UUSIMMAT

Auta C-64-taltiointiprojektia – etsi kaapistasi vanhat kasetit

01.03.2011 10:54 | Jukka O. Kauppinen

Retroharrastaja Jarkko ”Grue” Lehti on aloittanut projektin, jossa hän tallentaa ja pelastaa tuleville sukupolville vanhoille C-64:n pelikaseteille taltioituja ohjelmia.

Aikana ennen levyasemien yleistymistä C-64-harrastajat näet kopioivat ohjelmia niin sanotussa turbotape-muodossa, jossa pelit, kaikenlaiset writer-kirjoittelut ja demotkin tallennettiin tavallisille kaupoista ostetuille C-kaseteille. Vaikka kasetit ovatkin kestäneet aikaa yllättävän hyvin, tulee niidenkin parasta ennen -päiväys joskus vastaan. Tartu toimeen, kurkista kaappiisi ja jos sieltä löytyy C64:n kasetteja, toimita ne Jarkolle pelastettavaksi.

Jarkko perustelee projektiaan sillä, että vanhoilta kaseteilta löytyy paljon tuotoksia, joihin kukaan ei ole myöhemmin törmännyt.

Miksi ihmeessä?

80-luvulla tietokoneiden ympärille kehittyi oma alakulttuurinsa, jonka varsinkin alkuaikojen tuotoksia on kateissa. Internetissä onkin aktiivisten harrastajien kesken ollut jo pidemmän aikaa projekteja missä ihmisten lerppuja siirrellään nykytietokoneille yhteensopivaan muotoon. Tämän toiminnan tavoitteena on ollut historian säilöntä. Siirtoprojektit ovat kuitenkin pääosin jättäneet c-kasetit huomiotta.

Mainittakoon pienenä tärppinä, että allekirjoittanut toimitti Gruelle 35 kappaletta jo kuusi vuotta sitten digitoitua kasetti-imagea, joita en ollut koskaan tullut sen tarkemmin tsekkailleeksi. Ja niiltähän löytyi jos jonkinlaista retroaarretta, myös ehtaa 80-luvun harrastelijoiden ”ihan omin käsin tein ja osasin” -räpellystä. Sitä tavaraa ja niiltä ihmisiltä, joista sittemmin kasvoi suomalainen demoscene, jonka päälle muinaisten legendojen mukaan kasvoi suomalainen IT-teollisuus. Onko Grue siis digirunebergimme, joka kirjaa talteen nämä muinaiset demoscene-kansan jo lähes unohtuneet laulut?

Huomaathan, että digitoitavaksi etsitään nimenomaan turbotape-kokoelmia, ei alkuperäisiä pelejä.

Lisätietoja: C-64-kasettiprojekti

Lähde: V2.fi, Lojuuko nurkissa C64-kasetteja?

Lue myös

Cities in Motion -päiväkirjat kertovat suomipelin synnystä

Jane Jensen ja Roberta Williams näyttivät peukkua King’s Quest -fanipelille

Legendaarinen, ranteet tuhoava Atari-joystick on täällä taas

PS3-konsolien tuonti Eurooppaan pysäytetty