Uusimmat

Artikkeliyhteenveto: kesäisiä haastiksia, ennakoita, laitetestejä, lautapelejä

20.07.2012 12:30 Jukka O. Kauppinen

Kesä on ollut yllättävän vilkasta aikaa artikkelirintamalla. Melkein liiankin, sillä jonossa on koko ajan enemmän artikkeleita kuin mitä saitille meinaa saada tungettua. Kerrataanpa siis, etteivät kaikki työllä ja vaivalla tehdyt artikkeliherkut häviä ihan heti näkyvistä.

Haastatteluja

Angry Birdsiä yhteistyössä – haastattelussa Housemarquen Ilari Kuittinen

Jo vuodesta 1995 toimineen Housemarquen perustaja ja toimitusjohtaja Ilari Kuittinen vietti viikonloppua Joensuussa Ilosaarirockin ja Pohjois-Karjalan peliteollisuutta käsitelleen Illuusio-seminaarin merkeissä. Myös Domen edustaja oli paikalla, mikä tarjosikin oivan tilaisuuden kysyä mieheltä hieman lisää Angry Birds -yhteistyöstä.

Far Cry 3 – piinapenkissä pelisuunnittelija Daniel Berlin

Kaksiosaisessa haastattelussa keskustelunaiheina myös hahmoluokat, taitojärjestelmät, battlecryn ja hahmojen taitojen kustomointi, aseiden suunnittelu ja testaus (!), Massiven kehitysprosessit, yhteisöjutut ja miten vapaat kädet Massive-studiolla ylipäätään olikaan peliä suunniteltaessa?

Lautapelejä

Battlestar Galactica (Lautapeli)

Pelataan heti kortit pöytään: Battlestar Galactica on eräs suosikkipeleistäni. Jos joku vääntäisi kättäni ja pakottaisi valitsemaan suosikkipelini, se voisi jopa hyvinkin olla se. Fantasy Flight Gamesin peli tarjoilee toimivaa mekaniikkaa ja sitä herkuista maukkainta, ihmisten välistä kanssakäymistä.

Gears of War (Lautapeli)

Lauta- ja videopelien välillä on harrastettu usein ideavaihtoa. Alkuaikojen strategiapelit olivat usein vähintään lautapelien inspiroimia, usein niiden suoria käännöksiä. Mutta harvemmin aidan yli hypitään toiseen suuntaan, niin että videopelistä tehtäisiin lautapeli. Ja syytkin ovat selviä: miten muutat nopean toiminnan vuoropohjaiseksi lautapeliksi menettämättä alkuperäisen pelin tunnelmaa ja tuntumaa? No, sitä voi kysyä vaikka Gears of Warin tekijöiltä, sillä he ovat onnistuneet siinä.

Laitejuttuja

Turtle Beach XP 400 – hyvät kuulokkeet

Tähän sarjaan kuuluvat kiistatta myös tuoreet XP400-kuulokkeet, jotka ovat ominaisuuksiltaan kovat. Mutta niin ovat monet muutkin kuulokkeet. Onko Turtle Beachista nousemaan massan yläpuolelle? Jos otsikosta mitään voi päätellä, niin potentiaalia on…

FragFX Piranha – hännällinen PS3-pelihiiri

Vaikka konsoliräiskinnät ovatkin jo pikkuhiljaa vakiinnuttaneet asemansa Oikeina ja Hyväksyttävinä peleinä, vieläkin toisinaan tapaa ihmisiä jotka eivät suostu niitä pelaamaan tai yksinkertaisesti halveksivat niitä, koska konsoleiden ohjaimilla ei mukamas saa yhtä hyvää pelikokemusta kuin hiirellä ja näppäimistöllä.

Ennakoita ja muita pelijuttuja

Resident Evil 6 -ensikosketus

Resident Evil 6 kuuluu varmasti loppuvuoden odotetuimpiin pelijulkaisuihin. Capcomin zombiräime väittää palaavansa kohti sarjan juuria vuosikausia kestäneen toimintaputken jälkeen. Testasimme väitteen paikkansapitävyyttä pelin ennakkoversiolla, jonka saimme juuri kivasti viikonlopun kunniaksi.

ShootMania Storm yrittää uudeksi Counter-Strikeksi

ShootMania Storm pyrkii elvyttämään genren. Idea on mielenkiintoinen: pyritään minimoimaan kaikki epäoleellinen ja maksimoimaan pelin sisällä oltava aika. Ajatuksenahan tämä on aivan mahtava, ja uppoaa kaltaiseeni minimalismin ja merkityksellisyyden ystävälle kuin huoneenlämpöinen (lue: kuuma) lusikka jäätelöön heinäkuussa.

The Secret World: toinen viikko ja maailman huonoin tankki

Matkamme The Secret Worldin parissa jatkuu. Tällä kertaa vilkuilemme pelin kykysysteemiä ja pohdimme sen hyviä puolia. Sitten kohtaamme elävän esimerkin siitä, miksi kykysysteemissä on ongelmansa. Tämä ongelma kulkee nimellä ”maailman huonoin tankki”.

