Uusimmat

Blizzard haastoi WoW-huijausohjelman kehittäjän oikeuteen

21.02.2007 12:21 Miikka Lehtonen

Kuka väittää, ettei huijaus kannata? WoWGlider-käyttäjien bannit Warcraft-servereiltä ovat olleet arkipäivää jo pitkään, mutta nyt Blizzard on päättänyt pistää stopin koko touhulle. Ohjelman tekijä on nimittäin haastettu oikeuteen.

Viime syksyinen vahingonilon orgia lienee vielä monien muistissa, eikä syyttä. Blizzard nakkasi yhdellä iskulla kymmeniä tuhansia kultafarmareita, huijareita ja bottaajia ulos servereiltään. Suurinta osaa pihalle potkituista yhdisti yksi tekijä: WoWGlider. Suosittu ohjelma jätettiin pelaamaan yksinään World of Warcraftia samalla kun itse pelaaja lähti töihin, kouluun tai vaikka nukkumaan.

Uskomattomasti kymmenistä tuhansista banneista huolimatta ohjelman kehitys jatkuu edelleen ja sille tuntuu jopa löytyvän asiakkaita. Seuraava looginen askel on peikon pään katkaisu, mikä ilmeisesti tapahtuu lain kylmällä terällä.

Michael Donnellylle toimitetussa haasteessa syytetään häntä kopiosuojausten kiertämisestä, Blizzardin immateriaalioikeuksien rikkomisesta ja käyttäjäsopimusten rikkomiseen kannustamisesta. Korvausvaatimukset ovat kovat, sillä Blizzard haluaa oikeudet Donnellyn ohjelmaan, sen levitykseen käytetyn verkkosivuston ja vielä kaiken kruununa kaikki sen avulla saavutetut voitot.

Kyse ei ole pikkusummista, sillä 25 taalan kappalehintaan irtoavaa ohjelmaa on myyty kymmeniä tuhansia kappaleita. Fiksu koodaaja kun on huolehtinut siitä, että piraattikopiot ilmoittavat automaattisesti olemassaolostaan Blizzardille ja varmistavat näinollen tavallistakin pikaisemmat bannit.

Jää nähtäväksi, miten oikeus suhtautuu väitteisiin. Bottaajien heittely ulos pelistä on selkeä ja käyttäjäsopimuksen kattama asia, sillä kaikenlaisten ulkopuolisten ohjelmien käyttö on selvästi kielletty. Ohjelman niittaaminen ja kaikkien siitä saatujen voittojen takavarikointi voi kuitenkin olla hankalampi toive toteutettavaksi.

On toki mahdollista, että koko juttu sovitaan ennen kuin raastuvan ovi aukeaa ensimmäistäkään kertaa. Lienee kuitenkin jo nyt varmaa, että ilman suoranaisia ihmeitä WoWGliderin päivät ovat luetut vaikka penniäkään korvauksia ei maksettaisikaan.

Kumman toivot voittavan?

Katso tilanne vastaamatta