Arvostelu FIFA 22 on kyllä viihdyttävä jalkapallopeli, mutta sen uudistukset jäävät nimellisiksi

03.10.2021 21:30 Ilari Hauhia

FIFA 22 hyödyntää PlayStation 5:n ja Xbox Series -konsoleiden suorituskykyä tarjoamalla edeltäjäänsä paremmat grafiikat. Vuosipainos hioo virtuaalijalkapalloa muiltakin osin paremmaksi, mutta kovin valtavia mullistuksia vuosipainos ei sisällä.


Kena Bridge of SpiritsJulkaisupäivä: 26.9.2021
Kehittäjä: EA
Julkaisija: EA
Saatavilla: PlayStation 4 & 5 (testattu), Xbox One & Series, PC (Windows), Nintendo Switch & Google Stadia
Pelaajia: 1-4 (lokaali moninpeli)
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 10 tuntia


Tänä vuonna EA markkinoi FIFA 22:n ottamia kehitysaskeleita futuristiselta kuulostavalla ”HyperMotion”-teknologialla. HyperMotion koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka ovat Xsens”-liikekaappaus sekä koneoppimista hyödyntävä ”Flow”.

Xsens-teknologialla tarkoitetaan tapaa, jolla EA on hoitanut FIFA 22:n liikekaappauksen. Pelaaja-animaatioista vastanneet näyttelijät puettiin erikoisvalmisteisiin liikekaappauspukuihin, joiden avulla liikkeet voidaan tallentaa aiempaa tarkemmin. Flow-teknologialla puolestaan tarkoitetaan tapaa, jolla peli ennustaa koneoppimisen avulla pelaajien liikkeitä jopa joukkuetasolla. Lisäksi peliin on lisätty vielä 4000 kokonaan uutta animaatiota.

Kokonaisuudessaan FIFA 22 näyttääkin PlayStation 5:llä pelattuna edeltäjäänsä paremmalta. Varsinkin pelikatkoja seuraavissa hidastuksissa jalkapalloilijoiden lihakset pullistelevat, hiukset heiluvat ja hiki loistavat entistä yksityiskohtaisemmin.

On kuitenkin myönnettävä, että en tiedä kuinka selvästi parannuksia huomaisi, jos siihen ei kiinnittäisi erityisemmin huomiota. Sillä kun ei ole oikeastaan väliä, kuinka hienosti virtuaalipelaajien kaljut kiiltävät ja pohjelihakset supistelevat välivideoissa, jos suurin osa välivideoista tulee skipattua joka tapauksessa.

Onneksi pelaajien liike tuntuu myös kentällä hieman sulavammalta kuin ennen, ja muutokset vaikuttavat myös pelin tasapainoon. Esimerkiksi maalivahtien liimanäpit tarttuvat entistä helpommin palloon eikä maalivahdin ohittaminen ole enää yhtä helppoa. Myös pallon yleistä fysiikkamallinnusta on kehitetty eteenpäin ja esimerkiksi keskittäminen tuntuu helpommalta.

Yleisesti FIFA 22 tuntuu hieman hidastempoisemmalta kuin FIFA 21, mikä ei ole huono asia. Pelaaminen keskittyy enemmän pallon hallintaan joukkuetasolta kuin edellisestä vuosipainoksesta tuttuun läpisyöttelyyn ja siihen, että pelin nopein sprintteri painaa ohitse puolustajista pallo mukanaan.

FIFA-sarjan satunnaisempana sunnuntaipelaajana jätän kuitenkin tasapainomuutosten sen tarkemman arvioinnin viisaammille ja kokeneemmille pelaajille. Lisäksi pelin tasapaino todennäköisesti kokee vielä pieniä muutoksia päivitysten muodossa.

Uuden pelisisällön puolesta FIFA 22 ei sisällä mitään kovin merkittävää. Esimerkiksi arcademaista katujalkapalloa tarjoava Volta on saanut muutaman uuden hupimuodon ja uratila on saanut pieniä parannuksia, mutta kokonaisuudessaan erot FIFA 21 -vuosipainokseen ovat melko mitättömiä.

Joka vuosi mielipiteitä jakavassa, mikromaksuihin ja grindaamiseen nojaavassa, mutta silti erityisesti moninpelaamisen keskiössä sijaitsevassa Ultimate Teamissa pelaajat voivat nyt katsoa yhteen pelaajapakkaan joka päivä ennen ostopäätöksen tekemistä.

FIFA 22:lle on vaikea antaa kovin kuvaavaa arvosanaa. Täyden hinnan maksaminen pitkälti graafisiin parannuksiin nojaavasta vuosipainoksesta tuntuu hieman tylsältä, varsinkin kun HyperMotionista päästään nauttimaan vain PlayStation 5:llä ja Xbox Series -konsoleilla.

Ultimate Teamin mikromaksuista voisi nillittää vaikka maailman loppuun saakka, mutta EA tuskin tulee muuttamaan rahasampoaan pelaajaystävällisempään suuntaan niin kauan, kun FIFA-fanit jatkavat rahan upottamista peliin.

Toisaalta FIFA 22 on kuitenkin edelleen maailman paras jalkapallosimulaattori, eikä Konamin epäonnistunut eFootball näytä tarjoavan edes nimellistä vastusta FIFA-sarjalle. FIFA-sarjan kovimmilla faneilla ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin hankkia uusin vuosipainos, sillä pelin moninpeliskene siirtyy joka tapauksessa uusimpaan versioon sen ilmestyttyä.

Satunnaisten sunnuntaipelaajien kohdalla päivitys FIFA 21:stä FIFA 22:een ei kuitenkaan liene yhtä pakollinen. Mikäli virtuaalijalkapalloa potkii silloin tällöin lähinnä yksin tai yhdessä kaverin kanssa samalta sohvalta, tarjoaa FIFA 21 edelleen pitkälti yhtä toimivan elämyksen.

FIFA 22

”FIFA 22 on edelleen maailman paras jalkapallosimulaattori, mutta vuosipainoksen parannukset jäävät pitkälti kosmeettisiksi.”

Arvosana: 3,5/5