UUSIMMAT

Asianajaja: Virtuaaliomaisuudelle on löydyttävä lain suoja

04.04.2011 13:25 | Jukka O. Kauppinen

Hovioikeus päätti jonkin aikaa sitten, ettei virtuaalisen omaisuuden varastaminen ollut varkaus, vaan ainoastaan näpistys. Habbo Hotel -virtuaalimaailman toiselta käyttäjältä kähvellettiin 465 euron arvosta huonekaluja, mutta hovioikeuteen saakka edenneessä tapauksessa tapausta ei katsottu varkaudeksi. Perusteena oli se, että rikoslaki ei pidä virtuaalista omaisuutta varastettavana omaisuutena.

Päätös herätti luonnollisesti suurta huomiota ja hämmästystä paremmin nykyajan hermolla elävässä nettikansassa, jolle virtuaalinenkin omaisuus on rahan arvoista. Jos jostain on maksettu, miksei se olisi omaisuutta, moni ihmetteli.

Nettikansa kritisoi päätöstä siksikin, että vaikkapa yhtäläisen aineettomia mp3-musiikkitiedostoja tai elokuvia toisilleen jakaneille on kuitenkin langettu tuntuvasti järeämpiä tuomioita.

Sekä Habbo Hotelin ylläpitäjien että asianajotoimisto Borenius & Kemppisen näkemysten mukaan rikoslaki on jäänyt ajastaan jälkeen.

”Maailma muuttuu”, ynnäsi asiantajaja Pekka Tarkela Turun Sanomien mukaan.

”Yhä suurempi osa ihmisten elämästä ja omaisuudesta siirtyy nettiin. Jos sanotaan, että näitä ei laki koske, entistä suurempi osa elämästä on sen ulkopuolella.”

Tarkelan mukaan virtuaalisillakin asioilla on jo piirteitä, joiden mukaan niitä voidaan pitää omaisuutena.

Lisää aiheesta voit lukea oheisesta Turun Sanomien artikkelista.

Lue juttu: Kasvavalla virtuaaliomaisuudella ei ole arvoa lain silmissä

Lue myös

Battlefield 3:ssa yksinpelattavaa 12 tunniksi

Crysis 2 (PC, PS3, Xbox 360)

iPad 2 pelimiehen perspektiivistä

Patapon 3 (PSP)

Muropaketin uusimmat