UUSIMMAT

Amerikkalaisomistaja sulkee suomalaisen peliyhtiön

24.06.2013 15:57 | Jukka O. Kauppinen

Pitkän linjan suomalainen pelikehittäjäyritys sulkeutuu kesän aikana, kun yhdysvaltalainen Digital Chocolate sulkee paikallisen pelistudionsa. Digital Chocolaten suomalaishaara syntyi vuonna 2004 tehdyllä yrityskaupalla, kun 2001 perustettu mobiilipeliyhtiö Sumea myytiin osaksi amerikkalaisyhtiötä. Sumea oli vuonna 2003 ensimmäinen maailmanlaajuiseen pelikehittäjien kattojärjestö IGDA:an liittynyt suomalaisyhtiö.

Merkittäväksi kansainväliseksi mobiilialan toimijaksi tähdännyt Digital Chocolate perustettiin pelialan pitkäaikaisten vaikuttajien toimesta. Yksi yhtiön johtajista oli videopeliteollisuuden merkkihahmo Trip Hawkins, joka oli aikoinaan myös yksi EA:n perustajista.  Sumean ostamalla Digital Chocolate pyrki hankkimaan tukevan jalansijan Euroopan markkinoille. Sumealla oli tuolloin jo laaja yhteistyökumppaniverkosto ja firmaa pidettiin suomalaisen mobiilipelibisneksen veturina, joten firmasta tehtiin yrityskaupan yhteydessä Digitalin Euroopan pääkonttori.

Tuolloin Sumealla oli 60 työntekijää ja määrä kasvoi tästä huomattavasti, mutta Digital Chocolaten tilanne on sittemmin heikentynyt tuntuvasti. Viime vuonna yhtiö joutui vähentämään 180 työntekijää ja nyt vuorossa on koko Suomen pelikehitysstudion sulkeminen.

Digital Chocolaten Suomen työntekijöille ilmoitettiin studion sulkemisesta viime viikolla, eikä heillä ole enää työvelvoitteita. Kuusi viikkoa kestävien YT-neuvottelujen ensimmäinen kierros pidetään lähiaikoina. Suomen osaston sulkeutuminen ei tiettävästi tullut suurena yllätyksenä työntekijöille, sillä koko Digital Chocolatelle etsitään parhaillaan ostajaa, mitä varten yhtiö joutuu karsimaan rönsyjään.

Pelikehitysosaston sulkeutumisesta ilmoitti henkilökohtaisesti työntekijöille paikan päälle Suomeen saapunut Digital Chocolaten talousjohtaja Mark Richman.

Studiosta jää vielä jäljelle hallinto-osasto, jolla työskentelee kolme henkilöä Digital Chocolaten globaalimpien toimintojen parissa.

Yhteensä Suomen Digital Chocolatella työskenteli 25 henkilöä, joiden lisäksi lomautettuna on kymmenkunta.

Vastaavalla tavalla ulkomaalaisomistukseen päätyneiden suomalaisten peliyhtiöiden sulkemisia on nähty aiemminkin, esimerkkeinä Mr. Goodliving & Real (2011) ja Universomo & THQ (2010).

Lisätietoja: http://www.digitalchocolate.com

Lisää aiheesta

Digital Chocolaten länkkäripeli julkaistiin Google+:ssa

Harjoittelu pelitalossa vei pelisuunnittelijan ammattiin

Real sulkee suomalaisen Mr. Goodliving -pelikehittäjän – potkut 44:lle

Sumea etsii pelitestaajia

Suomalainen peliala saa merkittävää tukea kansainvälistymiseen ja demoihin