Arvostelupäivitys: Civilization 5 ja RUSE

05.10.2010 11:00 Jukka O. Kauppinen

Juho Anttila on ollut vaihteeksi vauhdissa ja nauttinut hyvistä peleistä. Nimittäin Civilization 5 ja RUSE ovat olleet herralla pelailtavana – ja vaihtelevassa määrin nautittavana. Civilization 5 maittoi hyvältä mutta kuinka kävi RUSE-naksustrategian konsoliversion?

Lue, nauti, kritisoi ja kokeile!

Civilization 5 (PC)

Lainaus toisesta mielipiteestä:

Heksaruudukko tukee erityisesti sodankäyntiä suoria ruutuja paremmin. Samalla se mahdollistaa myös entistä näyttävämmän graafisen ilmeen. Oman mainintansa ansaitsee myös Art Deco -tyylinen käyttöliittymä. Vanhoihin Civilizationeihin rakastuneet joutuvat ehkä hieman kakomaan, kun tutut toiminnot eivät löydy ihan sieltä, mihin on tottunut, mutta pienen harjoittelun jälkeen uusittu käyttöliittymä tuntuu omalta.

Oikeastaan pelin ainoa selvästi negatiivinen piirre, jos sellaiseksi ei lasketa menetettyjä yöunia ja laskenutta työtehoa, on vuorojen hitaus. Pelin edetessä vihollisen tekoälyn toiminta hidastuu välillä silkaksi mateluksi. Vikaa ei ilmeisesti esiinny kaikilla, mutta jos se sattuu kohdalle, ovat hermot välillä tiukoilla. Päivitys pulmaan kelpaisi ainakin tähän osoitteeseen.

Juho Anttila

Lue koko arvostelu:  Civilization 5 (PC)

RUSE (PC, PS3, Xbox 360)

Lainaus toisesta mielipiteestä:

Homma toimii paperilla, ja toimisi käytännössäkin, ellei peli tahtoisi olla hieman liian avulias. Yksiköiden poimimiseen tarkoitetun valintaympyrän ohjaileminen on suurpiirteistä, mukaan tarttuu liian helpolla ylimääräisiä sotajoukkoja. Kaikki samanlaiset yksiköt valitseva toiminto tuntuu taas arpomiselta. Koskaan ei voi olla aivan varma, tulevatko myös naapurimetsään passiin jätetyt joukot valituksi lähipiirin yksiköiden lisäksi. Aikaa kuluu aivan liian paljon valintojen kannalta optimaalisen zoomaustason etsimiseen.

Kiiretilanteessa peli meneekin liian helposti sohlaamiseksi. Kun hienosäätöön ei ole aikaa, on pakko vain napata matkaan ne yksiköt, mitä mukaan sattuu ja jättää loppu tekoälyn huoleksi. Miikka kertoikin jo omassa arvostelussaan, miten pätevästi tekoäly hommansa hoitaa. Välillä ahdistaa ja pahasti, kun mosurit osoittavat oma-aloitteisuutta kiertämällä tien kautta, mutta eivät hoksaa väistää tien varrella majailevaa tankkia.

Juho Anttila

Lue koko arvostelu:  RUSE (PC, PS3, Xbox 360)