The Secret World: toinen ja kolmas päivä

Matkamme The Secret Worldin salaisessa maailmassa jatkuu. Viimeksi ihastelin pelin tarinankerrontaa ja seikkailupelimäisiä tehtäviä ruusunpunaiset lasit silmilläni. Nyt vastaan on tullut myös ongelmia ja epäselvempää settiä.

The Secret World: ensimmäinen päivä

Funcomin The Secret World –massiivimoninpeli ilmestyi eilen. Ennakkovaraajat ovat pelanneet peliä jo hetken kauemmin, mutta minun matkani kohti arvostelua alkoi eilisiltana. Ensimmäinen iltani kului melko hämmentyneissä tunnelmissa, sillä The Secret World todella tuulettaa massiivimoninpelien kaavaa melkoisesti.

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates, Duel ja Clash

Might & Magic -pelisarjalla riittää ikää ihan kohtuullisesti. Sarjaa on näet tehty jo noin 26 vuoden ajan, mikä tekee fantasiasarjasta melkoisen dinosauruksen nykypelimaailmassa. Vai pitäisikö sanoa isovanhemman lohikäärmeen, sillä M&M:ssä ei dinosauruksia vilise, mutta lohikäärmeet ovat pelin taustatarinoille sitäkin tärkeämpiä.

iOS-pelit testissä osa 4: Prince of Persia Classic HD, Motoheroz HD, Ironworm, JULIA Untold HD ja Combat Mission: Touch

Kesä ja kärpäset. Mikä olisikaan mukavampaa aikaa lökötellä sohvalla tai riippumatossa? Mutta pitäähän pelimiehellä silti pelejä olla, joten miten olisi vaikka kokoelma iOS-pelejä kesähelteitä varten? Osa on uudempia, osa on vanhempia, mutta kaikista voi silti sanoa kaksi asiaa: ne ovat pelejä. Ja ne on julkaistu iOS-laitteille.

Dwarf Fortress – iloiset kääpiöt uppoavassa vuoristoluolassaan

Dwarf Fortress. Kaksi sanaa, jotka saavat monen pelaajan sydänjuuret väpättämään. Minut ne saivat kohauttamaan olkapäitäni vielä pari päivää sitten, sillä en ollut ikinä päässyt pelissä valikkoon hajoamista pitemmälle. Viime viikonloppuna kaikki muuttui ja nyt olen addikti. Tämä on kamala tarinani.

Wiikon wanha: Ghostbusters – veikot joille hädässä soitetaan

Vuosi 1984 ei ole jäänyt pelien historiaan kaikkien aikojen hienoimpana pelivuotena, mutta eräässä mielessä se on käänteentekevä hetki. Tuolloin näet Activision tajusi, että lisenssipeleillä voi takoa tuhottomasti rahaa. 1984 oli näet Ghostbustersin vuosi.

Pelialan koulutusta Pohjois-Karjalan tapaan

Tiesittekö esimerkiksi, että Suomen ensimmäinen täysimittainen pelialan koulutusohjelma perustettiin Outokumpuun jo vuonna 2005? Pohjoiskarjalalaisella pelialan asiantuntemuksella on vahvemmat perinteet kuin moni arvaakaan.

Wiikon wanha: Battlefield Vietnam

Battlefield 1942 oli ilmestyessään ainutlaatuinen peli. Digital Illusions, tai tarkemmin sanoen DICEN OSTAMA FIRMA, oli hakenut nettipelattavien räiskintöjen muotoa jo jonkin aikaa, mutta iski Battlefieldillään kuokkansa kultaiseen kiveen. Muistan, miten ihmettelimme kovasti, että miten ihmeessä tällainen pelkän nettipelin tarjoava räiskintä muka voisi toimia tai kiinnostaa. Mutta toimihan se. Ja kiinnosti. Ja voi että se oli niin hauskaa.

Suomalaiset pelit silloin ja nyt -näyttely esittelee suomalaista pelihistoriaa liki sadan vuoden ajalta

Tamperelaisessa Rupriikki-museossa on esillä tämän viikon ajan Suomalaiset pelit silloin ja nyt -näyttely. Näyttelyssä esitellään suomalaisten pelien historiaa koko itsenäisen Suomen ajalta, sillä vanhin esillä oleva peli on vuodelta 1918.

Pohjois-Karjalassa haudotaan uusia pelialan menestystarinoita

Suomessa on aina osattu tehdä hyviä tietokonepelejä. Sinivalkoinen bitti on kerännyt ajoittain myös kansainvälistä menestystä ja mainetta, mutta vasta aivan viime aikoina myös suuri yleisö on herännyt kotimaisen peliteollisuuden mahdollisuuksiin.

 

Peliennakoita löydät lisää täältä: Domen ennakot

Muropaketin uusimmat