Atarin ja Jeff Minterin sukset menivät ristiin – legendan uusi peli ”muistuttaa liikaa” Atarin klassikkoa

19.03.2015 12:00 | Miikka Lehtonen

Eräs pelialan perinteinen uskomus on, ettei arvosteluilla lopulta ole hirveästi väliä, koska monet pelaajat muodostavat mielipiteensä ennakkoon ja sitten lähinnä hakevat sille vahvistusta. Mutta on niillä jotain väliä: niitä voidaan käyttää todistusaineistona.

Eilen netissä koettiin hämmentäviä hetkiä, kun sosiaalisessa mediassa kiersi tieto siitä, että Atari ja pelilegenda/laamaintoilija Jeff Minter olivat suuntaamassa leivättömän pöydän ääreen. Syynä oli Minterin viime vuonna julkaisema TxK-toimintaräiske, joka muistutti enemmän kuin vähän Minterin itse Atarille aikanaan tekemää Tempest-peliä.

Illan ja yön mittaan tilanne selkiytyi kun Atari kommentoi tapahtumia ja selitti, että mitään oikeusjuttua ei ole käynnissä, vaan firma yrittää ratkoa tapahtunutta muita reittejä pitkin keskustelun keinoin.

Tosin…

Mutta mitä oikein on siis tapahtunut?

”Atari arvostaa ja suojelee immateriaalioikeuksiaan ja odottaa, että muut kunnioittavat sen copyrighteja ja tavaramerkkejä. Kun Llamasoft julkaisi TxK:n varhain vuonna 2014, Atari oli yllättynyt ja hämmentynyt niistä monista yhtäläisyyksistä, joita pelin ja Tempest-sarjan välillä oli.”

Ja nyt tulee se hämmentävä osio. Atarin todistusaineisto? Peliarvostelut.

”Useat suuret pelisivustot kommentoivat pelien ominaisuuksien ja yleisen ilmeen yhtäläisyyksiä.”

Atarin pelisivustoille lähettämässä kirjelmässä siteraataan sitten useita pelin arvosteluja, joissa osuvasti mainitaan, että TxK on kuin Tempestin uusintaversio. Eikä ihme, sillä kyllähän TxK selvästi on Tempest eri nimellä. Ote Domen arvostelusta ja toisesta mielipiteestä:

”Ja juuri sitä TxK tarjoaa. Samalla se palaa miehen suosituimpaan, tunnettuun peliin, nimittäin Tempestiin ja Tempest 2000:een, joita herra on viilannut toistakymmentä vuotta kohti täydellisyyttä.”

”Ei kannata antaa nimen hämätä: vaikka sitä ei paketin päällä luekaan, TxK on niin ehtaa Tempestiä kuin olla voi. Vektorigrafiikkaa, hillitöntä vauhtia kohti syöksyvä tunneli täynnä vihollisia ja kauhealla temmolla tapahtuvaa räiskintää.”

Nyt sitten vain jännäämään, mihin tilanne tästä kehittyykään. Minter itse on valitellut Twitterissä, että hän yritti saada Atarilta luvan myydä TxK:ta Tempest-nimen alla, mutta neuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Mies toteaa myös, että mikäli tästä oikeusjuttu tulee, hänellä ei ole sellaiseen varaa vaan pelit täytyy sitten vetää myynnistä.

Atarin kärhämöinnin takia TxK:n PC:lle, PlayStation 4:lle ja muille alustoille suunnitellut versiot ovat toistaiseksi jäissä.

Jeff Minterille tilanne on hirmuisen ikävä, sillä mies rakasti aikoinaan Ataria ja teki sille useita huikeita pelejä. Minter myös teki wanhan Atari-yhtiön viimeiseksi jääneen Jaguar-konsolin parhaan pelin. Nyt Atarin louskuttaminen on kuin vanha ystävä puukottaisi selkään. Paitsi eihän nykyisellä Atarilla ole mitään tekemistä sen 1970-1990-luvuilla operoineen yhtiön kanssa.

Lähde: Eurogamer, Jeff Minter, Regarding the TxK persecution: a brief summary

Lisää aiheesta

TxK (PSV) 

Space Giraffe –ennakko (PC, 360) 

Jeff Minter teknojynkyttää ja tarjoaa ilmaista pelattavaa