Arkistojen aarteita: Bugbearin ensimmäinen autopeli

18.11.2015 22:00 | Jukka O. Kauppinen

Vuosi 2001 oli hieno vuosi. Kaikkea sattui, tapahtui ja pelitkin olivat hyviä! Eikä sieltä huonoimmasta päästä ollut ainakaan Rally Trophy, jonka teki Bugbear, myöhemmin Flatouteista ja Wreckfestistä tunnettu suomalainen pelikehittäjä:

Palataanpa vuoteen 2001: Haastettelussa Bugbear – eDomen haastattelussa Bugbear – Rally Trophyn tekijä


 

Vaikka Rally Trophy on Bugbearin esikoispeli ei se ole kuitenkaan joidenkin tekijöiden ensimmäinen PC-peli, taikka ensimmäinen rallipelikään sen puoleen. Osalla on aiempaa kokemusta eri pelifirmoista, onhan tekijöissä muun muassa Housemarque-taustaa. Bugien ydinryhmä tunnusti vielä parisen vuotta Carts Entertainmentin väriä. Carts kuitenkin koki karun kohtalon pelimaailman karikoissa – esikoispeli Thrust, Twist N”Turn jäi myös viimeiseksi.

Eikös siinä käynyt loppujen lopuksi vähän niin että Take 2 sössi koko paskan?

Tatu Blomberg: “Kyllä. Julkaisija päätti ”pyörät alle”.” Janne Alanenpää: “Oltiin väännetty jo pitkään hommia, että siitä tulisi Wipeout-tyylinen peli. Me haluttiin tehdä Wipeout-tyyppinen kilpalentelypeli, ja sitten julkaisija käski yhtäkkiä ”heittäkää kaikki roskiin ja tehkää autopeli. Ja teillä on 4 kuukautta aikaa tehdä se.”

Kiinnostuneet löytävät Take 2:n ja Cartsin välisestä ristiriidasta lisää allekirjoittaneen MikroBitti-lehdessä ilmestyneestä artikkelista, jonka voi lukea tästä.

Nyt Bugbear valitsikin yllättäen julkaisijakseen suhteellisen tuntemattoman itävaltalaisen yhtiön suurempien ja kovamaineisempien Tekijöiden sijaan. Bugbear on kuitenkin ollut valintaansa enemmän kuin tyytyväinen.

Halutaan ilman muuta jatkaa heidän kanssaan. JoWooDit ovat hoitaneet muun muassa autoasiat erittäin hyvin, voi sanoa ettei paremmin voisi enää toimia. Tiedettiin jo alunperin, että autojen lisenssit ovat ongelma – miten saadaan Fordit sun muut peliin. Mutta ei olisi voinut paremmin hoitua” Alanenpää kertoo.

Josta Blomberg jatkaa vauhdikkaan sulavasti: “Mehän neuvoteltiin aika pitkään mikä julkaisija otetaan. Loppujen lopuksi me odotettiin viime lokakuuhun asti. Lopussa mukana oli vielä muutamia tosi tunnettuja vaihtoehtoja, ja kaikki olivat sitä mieltä, että lisenssit ovat ongelma. Mutta JoWooD oli sitä mieltä, että he hommaa ne mitkä on mahdollista saada ja sillä selvä. Ne ei luvanneet mitään, mutta sopimus oli niin hyvä, että otettiin se. Ja ne sai hommattua kaikki yhtä lukuun ottamatta. Puuttuva oli kupla.

Mitä JoWooDilla oli sitten tarjota? “JoWooD pystyi hankkimaan kaikki lisenssit. JoWooDissa on myös se hyvä puoli, että autopelit ovat uutta heille – me voidaan rakentaa niille uutta genreä sen sijaan, että lähdettäisiin tavallisen julkaisijan mukaan tekemään mitä ne on aikaisemmin tehneet, vanhan linjan mukaan. Kuten meidän pelistämmekin näkee, on siinä uuttakin tarjottavaa autopeligenreen, musiikkityyleistä lähtien.

Mutta mitkä ovat Rally Trophyn menestymisen mahdollisuudet JoWooDin avulla? Yhtiö on menestyvä saksankielisessä Euroopassa, mutta entä maailmanlaajuinen valloitus? Voiko suomalaispeli voi valloittaa maailman Itävallasta käsin?

Rallyhän on ollut niillekin hirvee yllätys” Janne Alanenpää kertoo. “Esimerkiksi jenkeissä E3-messuilla JoWooDin piti panostaa eniten The Nations-peliin. Siihen oli hirvee panostus – isot ständit, julisteet, naisia ja niin edelleen. Mutta kaikki tulikin katsomaan vain meidän rallipeliä.” Muutoinkin kiinnostus peliä kohtaan on ollut näkyvää niin pelaajakunnan kuin lehtienkin keskuudessa, joten toivokaamme parasta että raskas työ tulee myös palkituksi.

Oletteko te seuraava suomalainen menestystarina?

Toivotaan. Se riippuu pelaajista mitä siitä tulee. Meistä riippuu onko se hyvä vai huono, mutta pelaajat päättää onko se tarpeeksi hyvä tai huono.

Mitä jää tekemättä?

Aina joutuu tekemään joitakin kompromisseja. Meillä on niin pitkä todo-lista, että aina tulee aika vastaan. On vain tietty aika käytettävissä ja sen aikana tuote pitää saada valmiiksi. Meillä oli vähän yli vuosi aikaa tehdä ja tehdään niin hyvä kuin vuodessa vain voi. Niin se menee.


 

Lue koko artikkeli: Haastettelussa Bugbear – eDomen haastattelussa Bugbear – Rally Trophyn tekijä

Muropaketin uusimmat