UUSIMMAT

Atarin oikeudessa murhaama kolikkopeli teki paluun 25 vuoden jälkeen

23.02.2013 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Peliala on kivikkoinen bisnes, myös oikeudessa. Tekijäoikeuksilla on väliä, samoin kuin patenteilla. Eikä toisten pelejäkään voi ihan tuosta vain ottaa ja vapaasti kopioida omikseen. Raja on kuitenkin joskus häilyvä, ja 70-luvun lopulla / 80-luvun alussa taitettiin kovasti peistä siitä, että missä menee röyhkeän kopioinnin ja suoranaisen varastamisen raja.

Eräs tapauksista nähtiin vuonna 1981, kun Atari kävi oikeutta Amusement World -yhtiötä vastaan. Atarin mielestä Amusementin peli Meteors oli kopio Asteroidsista, joskin oikeus lopulta päätti toisin. Päätös tuli kuitenkin niin myöhään, ettei Amusement enää pystynyt tuottamaan ja myymään peliä, kun Atari oli tuolloin pohjattomine taskuineen jo tehnyt pikkuvastustajastaan selvää.

Meteors katosikin ajan syövereihin, mutta Amusement Worldin toimitusjohtajan poika onnistui löytämään ja kunnostamaan tämän kadonneen klassikon. Nyt tätä ainutkertaista pelikonetta voi pelata omistajan pelihallissa.

 

Meteors ei ole sinänsä erityisen vaikuttava retropeli, mutta se oli yksi aikansa tärkeimmistä oikeudenkäynneistä, kun kehittyvän pelialan rajoja etsittiin.

Lisätietoja: Meteors, The Prototype Arcade Game That Changed An Industry

Lisätietoja: Meteors An obscure title at the center of videogame copyright litigation is unearthed 30 years later.

Lisää aiheesta

Atarin perustaja: Wii U floppaa ja konsolit kuolevat

Hyvää syntymäpäivää, Pong!

MicroProse palasi keskuuteemme – vai palasiko sittenkään?

Verkkokauppa avaa Helsinkiin tietokone- ja pelikonsolimuseon