Uusimmat

Assemblyn Hearthstone-turnaus avoin vain miehille – syy kansainvälisen eSports-liiton tyhmä sääntö

02.07.2014 16:36 Jukka O. Kauppinen

Päivän puheenaiheeksi nousi erikoinen havainto tulevan Assembly-tapahtuman eSports-kilpailujen säännöistä. Ja aivan erityisesti Hearthstone-turnauksesta. Se kun on avoin vain miehille.

Erikoisen säännön taustalla eivät ole suinkaan Assembly Organizingin tai Suomen Elektronisen Urheilun Liiton mieltymykset, vaan kansainvälisen eSports-kattojärjestö IeSF:n MM-turnauksen säännöt.

Assemblyn turnaukset ovat näet IeSF:n MM-kisojen, IeSF World Championship, karsinnat, jonka voittajat lähetetään Suomen edustusjoukkueen edustajina MM-finaaliin. Ja maailmanmestaruus ratkaistaan nimenomaan miesten Hearthstone-ottelussa.

Maailman kaikista mahdollisista maista finaalit järjestetään Azerbaijanissa, jossa ihmiselliset käsitykset ovat vähän eri luokkaa kuin länsimaissa.

Assemblyn edustaja kertoo, että ”kulttuurilliset ja uskonnolliset rajoitukset saattavat vaikuttaa kilpailusäännöksiin.”

”eSportsin pitäisi olla tasa-arvoista toimintaa”, edustaja jatkaa ja huomauttaa, että säännöistä täytyy kysyä edelleen turnauksesta vastaavalta IeSF:ltä.

”Me vastustimme turnausten rajoittamista sukupuolen mukaan, mutta IeSF pitää toistaiseksi kiinni rajoituksistaan.”

Kansainvälisen eSports-kattojärjestön mukaan turnausten rajaaminen miesten ja naisten lajeihin on tehty kansainvälisten urheilujärjestöjen ohjeiden mukaan, jotta eSports voitaisiin laskea paremmin ”todelliseksi urheilulajiksi.”

The decision to divide male and female competitions was made in accordance with international sports authorities, as part of our effort to promote e-Sports as a legitimate sports.

Tekosyy mikä tekosyy. Videopelien kilpailusarjojen rajaamista yksinomaan miesten ja naisten turnauksiin on typerää, etenkin kun katsomme kuinka IeSF on rajannut Assemblyn karsintaturnaukset:

Miesten lajit: Dota 2, Starcraft 2, Hearthstone, Ultra Street Fighter IV

Naisten lajit: Starcraft 2, Tekken Tag Tournament 2

Starcraft 2 on siis ainoa turnaus, jota pelaavat sekä miehet että naiset. Miesten turnauksen voittajan palkinto on 5000 dollaria, naisten 2500.

Katsokaa listaa ja tehkää omat johtopäätöksenne. Ja huomioikaa myös: mikseivät miehet saa osallistua Tekkeniin? Miksi se on tyttöpeli?

 

Asiasta on väännetty kättä eSports-liittojen keskuudessa jo pidemmän aikaa. Jo viime kesänä Domen Teemu Hiilinen avasi aihetta näin:

Vaikka naiset ostavat jo maailmassa 48% kaikista peleistä ja kaikista pelaajista 47 % on naisia, niin elektronisessa urheilussa naispelaajat ovat olleet harvinaisuus jo pitkään. Kansainvälinen elektronisen urheilun liiton päätös järjestää turnauksissaan erilliset sarjat nais- ja miespelaajille on aiheuttanut vakavaa keskustelua siitä, että tarvitaanko elektronisessa urheilussa väkisin luotua sukupuolijakoa.

Kaikki varmasti tietävät, että miehen ja naisen fyysisissä ominaisuuksissa on huomattavia eroavaisuuksia, mutta elektronisessa urheilussa tällä ei pitäisi olla merkittävää eroavaisuutta, esimerkiksi  yleisurheilulajeihin verrattuna. Miesten ja naisten pelaamistavoista on kuitenkin löydetty hyvinkin erilaisia käyttäytymismalleja. Yhdysvalloissa viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että naiset pelaavat pelejä mieluummin konsoleilla tai puhelimella satunnaisesti, kun taas miesten käyttämä yleisin alusta on edelleen PC, jolla pelataan kilpailullisempia pelejä.

