Uusimmat

Analyytikko: League of Legendsin talousmalli on huono

12.08.2014 14:15 Miikka Lehtonen

League of Legends on eräs maailman suosituimmista peleistä ja sitä pidetään yleisesti oppikirjaesimerkkinä siitä, miten F2P-pelillä taotaan rahaa. Analyytikko esittää nyt toisenlaisen näkemyksen ja toteaa, että kenenkään muun ei kannattaisi siitä ottaa oppia.

Riot Gamesin lords management / MOBA -peli League of Legends on noussut muutaman vuoden aikana maailman suosituimpien pelien listan kärkisijoille ja takoo tiettävästi julkaisijalleen hillittömiä summia rahaa. Niinpä moni voisi kuvitella, että sen kopiointi on oikotie onneen. Näinhän ei toki oikeasti ole, kuten World of Warcraftin vastaava esimerkki jo aikanaan osoitti, mutta nyt asiaa on pohdittu hieman analyyttisemminkin.

Ubisoft Blue Byten Teut Weidemann on analyytikko, joka on konsultoinut useita pelifirmoja F2P-rahoitusmallien tiimoilta ja hänen johtopäätöksensä League of Legendsistä on, ettei muiden kannata kopioida sen rahoitusmallia. Kiinnostavasti Weidemann ei kuitenkaan perusta näkemystään siihen, että se mikä toimi League of Legendsille tuskin toimii muille, vaan pelaajakannan ja näiden käyttäytymismallien tutkimiseen. Hänen mukaansa kummassakin on ongelmia. Niinpä lähestymistapa onkin ehkä hieman kyynisempi kuin olisi voinut olettaa.

Weidemann oli huomannut tutkimuksissaan, että League of Legendsin rahoitusmalli kärsii useista ongelmista. Pelaajat ovat pääasiassa hyvin nuoria miehiä, joilla ei ole juuri rahaa upottaa peleihin. Weidemannin mukaan League of Legends myös antaa pelaajilleen liikaa, minkä johdosta moni ei maksa mitään. Hänen laskujensa mukaan League of Legendsin pelaajista vain 3,75% yleensäkään sijoittaa peliin rahaa, mikä on hämmentävän huono luku. ”Yleensä vastaava luku client-pohjaisissa peleissä on 15 ja 25 prosentin välissä”, Weidemann selittää.

Samaan aikaan hän uskoo, että Riot ampuu itseään jalkaan myös omilla käytännöillään. Uudet sankarit julkaistaan ylivoimaisen tehokkaina ja sitten nerfataan myöhemmin olemaan samalla tasolla muiden kanssa. Tämäkään ei kannusta ostoksiin, koska kukapa haluaisi tuntea tuhlanneensa rahaa.

”Riotia nämä asiat eivät kiinnosta. Rahoitusmallin optimointi ei ole heille prioriteetti, koska he saavat rahaa puhtaasti volyyminsä ansiosta. Malli toimii vain, koska heillä on niin suuri käyttäjäkunta. Jos pelillä ei ole yhtä suurta kantaa, heidän rahoitusmalliaan ei kannata kopioida. Kannattaa sen sijaan tutkia tarkkaan taustoja ja oppia, missä Riotin virheet ovat, sekä miksi he pystyvät elämään niiden kanssa. Heillä on siihen varaa, sinulla välttämättä ei”, Weidemann opastaa F2P-rahoituksesta haikailevia.

Ja jos kommenteista tuli kylmä ja ahdistunut olo, en syytä. Niin tuli minullekin, sillä olen itse pitänyt League of Legendsin rahoitusmallia huonona vähän päinvastaisista syistä. Joka tapauksessa kannattaa jatkoksi miettiä sitä, että tämä kaveri todennäköisesti päättää ainakin joistain F2P-suunnittelukysymyksistä Ubisoftilla. Millaistakohan menoa onkaan siis jatkossa tulossa?

Lähde: Gamasutra