Alternative Party 2009:ssä nähdään huippuhakkereita ja kuunnellaan tumtumia

12.05.2009 12:06 Jukka O. Kauppinen

Alternative Party valloitaa Helsingin Kaapelitehtaan tänäkin vuonna. 23.-25. lokakuuta järjestettävässä tapahtumassa sekoittuu digitaalinen kulttuuri,  demot, hakkerismi ja konemusiikki. Totunnaisia rajoja rikotaan tänä vuonna erityisesti ihmisen ja koneen välillä, sillä tapahtuman inspiraationa on kyberpunkin synkät teknologiasävytteiset tulevaisuuskuvat.

Erikoisvieraista Sophie Wilson on suunnitellut ARMin, maailman menestyksekkäimmän 32-bittisen prosessorin, joka on myös ensimmäisiä kaupallisia RISC-prosessoreita. Samaa suoritinarkkitehtuuria käytetään miltei kaikissa maailman matkapuhelimissa, sekä useissa muissa kannettavissa laitteissa, joten se löytyy lähes jokaisen suomalaisenkin taskusta. Sophie on ollut myös hallituksen jäsen Eidos-pelifirmassa, joka tunnetaan Lara Croft -brändistään.

Wilsonin Acorn System One -tietokoneen prototyyppi. Valmis tietokone tuli myyntiin vuonna 1979.

Jeri Ellsworth on yhdysvaltalainen itseoppinut mikrosirusuunnittelija ja rautahakkeri, joka muokkaa mielellään tuttuja laitteita ja esineitä uuteen uskoon. Hän on tehnyt muun muassa erinomaisen Commodore 64 -emulaattorijärjestelmän, josta tehtiin tv-pelijoystick C64DTV. Muita Jerin luomuksia ovat muun muassa 24-bittinen näytönohjain Commodore 64:lle ja C-64:ään pohjautuva konseptitietokone CommodoreONE.

  

 

Jeri on paitsi rautahakkeri, myös pelinainen. Kuva hänen asunnoltaan.

Jerin käsialaa on myös suosittu netti-tv-show The Fat Man and Circuit Girl, joka lähetetään lokakuussa Alternative Partyilta livelähetyksenä.

Vuoden musiikkiartisteja ovat muun muassa kyberpunkrokkia soittava italialainen Dope Stars Inc ja retropelimusiikista vaikutteensa ottava kotimainen Byproduct .

Demoskenen kisailijoita odottaa monipuolinen kilpailuosuus. Kilpailusarjoja on runsaasti ja myös esimerkiksi vaikuttavimman kyberasun, piirustuksen tai vaikkapa kummallisimman tietokoneen omistaja palaa voittajana kotiin. Alternative Demo-kilpailu järjestetään yhteistyössä vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungin, Turun kanssa.

Lisätietoja:

http://www.dopestarsinc.com/

http://www.sophie.org.uk/

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeri_Ellsworth

 

Alternative Party 2009
Man Meets Machine
23 – 25 October 2009
Cable Factory, Helsinki
www.altparty.org

Lue myös

Arvostelu: Afro Samurai (PS3, 360)

eDomen arvosteluviikko: suurennuslasin alla 7 peliä Riddicistä inFamousiin

Ennakko: East India Company (PC)

Rapakuntoiset suomalaissotilaat huippukuntoon konsolipeleillä

Viikon videojysäys 19/2009: yli 40 uutta pelivideota, mm. Flashpoint 2, Riddick ja X-Men Origins: Wolverine