Uusimmat

Ammattipelaaja: lääkkeiden väärinkäyttö yleistä ESL-ammattipelaajien keskuudessa

15.07.2015 10:00 Miikka Lehtonen

Ammattipelaamisen ja dopingin suhteesta on puhuttu ja väännetty jo pitkään. Monien mukaan se on yleistä, toisten mukaan todella harvinaista. Nyt eräs lajin huipuista heittää bensaa liekkeihin väittämällä, että suunnilleen kaikki ESL-pelaajat vetävät ADHD-lääkkeitä parantaakseen suorituskykyään.

Doping on ikävä lieveilmiö monissa urheilulajeissa. Suoritusta parantavilla lääkkeillä on usein ikäviä sivuvaikutuksia, ja jos niiden käyttöä ei kontrolloida, niistä tulee helposti se pohjataso: jos osa käyttää, muidenkin pitää käyttää, jotta ei jää jälkeen. Ja kun kaikki käyttävät, pitää löytää kovempia ja tehokkaampia aineita, jotta saisi taas etua muihin verrattuna.

Ammattiurheilussa tämä noidankehä on opittu kantapään kautta ja niinpä dopingia yritetäänkin valvoa enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi miltei lajissa kuin lajissa. Toki yhä hämäriä ”koko hiihtomaajoukkue vetää antihistamiineja allergiaansa” -sääntöjenkiertoja tulee yhä esiin, mutta ainakin yritystä löytyy.

Kun ammattipelaamisessa liikkuu alati kasvavia rahoja, myös paineet käyttää suoritusta parantavia lääkityksiä ja aineita kasvavat. Onkin spekuloitu jo jonkin aikaa, että doping on huippupelaamisessa hyvinkin yleistä. Tätä näkemystä tukee myös tuore haastattelu, jossa ammattipelaaja ja valmentaja avoimesti myöntää, että ”kaikki” peliammattilaiset käyttävät ADHD-oireyhtymän hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

ADHD:ta, eli tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriötä, hoidetaan lääkkeillä, jotka parantavat käyttäjänsä huomiokykyä. Monissa lääkeaineissa on vaikuttavana aineena myös amfetamiinia. Oireyhtymästä kärsiville nämä aineet palauttavat normaalin toimintakyvyn, mutta muiden käyttäminä niiden uskotaan parantavan suorituskykyä keskittymistä vaativissa tehtävissä, kuten opiskelussa tai vaikka pelaamisessa. Muutamaa vuotta sitten WoW-maailmassa kohuttiin, kun hardcore-raidikilta kannusti vahvasti kaikkia jäseniään popsimaan ADHD-lääkkeitä, jotta näiden tarkkaavaisuus ei kärsisi koko päivän mittaisissa raidieepoksissa.

Ja nyt siis Semphis, entinen Cloud9-tiimin vaikuttaja, nykyinen Nihilumin valmentaja, on väittänyt haastattelussa, että ADHD-lääke Adderalin käyttö oli ihan arkipäiväistä.

Oheisessa videossa noin ajassa 7:40 alkavassa osiossa puhutaan lääkkeiden väärinkäytöstä. Tekstiversiota alempana.

”ESL:n äänikommunikaation kuuntelu oli [pelaaja Seangresin touhuista johtuen] aika huvittavaa. Me kaikki vedimme Adderallia, joten ei se minua haitannut. Minulle on ihan paskan sama [sanoa näin], se oli aika ilmeistä jos vain kuunteli juttujamme. Ehkä jotkut ihmiset voivat vihatakin sitä, mutta minusta se on ihan sama.”

Haastattelija kysyy tämän jälkeen, että käyttävätkö ”kaikki” ammattipeliliiga ESL:n tapahtumissa Adderallia, minkä Semphis vahvistaa. Tämän jälkeen haastattelija toteaa, että ”faneille tiedoksi, näin sitä siis tullaan hyväksi pelaajaksi”.

Eipä mennyt ihan vahvasti tämä operaatio, varsinkaan haastettelijan osalta. 

Lisää aiheesta

Väite: ammattilaispelaajat napsivat psykostimulantteja, käyttö ”laajamittaista” 

 

Muropaketin uusimmat