Black Desert Online: sikamaisia mikromaksuja ja puhdasta pay to winiä

22.02.2016 17:30 | Miikka Lehtonen

Oltiin ilmaispelattavista mobiilipeleistä mitä mieltä tahansa, yksi asia on aika saletti: moni pelijulkaisija on saanut niistä aiiiiivan väärät opit itselleen. Angry Birdsien ja Clash of Clansien miljoonatuotot silmissä pyörien moni kujalla oleva julkaisija on onnistunut ryssimään pelinsä aivan totaalisesti huonoilla mikromaksuilla ja F2P-rajoitusten kopioimisella. Tuorein esimerkki tästä on valitettavasti Black Desert Online.

Nettipiireissä paljon huomiota kerännyt korealainen MMO paljasti viikonloppuna ”mikromaksusuunnitelmansa”, jotka pistän nyt lainausmerkkeihin, sillä nämä hinnat eivät ole mikroa nähneetkään. Peliin myydään oikeaa valuuttaa suunnilleen euro / 100 helmeä -vaihtokurssilla. Mitään hirveitä määräalennuksia ei ole tiedossa, vaan esimerkiksi 3000 helmen paketti kustantaa 30 euroa. Tämä yksistään ei kerro vielä mitään, sillä voisihan hyvin olla, että 100 helmellä vaikka elelisi kuin rosvoparoni. Näin ei kuitenkaan ole, sillä MMO-alaa seuraava TenTonHammer-saitti kertoi viikonloppuna, että yksittäinen pukusetti peliin kustantaa 32 euroa. Yksi puku. Useista kymmenistä vaihtoehdoista.

Kosmeettiset minilemmikit maksavat vähän yli kympin ja myös satunnaisesti jaeltavat, oikealla rahalla ostettavat panssariväritkin ovat hintavia. Vertailun vuoksi Guild Wars 2, joka nykyään myös operoi samalla ”peli ilmaiseksi, sitten lisäkivaa mikromaksuilla” -periaatteella, myy asusteita pelaajilleen noin kympin hintaan, mitä on myös pidetty vähän korkeana hintana.

Eivätkä huonot F2P-opit siihen lopu. Peliin on tungettu myös mobiilipeleistä tuttuja aikalukkoja. Pelaajat voivat esimerkiksi pyörittää hevosjalostusbisnestä ja yrittää näin teettää itselleen arvokkaita ja harvinaisia ratsuja. Normaalisti operaatioon liittyisi muutaman tunnin mittainen odottelu, mutta 130 helmellä — eli 1,3 eurolla — mittarin voi ohittaa kokonaan.

On todella ikävää, että kun maailma on täynnä hyviäkin esimerkkejä siitä, miten free to play -rahoitusmallin avulla voidaan tehdä hyviä ja tuottoisia pelejä, jotka tuntuvat palkitsevilta pelata pelaajan rahallisesta satsauksesta riippumatta, täysin ulalla olevat pelijulkaisijat tunkevat peleihinsä ne negatiivisimmat opit. Black Desert Onlinen tapauksessa tällaiset perseilyt ovat hyvä keino tappaa kiinnostus peliin länsimaissa jo alkuunsa, mikä olisi suunnaton harmi kaikkien kannalta.

Lähde: TenTonHammer