapahtumassa yhdisteltiin upeasti digitaalitaiteiden maailmaa industriaalimusiikkiin, viktoriaaniseen steampunkiin ja muuhun hämmentävään. Lopputulos oli tajuntaalaajentava sekoitus.
Alternative Partyn historia järjestäjien silmin
Tapahtuman vuodesta 1998 alkanut historia on suomalaiselle demopartylle kohtuullisen pitkä, joten onkin aika raottaa arkistokansioita ja katsoa mistä tapahtuma syntyi ja mihin se on menossa. Alternative Partyn historiasta ja tulevaisuudesta kertoo tapahtuman järjestäjä Mikko ”Ravel” Tuomela.
Asmdonna Areenalla: parkkiruuhka uhkaa nörttikansaa
Huomenna Helsingin Hartwall Areenalla alkava Assembly-tapahtuma saattaa alkaa aika mielenkiintoisissa merkeissä.
Lue myös
eDomen arvosteluviikko: testissä seitsemän päheää peliä
Konsolien modaajaa uhkaa jopa kymmenen vuoden kakku
NHL 10:ssä otetaan kaverista mittaa
That’s Incredible! – kilpapelaamista vuoden 1983 malliin