Battlefield 3 on riemastuttavaa perseilyä

03.11.2011 18:30 Jukka O. Kauppinen

Miikka Lehtonen tykkää ammuskella muita ihmisiä. Yleensä tosin tämä tapahtuu nettipeleissä. Battlefield 3:n myötä Miikka on vaihtanut Marder II:n vähän modernimpiin vehkeisiin.

Sillä…

Tarjolla on tylsien deathmatch-viritelmien ohella kaksi pääasiallista pelitilaa. Conquest, jossa perinteiseen Battlefield-tyyliin valloitetaan kiintopisteitä ja valutetaan vihollisten lippupinoa loppuun, sekä Bad Company –sarjasta tuttu rush. Siinä hyökkääjät yrittävät räjäyttää aina kahta kohdealuetta, jotka pamauttamalla pääsee etenemään kohti seuraavaa aluetta. Kumpikin toimii, mutta ei absoluuttisesti.

Kävi nimittäin yllättäen niin, että kun peliä on tasapainotettu 24 pelaajaa ajatellen, niin yllättäen 64 pelaajaa ei toimikaan aina ihan ongelmattomasti. Suurilla ulkoilmakartoilla tämä ei juuri ole ongelma, vaikka rehellisesti sanoen pidän niistäkin enemmän 32 pelaajalla. Mutta demossakin nähty Operation Metro ja muut ahtaat kaupunkikartat muuttuvat suoranaisiksi helveteiksi, joissa peli degeneroituu hirveäksi kranaattikämppimiseksi eikä taktisesta pelaamisesta ole tietoakaan.

Kaikki kartat eivät myöskään toimi yhtä hyvin molemmissa pelimuodoissa. On ihan selvää, että osa on suunniteltu selvästi conquest-kartoiksi, osa taas rush-kartoiksi. Jossain vaiheessa joku on kuitenkin keksinyt, että kaikkien pelitilojen täytyy toimia kaikilla kartoilla ja tässä siis olemme.

Mutta on DICEllä tehty peliliikkeitäkin: rush-pelitilan MCOM-kohteita kun ei voi enää tuhota taloa päälle kaatamalla tai räjäyttämällä, vaan peli pitää voittaa virittämällä paikalle pommi ja puolustamalla sitä kunnes paukahtaa. Tästä jo yksistään iso peukku.

Muutenkin pidän tehtyjä tasapainotuksia onnistuneina. Vaikka kartasta riippuen käytössä onkin jos jonkinlaista ajoneuvoa, yksikään niistä ei ole koko taistelukentän kuningas, vaan kaikilla on omat hyvät ja huonot osa-alueensa. Eivät ne toki tasapainossa ole, mutta tästä on hyvä lähteä rakentamaan kohti parempaa huomista. Sellaista, jossa yksi hävittäjäkuski ei tuhoa uudelleen ja uudelleen koko vastustajan tiimiä viiden sekunnin välein.

Lue koko arvostelu: Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Tsekkaa myös: Domen Battlefield-pelien uutisoinnit/arvostelut

Lisää aiheesta

Battlefield 2 (pc)

Battlefield 2: Modern Combat (PS2, Xbox)

Battlefield 2142 (PC)

Battlefield 3 – ”kaikki on kiinni ideasta ja toteutuksesta”

Battlefield 3 -haastattelussa DICEn ykkösjehu

Battlefield 3 -moninpeliennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield 3 -yksinpeliennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield Bad Company 2: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield: Bad Company (360, PS3)

Battlefield: Bad Company 2 (PC, PS3, Xbox 360)