Katselemalla tilastoja voidaan päätellä yksi erittäin hyvä syy sille, miksi miesten ja naisten sarjat tulisi pitää erillään myös elektronisessa urheilussa – massat. Elektronisessa urheilussa, kuten kaikessa urheilussa, pätee suuremman väestöllisen pohjan lait. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että aina yhtä huippu-urheilijaa kohden tarvitaan hirveä määrä harrastajia. Tästä syystä pelimaailman huipulla ei ole juuri koskaan nähty todellisia huippunaispelaajia, koska massaa mistä ammentaa heitä ei ole. Luomalla naisille oma sarja saadaan samalla kannustettua naispelaajia yrittämään elektronisen urheilun pelejä sekä tarjottua heille porkkanaa. Kukaan ei nauti ainaisesta häviämisestä.

Tasa-arvollisesti tilanteessa ei ole suurtakaan ongelmaa. Ainoastaan yksi iso turnausjärjestäjä, IeSF, on toistaiseksi tarjonnut naisille oman sarjan. Muut antavat kaikille mahdollisuuden osallistua turnauksiinsa samoilla ehdoilla. IeSF kokee naispelaamisen tukemisen tärkeäksi tavoitteessaan tehdä elektronisesta urheilusta hyväksytty ja tunnustettu urheilulaji.

Naispelaajien määrää elektronisessa urheilussa rajoittaa myös seksistinen pelimaailma, joka on täynnä keskenkasvuisia poikia sekä miehiä, jotka käyttäytyvät pelimaailmassa törkeästi naisia kohtaan. Monet naiseksi tunnustautuneet pelaajat ovat varmasti saaneet kuulla huudon:”TITS OR GTFO!” Tämä huudahdus toki on vielä siellä kesymmästä päästä.

Lue koko kolumni: Kolumni: Tarvitaanko elektronisessa urheilussa eri sarjoja miehillä ja naisille

 

Miesten ja naisten sarjojen eriyttämisestä tällä tavoin käydään lähipäivinä ja –viikkoina varmasti perusteellista keskustelua. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jaottelulle ei ole mitään todellisia perusteluja. Jos joku ei kestä naiselle häviämistä tai sitä, että tissiolento voittaa turnauksen, niin pelaa perkele paremmin.

IeSF:ää muuten johdetaan Etelä-Koreasta. Siinäkö selitys?

 

Ehkä IeSF:n pitäisi ottaa esimerkkiä yleisurheilun sijaan shakista. Shakin mestaruuskisat pelataan kahdessa sarjassa: kaikki ja naiset. Naiset voivat pelata joko kaikille avoimessa yleisessä sarjassa tai naisten sarjassa, mutta eivät molemmissa.

Shakin MM-listoilla korkeimmalle sijoittuva unkarilainen Judit Polgár on muuten pelannut 20 vuoden ajan kaikki ottelunsa yleisessä sarjassa.

Assemblyn turnaukset järjestää Suomen Elektronisen Urheilun Liitto, joka on kansainvälisen IeSF:n jäsenliitto. SEUL järjestää turnauksen IeSF:n sääntöjen ja ohjeistuksen mukaisesti. Palaute kannattaa siis suunnata oikeaan osoitteeseen.

 

Ps. Jumankauta. Juttu räjähtää käsiin. Forbes kirjoitti asiasta.

Lue juttu: Hearthstone Tournament Showcases Misguided Plan To Segregate eSports By Gender

 

Päivitys: IeSF muutti linjaustaan: Urheiluliitto muutti linjaansa painostuksen alla – miesten turnaukset muuttuivat kaikille avoimiksi

 

Lisätietoja: https://www.facebook.com/assemblyparty

Lisätietoja: http://www.seul.fi/seul-lahettaa-iesf-maailmanmestaruusturnaukseen-maajoukkueen/

Lisätietoja: http://www.assembly.org/summer14/esports

Lisätietoja: http://ie-sf.com/en/about/nations.php