Arvostelu Days Gone on PC:llä vielä parempi pelikokemus kuin PlayStationilla

31.05.2021 20:23 Ilari Hauhia

Days Gone oli jo PlayStation 4:llä näyttävä post-apokalyptinen seikkailu avoimessa zombien valtaamassa maailmassa. On ilo huomata, että PC:llä peli toimii vieläkin paremmin. 


Julkaisupäivä: 17.5.2020
Studio: Bend Studios
Julkaisija: SIE
Saatavilla: PC (Window, testattu), PlayStation 4 (testattu) & PlayStation 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: Yhteensä noin 20 tuntia PC:llä ja PlayStation 4:llä


Aiemmin vain PlayStationille yksinoikeudella julkaistuja pelejä on alkanut tipahdella kohtuullisella tahdilla myös PC:lle. Laatu on kuitenkin ollut hieman vaihtelevaa. Esimerkiksi Death Strandingin PC-käännös onnistui teknisessä mielessä erinomaisesti. Horizon Zero Dawnin PC-julkaisu ei vuorostaan mennyt aivan putkeen, vaikka ongelmia onkin sittemmin korjattu erilaisten päivitysten muodossa.

Days Gonen avoimessa maailmassa tallustettaessa ja prätkällä kaasutettaessa grafiikoilla on tunnelman kannalta suuri merkitys. Onkin mukava huomata, että Days Gonen PC-käännös on teknisesti huomattavasti lähempänä Death Strandingia kuin Horizon Zero Dawnia. Peliin on lisätty muun muassa säteenseuranta, jonka vuoksi valaistus näyttää upealta. Lisäksi pelin tekstuurit ovat huomattavasti PlayStation 4 -versiota tarkempia.

Days Gone hiippailu

Days Gonen PC-versio on ainakin omaan silmään yksi tämän hetken graafisesti näyttävimmistä peleistä. Vaikka PC-version graafisia asetuksia ei pystyisi ruuvaamaan omalla pelikoneella aivan tappiin saakka, näyttävät jopa medium-asetukset selvästi PlayStation 4 -versiota paremmilta. Ja jo pelkkä PlayStation 4 -versio oli mielestäni hyvinkin komea tapaus.

PC-pelaajien mieliksi Days Gonen grafiikka-asetukset ovat laajat. Erilaisia graafisia yksityiskohtia voi säätää juuri oman maun ja käytössä olevan pelikoneen mukaan. Omalla AMD Ryzen 5 2600X- ja Nvidia RTX 2070 -pohjaisella kokoonpanollani pelin sai pyörimään 1440p-tarkkuudella tasaisella 60 fps ruudunpäivitysnopeudella karsimalla hieman pahimmista tehosyöppöasetuksista.

Asetusten pienestä laskemisesta huolimatta peli näytti edellen todella hyvältä. Näin PC-käännöstä voidaan pitää kaikin puolin toimivana ja hyvin optimoituna, ja myös pelin latausajat ovat PC:llä kiitettävän nopeat. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös Digital Foundryn analyysiin Days Gonen PC-version suorituskyvystä.

Days Gone ajojahti

Vaikka tämä arvio keskittyykin lähinnä Days Gonen PC-version tekniseen toimivuuteen, lienee paikallaan kerrata muutama sana Days Gonesta itse pelinä.

Kuten kerroimme jo kollegani kirjoittaman PlayStation 4 -arvostelun yhteydessä, on Days Gonessa arvoituksellinen virus pyyhkäissyt maapallon yli ja muuttanut valtaosan ihmisistä raivopäisiksi freakereiksi eli käytännössä zombeiksi. Ihmiskunnan rippeet kamppailevat eloonjäämisestä pienissä leireissä, ryöstelijöinä tien päällä tai kultisteiksi hurahtaneina ”rippereinä”.

LUE MYÖS: Arvostelu: Vain PS4:lle julkaistu Days Gone on lähes viiden tähden open world -peli – ”Niin hyvä, etteivät edes zombit haittaa”

Days Gonen päähenkilö ja pelihahmo on Deacon St. John (Sam Witwer), entinen ”prätkä-äijä”, joka ajelee maailmanlopun maanteitä kaverinsa Boozerin kanssa. Peli kuitenkin käynnistyy oikeastaan jo kaksi vuotta aiemmin, jolloin freaker-epidemia räjähti käsistä ja Deacon menetti vaimonsa Sarahin (Courtnee Draper).

Days Gone maisema

Days Gone on pohjimmiltaan selviytymispeli, jossa zombien runtelemasta maailmasta etsitään erilaisia varusteita ja tarvikkeita sekä tietysti lisää löpöä moottoripyörän tankkiin. Peli on jakanut kriitikoiden ja pelaajien keskuudessa runsaasti mielipiteitä, ja omani asettuu niiden välimaastoon.

Tiivistettynä avoin pelimaailma on mielestäni hieman tyhjä ja esimerkiksi teiden varsilla odottavat rakennukset tarjoavat harvoin mitään kovin kiinnostavaa löydettävää. Itse toiminta on pääosin keskinkertaista suojasta suojaan etenevää toiminta-ammuskelua.

Pelin loistava tunnelma nostaa kuitenkin Days Gonen pisteitä selvästi. PC:llä parannellut grafiikat nostavat tunnelmaa entisestään, mikä tekee kokonaisuudesta huomattavasti paremman kuin PlayStation 4:llä. Näin mikäli Days Gone kiinnostaa, kannatta se kokea mielummin PC:llä kuin konsolilla.

DAYS GONE (PC-VERSIO)

”Jo ennestään tyylikäs Days Gone on PC:llä entistäkin parempi.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat