Uusimmat

ArmA 3 -kehittäjät yhä vankilassa, oikeuslaitos jumissa lakkojen takia

18.10.2012 14:01 Jukka O. Kauppinen

Kaksi Bohemia Interactive -pelitalon työntekijää vangittiin Kreikassa syyskuussa vakoilusta epäiltynä. Ja koska Kreikka on Kreikka, hyvin ei herroilla mene. Tutkintavankeudessa ei ole järin mukavaa eikä tilanne ole edennyt miksikään, sillä lakot ovat jumiuttaneet koko oikeuslaitoksen toiminnan. Pidätetyt ovatkin lojuneet vankilassa jo yli kuukauden, ilman että asia olisi edennyt lainkaan.

Tsekkiläiset Ivan Buchta (33) ja Martin Pezlar (28) olivat Kreikassa Limnosin saarella lomamatkalla, eivätkä suinkaan kuvaamassa materiaalia ArmA 3 -peliin, kuten Domessakin alkujaan väitettiin. Kaksikko pidätettiin vakoilusta epäiltynä hotellinsa lähellä sunnuntaina 9.9.2012.

Kaksikon asianajajan mukaan syytteen perusteena on kamerasta löydetty 14 kuvan (kuvan, ei sekunnin) mittainen video jossa taustalla näkyy Limnosin lentokenttä, jota käytetään myös sotilaslentoliikenteeseen. Pääasiassa videolla näkyy ilmeisesti puskia ja puita.

Videolla näkyy myös, kuinka kuvaaja lopettaa kuvaamisen havaitessaan kuvauksen kieltävän kyltin. Kuvaaminen tapahtui tavallisella, turisteille sallitulla alueella.

Helpivanmartin.org -sivuston mukaan Youtube-palvelusta löytää helposti paljon pidempiä videoita, joissa on selvästi nähtävissä kyseinen lentokenttä sekä sotilaskohteita. Osa videoista on kreikkalaisten sotilaiden kuvaamia ja julkaisemia.

Pelaajayhteisön perustama ja ylläpitämä Helpivanmartin.org -sivusto pyrkii omalta osaltaan pitämään kaksikon asiaa esillä ja muistuttaa, että todisteiden perusteella kaksikko on ”ilmeisen syyttömiä.”

Tukisivuston mukaan:

Ivan Buchtan ja Martin Pezlarin pidättäminen, syytökset ja vankilassa olo herättävät paljon keskustelua ympäri maailman ja näyttääkin, että asia koetaan tärkeäksi nimenomaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisyyden nimissä, ei niinkään pelillisistä yhteyksistään.

Sivustolle perustetun sovelluksen kautta on nyt mahdollista lähettää postikortteja, jotka yksi tukitiimin jäsenistä tulostaa, leikkaa ja lopulta lähettää Kreikkaan Ivanille ja Martinille vankilaan. Tällä hetkellä kortteja on lähetetty 574 ja määrä kasvaa tiuhaan tahtiin. Tukiyhteisö kustantaa kortit itse.

Sivustolla olevan adressin on allekirjoittanut 12336 ihmistä. Ihmiset ympäri maailman ovat myös innokkaasti lähetelleet twitter-viestejä muun muassa Kreikan pääministerille ja pyytäneet pidätettyjen pikaista vapauttamista.

Kreikan lakkoiluaallon jatkuessa Ivanin ja Martinin pidätysaika pitenee samaan tahtiin, eikä heille ole vielä määritelty edes alustavaa käsittelyaikaa. Oikeusjärjestelmän työntekijät palaavat töihin vasta 20.10., minkä jälkeen käsittelyruuhkan purkaminen kestää luultavasti oman aikansa. Pahimmillaan kaksikko voitaisiin tuomita 20 vuoden vankeuteen.

Kaksikko lomaili Limnosin saarella, joka on mukana myös ArmA 3 -pelissä. Saaren pormestari oli aiemmin tuohduksissaan saaren pelimallinnuksesta ja mekasti, että se on uhka koko Kreikan turvallisuudelle. Pelin vaikutusta Kreikan turvallisuuteen käsiteltiin jopa parlamentissa, mutta puolustusministeriön tutkimuksen mukaan peli ei ole uhka. Bohemian mukaan kaikki pelissä käytetty materiaali on peräisin julkisista lähteistä.

Lisätietoja: www.helpivanmartin.org

Lisätietoja: http://postcard.helpivanmartin.org/

Lisää aiheesta

Arma 3 -kehittäjiä pidätettiin epäiltynä vakoilusta

Kreikassa pidätetyt ArmA III:n tekijät: ”Vankilassa on aika rankkaa”

TV-kanava sai Viralliset Haukut ArmA II -terrori-iskuhuijauksesta

Kreikkalaissaarella ei tykätä Arma III:sta

Lue myös

AppGear Foam Fighters – hämmentävän mobiilia virtuaalilentämistä

Paljastuiko seuraava Skyrim-lisäri?

Tämän pelin avulla kotityöt muuttuvat hauskaksi roolipeliksi

World of Warcraft: Mists of Pandaria (Mac, PC)

Muropaketin uusimmat