UUSIMMAT

Arvostelu | Riders Republic on muuten maittavaa extreme-urheilua, mutta mikromaksut ja mainokset olisi voinut jättää pois

14.11.2021 21:30 | Ilari Hauhia

Riders Republic tarjoaa vauhdikasta extreme-urheilua alamäkipyöräilyn, lumilautailun, lasketteluhiihdon ja siipipuvulla lentämisen muodossa. Itse pelaaminen on hauskaa, mutta mukaan tungetut mikromaksut harmittavat.


Battlefield 2042Julkaisupäivä: 27.10.2021
Studio: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Saatavilla: PlayStation 4 & 5 (testattu), PC & Xbox One & Series X/S & Google Stadia 
Pelaajia: 1-48 
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: noin 13 tuntia


Ubisoftin Riders Republic seuraa muutaman vuoden takaisen Steepin jalanjäljissä, mutta tällä kertaa kevyemmällä otteella. Siinä missä Steep otti itsensä vielä ainakin puolivakavissaan, on Riders Republicissa sekoiluruuvi väännetty kaakkoon.

Riders Republic yhdistää seitsemän Yhdysvaltojen kansallispuistoa yhdeksi valtavaksi kokonaisuudeksi. Pelin maailmassa hurjapäät ovat ottaneet puistomassiivin haltuunsa, ja metsissä, vuorilla ja aavikoilla kisataan jatkuvasti toinen toistaan vauhdikkaammissa urheilumuodoissa.

Avoin maailma tarjoaa lähes loputtomalta tuntuvan määrän erilaisia kisoja ja haasteita. Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla ”ihan tavallisesta” alamäkipyöräilystä, kun taas osassa kisoista pyörän selkään täytyy koota valtava kuorma, kun taas toisessa pyörällä täytyy tasapainoilla ohutta palkkia pitkin valtavan rotko ylitse.

Riders Republic yleiskuva

Laskettelun puolella voidaan joko kisata siitä kuka laskee alas nopeiten tai mitellä taitoja temppuilun puolella, ja sama kaava toistuu myös siipipuvulla lentämisen puolella. Jokainen laji on pilkottu useisiin erilaisiin alalajeihin, joten Riders Republicin tarjoama extreme-urheilukokemus on hyvin monipuolinen.

Mikä tärkeintä, Riders Republicin pelaaminen on oikeasti hauskaa.

Pelin ytimessä olevat pelimekaniikat toimivat jokaisen lajin kohdalla loistavasti ja vauhdikas urheilu tuntuu aidosti viihdyttävältä, olipa alla sitten maastopyörä, sukset, lumilauta tai siipipuku. Välillä laji voi vaihtua vaikka kesken kisan kirjaimellisesti lennosta vaikkapa pyöräilystä siipipuvulla lentelyyn.

Riders Republicin lähes loputtomalta tuntuvat haasteet tarjoavat hupia sekä yksin- että moninpelaajalle. Osassa haasteista kilpaillaan yksin, osassa taas muutamaa vastustajaa vastaan.

Kenties pelin erikoisimpia kisoja ovat valtavat ja kaoottiset kilpailut, joissa jopa 64 pelaajaa taistelee siitä, kuka ylittää maaliviivan ensimmäisenä. Kisat ovat hauskoja ja sekopäisiä, kun kymmenet pelaajat tönivät toisiaan eri suuntiin. Moninpelissä pidempään pelanneet pelaajat saavat kuitenkin jonkin verran etumatkaa paremmista varusteista, sillä esimerkiksi nopeampi lumilauta antaa huomattavaa etua muihin laskijoihin verrattuna.

Riders Republic yleiskuva 2

Riders Republicin sekopäisyyteen kuuluu olennaisena osana myös oman hahmon ulkoinen kustomointi. Värikkäiden lasketteluasujen ohella kostyymivalikoimaan kuuluu esimerkiksi elefantti- ja kirahvipukuja ja muita erikoisuuksia. Tähän liittyy myös yksi pelin suurimmista ongelmista.

Ubisoft on selvästi panostanut kosmeettisiin tavaroihin, mutta erilaisia varusteita on tarjolla harmillisen vähän ja niiden avaaminen pelkkää peliä pelaamalla on hidasta.

Peli yrittääkin painostaa pelaajaa ostamaan tyylikkäämpiä vermeitä oikealla rahalla maksettavien mikromaksujen avulla. Mikäli kosmeettiset tavarat eivät kiinnosta, voi mikromaksut ohittaa ilman että jää paitsi mistään kovin merkittävästä, mutta täysihintaisessa pelissä mikromaksujen tuputtaminen haisee jo konseptina pahasti rahastukselta.

Lisäksi Riders Republic on tungettu täyteen erilaisia tosielämästä tuttujen brändien sponsorointeja. Sponsorit uppoavat extreme-urheiluaiheiseen peliin sinällään kohtuulliseen luontevasti, mutta jatkuva mainosten katselu alkaa silti rasittaa silmiä.

Riders Republic yleiskuva 3

Muutenkin Riders Republicista tulee oudon ilmaispelimäinen vaikutelma, kun erilaisia progressiomittareita vilisee silmissä. Lisäksi Riders Republicin valikkokokonaisuus on hyvin laaja ja sekava, mikä tekee pelissä etenemisen seuraamisesta kokonaisuudessaan haastavaa.

Riders Republicin tapahtumia yhdistää toisiinsa hyvin löyhä tarina. Senkin olisi voinut jättää pelistä kokonaan pois, sillä hahmojen dialogi on äärimmäisen kornin kuuloista, eikä tarina anna peliin lisäarvoa.

Riders Republicia ovat vaivanneet myös erilaiset tekniset ongelmat. Varsinkin 64 kilpailijan kisoissa tulee vastaan jatkuvia yhteysongelmia, ja silloin tällöin peli jumiutuu kesken suorituksen kokonaan. Pahimmat pelin julkaisun yhteydessä nähdyt ongelmat ovat kuitenkin sittemmin helpottaneet.

Pienistä miinuspuolista huolimatta Riders Republic onnistuu silti viihdyttämään. Pelin ytimessä olevan urheilun pelimekaniikat ovat onnistuneet loistavasti, ja mikäli sen ympärillä olevalta hötöltä, kuten turhalta tarinalta, mikromaksuilta ja mainoksilta onnistuu sulkemaan silmänsä, on pelistä nauttiminen helppoa.

RIDERS REPUBLIC

Arvosana: 3,5/5

”Riders Republic tarjoaa onnistunutta extreme-urheilua, mutta mikromaksut ja mainokset harmittavat täysihintaisessa pelissä.”