Black Desert Online: sikamaisia mikromaksuja ja puhdasta pay to winiä

22.02.2016 17:30 | Miikka Lehtonen

Oltiin ilmaispelattavista mobiilipeleistä mitä mieltä tahansa, yksi asia on aika saletti: moni pelijulkaisija on saanut niistä aiiiiivan väärät opit itselleen. Angry Birdsien ja Clash of Clansien miljoonatuotot silmissä pyörien moni kujalla oleva julkaisija on onnistunut ryssimään pelinsä aivan totaalisesti huonoilla mikromaksuilla ja F2P-rajoitusten kopioimisella. Tuorein esimerkki tästä on valitettavasti Black Desert Online.

Nettipiireissä paljon huomiota kerännyt korealainen MMO paljasti viikonloppuna ”mikromaksusuunnitelmansa”, jotka pistän nyt lainausmerkkeihin, sillä nämä hinnat eivät ole mikroa nähneetkään. Peliin myydään oikeaa valuuttaa suunnilleen euro / 100 helmeä -vaihtokurssilla. Mitään hirveitä määräalennuksia ei ole tiedossa, vaan esimerkiksi 3000 helmen paketti kustantaa 30 euroa. Tämä yksistään ei kerro vielä mitään, sillä voisihan hyvin olla, että 100 helmellä vaikka elelisi kuin rosvoparoni. Näin ei kuitenkaan ole, sillä MMO-alaa seuraava TenTonHammer-saitti kertoi viikonloppuna, että yksittäinen pukusetti peliin kustantaa 32 euroa. Yksi puku. Useista kymmenistä vaihtoehdoista.

Kosmeettiset minilemmikit maksavat vähän yli kympin ja myös satunnaisesti jaeltavat, oikealla rahalla ostettavat panssariväritkin ovat hintavia. Vertailun vuoksi Guild Wars 2, joka nykyään myös operoi samalla ”peli ilmaiseksi, sitten lisäkivaa mikromaksuilla” -periaatteella, myy asusteita pelaajilleen noin kympin hintaan, mitä on myös pidetty vähän korkeana hintana.

Eivätkä huonot F2P-opit siihen lopu. Peliin on tungettu myös mobiilipeleistä tuttuja aikalukkoja. Pelaajat voivat esimerkiksi pyörittää hevosjalostusbisnestä ja yrittää näin teettää itselleen arvokkaita ja harvinaisia ratsuja. Normaalisti operaatioon liittyisi muutaman tunnin mittainen odottelu, mutta 130 helmellä — eli 1,3 eurolla — mittarin voi ohittaa kokonaan.

On todella ikävää, että kun maailma on täynnä hyviäkin esimerkkejä siitä, miten free to play -rahoitusmallin avulla voidaan tehdä hyviä ja tuottoisia pelejä, jotka tuntuvat palkitsevilta pelata pelaajan rahallisesta satsauksesta riippumatta, täysin ulalla olevat pelijulkaisijat tunkevat peleihinsä ne negatiivisimmat opit. Black Desert Onlinen tapauksessa tällaiset perseilyt ovat hyvä keino tappaa kiinnostus peliin länsimaissa jo alkuunsa, mikä olisi suunnaton harmi kaikkien kannalta.

Lähde: TenTonHammer

Keskustelu

Niin kauan kun myydään vanity-höttöä, siis pelimekaanisesti peliin liittymätöntä tavaraa, ei hinnoilla ole mitään merkitystä. Niukkuushyödyke on niukkuushyödyke. Ei kaikkien kuulukkaan näyttää samalta. Antaa juutalaisten juhlia rahoillaan. :>

Aikaan pohjautuvat mekaniikat ovat itseasiassa parhaita tapoja toteuttaa F2P, kunhan pelaajat saavat pelata tarpeeksi.

Black Desert Onlinen suurin ongelma on keinotekoinen vaikeusaste – kaikesta on tehty niin helvetin hankalaa ja tuskallista. Omistit mitä tahansa, se sijaitsee vain yhdessä kaupungissa. Jäikö ase väärään kaupunkiin ja yritit saada sitä nyt pankista toisessa ulos? Harmi, ei muuta kuin vartin matkalle hakemaan.

Ja aina löytyy fanboytä, jotka pitävät tällaisesta bullshit-nichestä, missä pelaajat keskittyvät aivan muuhun kuin pelaamiseen ja sisällön koluamiseen.

No huhhuh etta pistaa vihaks lukee tammosta kuraa, kertokaa mista lahin costyymi tai hieno heppa on pay to win. Pitkaan pelin eurooppaan rantautumista seuranneena voin sanoa etta kehittajat kuunnelleet communitya todella paljon ja tehneetkin palautteen pohjalta isojakin muutoksia, mm se etta peli yleensa maksaa on ihan communityn voteema juttu ja hyva niin. Koreassa tama on oikeesti p2w mutta eurooppaan rantautuvaa versiota ei voi millaan ilveella sanoa moiseksi. Aikalukoista sun muista voi myos olla montaa mielta mutta on niilla ihan oikeat tavoitteetkin mm. rahan arvon sailyttaminen. Turhan rankkaa dissausta jos minulta kysytaan mut onneks ei kysyta.

Voi kun toimittaja olisi itse kokeillut peliä sen sijaan että kopioi toisen ihmisen mietteitä pelistä. Cash Shopin hinnat ovat betasta, kukaan ei pakota maksamaan puvuista mitään, eikä mikään mainituista asioista ole P2W. Oikeastaan koko jutussa ei edes mainittu pay to winiä vaan se oli ujutettu tuohon click bait -otsikkoon. Ei näin. Miksi luen tätä sivua?

Uutisesta unohtui pihvi. BDO ei ole lännessä f2p–halvin aloituspaketti kustantaa 30€. Kehittäjien pitää elää eikä peli näytä olevan mielenkiinnottomimmasta päästä, mutta tuon pohjamaksun jälkeen ei ihan odottaisi f2p-tason pelikokemusta ja noin hinnoiteltua cashshoppia.

Muropaketin uusimmat