Uusimmat

Arkistojen aarteita: Deus Ex ja Deus Ex: Invisible War

30.08.2011 15:15 Jukka O. Kauppinen

eDomen kadonneiden muinaisarkistojen kaivelu on joskus hankalaa. Esimerkiksi nyt olen parin päivän aikana etsiskellyt alkuperäistä Deus Ex -arvosteluani, josta minulla on yhä edelleen ihan selvät muistikuvat. Mutta ei. Netistä ja omista arkistoistani löytyy vain ja ainoastaan viittauksia kyseiseen juttuun, itse artikkelia ei mistään. On se kumma.

Mutta löytyipähän siinä samalla edes yksi Deus Ex (1) -juttu: näet arvostelu pelin PS2-versiosta. Samoin jo kertaalleen unohtamani arvostelu Deus Ex: Invisible Warista. Molemmat jutut on nyt syötetty Domeen ja voit lukea ne näinniisä klikkailetimalla:

Deus Ex (PS2)

29.6.2002 – Mikko Matilainen

Deus Ex:n tapahtumat sijoittuvat Cyber Punk -henkiseen lähitulevaisuuteen. Deus Ex:n maailma on synkkä paikka, jossa suuryhtiöt hallitsevat käytännöllisesti katsoen kaikkea. Suuri osa ihmisistä elää jatkuvassa nälässä ja köyhyydessä taistellen elämästään huumeiden, korruption sekä väkivallan runtelemassa maailmassa. Rikkaat elävät puolestaan tyylikkäissä luksuslähiöissä keräten ympärilleen rahaa sekä valtaa.

Keskiluokka on pyyhkiytynyt miltei olemattomiin, joten rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on repeytynyt valtavaksi. Tekniikan kehityksen myötä myös ihmisyys on katoamassa. Tiede on oppinut yhdistämään ihmiskehon ja koneet. Nämä cyberneettisillä parannuksilla ehostetut ihmiset kuuluvat poikkeuksetta rikkaisiin, rikollisiin tai erinäisiin viranomaistahoihin, jotka pyrkivät kitkemään valtoimenaan riehuvan rikollisuuden.

 

Deus Ex: Invisible War (PC, Xbox)

16.3.2004 – Jukka O. Kauppinen

Pelin taustalla pyörii koko ajan useita päällekkäisiä juonikerroksia, joista pelaaja voi valita mitä seuraa – vai yrittääkö miellyttää kaikkia parhaan kykynsä mukaan. Eri osapuolten tarjoamien tehtävien tavoitteet ovat useimmiten ristiriidassa keskenään, mutta ovatko asiat yhtä mustavalkoiset kuin pelaajalle halutaan uskotella? Niinpä tämän täytyy päättää pelin kuluessa yhä uudelleen jotta ketä uskoo, kelle on uskollinen vai yrittääkö ennemmin hyötyä kaikista.

Moraaliset dilemmat ja tehtävien valinnanvapaus ovat Deus Exin suola. Pelaajaa ei sidota tiettyyn kaavaan ja yhteen ainoaan tapaan ratkoa ongelmia, vaan tämä voi miettiä itselleen ja hahmolleen sopivimman toimintatavan.

 

Lisäksi saitilla oli, ihme kyllä, entuudestaan toinenkin arvostelu Invisible Warista:

Deus Ex: Invisible War (Xbox)

11.4.2004 – Tero Taipale

Kuten alkuperäisessä Deus Exässä, on nytkin henkilönkehitys pääsijalla. Asentamalla biomodeja saa Alex uusia kykyjä, kuten hakkerointitaitoja tai väliaikaisen näkymättömyyden. Lisäksi pelimaailmasta löytyy erilaista aseistusta ja tietenkin puhdasta käteistä, joka tulee usein tarpeeseen. Mikään ei ole ilmaista, ja monet turhat taistelutkin voi välttää pienellä lahjoituksella.

Biomodeja, kuten muutakaan tavaraa ei kuitenkaan löydy ihan joka nurkasta. Etenkin alussa biomodeja on todella harvassa, ja niiden käyttö on hankalaa. Alex pystyy kantamaan mukanaan vain rajoitetun määrän tavaraa, ja aseita kannattaa käyttää erittäin harkitusti. Pelin edetessä erikoiskyvyt alkavat hahmottua, ja pelaaminen saa aivan uusia ulottuvuuksia. Jos tehtävät vaikuttavat ylettömän vaikeilta, johtuu se yleensä siitä, että on yrittänyt suorittaa ne liian suoraviivaisesti.

Ja jos nyt jotenkin vahingossa on mennyt ohi silmien, niin uusi Deus Ex -pelihän julkaistiin juuri viime viikolla. Ja näin me sitä kehuimme:

Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, Xbox 360)

So far so good, mutta yksi kysymys on yhä vastaamatta: miltä se kaikki sitten käytännössä tuntuu? Miten kyberpunk-tarina ja monipuoliset vaihtoehdot käytännössä nivoutuvat yhteen? Yllättävän hyvin. Vaikka olen Deus Exini pelannut ja ykkösestä nauttinut, en ollut ikinä mikään sen fanaattinen lipunkantaja. Mutta minun mielestäni Human Revolution tuntuu Deus Ex –peliltä, siis hyvässä mielessä.

Se yhdistää mainiosti sopivan määrän vapautta sopivan toimivaan skriptaukseen ja saa aikaan cocktailin, jossa tarina pysyy koko ajan liikkeessä ja pitää pelaajaa otteessaan, mutta samalla voi itse kuitenkin tehdä jatkuvasti valintojaan.

Muropaketin uusimmat