Blizzard miettii vakavissaan retroserveriä nostalgiannälkäisille

30.05.2016 14:26 | Jukka O. Kauppinen

World of Warcraft on matkannut pitkän matkan julkaisunsa jälkeen, ja kehittynytkin monen monta askelta. Mutta mitä kauemmas lähtöpisteestä matka käy, sitä kaihoisammin muistellaan lähtöpistettä.

Sillä koti-ikävä on tosijuttu nettipelissäkin.

WoWin nyttemmin suljetulla Nostalrius-piraattiserverillä asusteli lähemmäs miljoona nettipelaajaa, jotka viihtyivät pelin alkutaipaleelle sijoittuvassa nettimaailmassa. Blizzard joutui kuitenkin lyömään pöytään sulkemisukaasin, sillä Nostalrius valitettavasti – ja vähemmän yllättäen – loukkasi firman immateriaalioikeuksia.

Selkokielisesti kyse oli yksinkertaisesti siitä, että jos Blizzard antaisi ulkopuolisten käyttää vapaasti heidän tekijänoikeuksiensa piiriin sisältyviä asioita, he menettäisivät niiden hallinnan. Eli lakiteknisesti firmojen on pakko uhitella liian isoille ja suosituille faniluomuksille, ilmaisillekin sellaisille.

Ikävä juttu, sillä Blizzardin porukoilla ei sinänsä ollut kovin pahaa sanottavaa Nostalriusistakaan. Firmassa oli jopa tutkittu josko sille olisi voitu antaa virallinen lisenssi, mutta se ei vain loppumetreillä ollut mahdollista, kiitos hankalien tekijänoikeuslakiteknisten kompuroiden.

Retroserverin suosio oli kuitenkin signaali asiasta, josta firman sisällä ja Blizzcon-tapahtumissakin aina keskustellaan: nostalgiaservereistä. Moni haluaisi seikkailla vanhemmassa WoWimaailmassa, jota ei ole vielä hitto niin aloittelijaystävälliseksi; jossa on raaempaa haastetta ja särmää.

”Mitä voisimme tehdä WoWin julkaisuvuosien fiiliksen palauttamiseksi? Olemme keskustelleet esimerkiksi nollatusta serveristä, jolla ei ole mitään uudemman aikakauden keksintöjä, hahmojen siirtelyjä, boosteja tai muutakaan. Mutta kiinnostaisiko sellainen pelaajia? Tutkimme ja keskustelemme asiasta kovasti”, ynnäili WoWin tuottaja J. Brack taannoin.

Viime aikojen tapahtumista päätellen uskoisin, että jossain vaiheessa WoWiin avataan ihan virallinen nostalgiapalvelin. Esimerkiksi Runescapen klassikkopalvelin on nykyään niin suosittu, että sen ylläpitoon ja kehitykseen on pitänyt värvätä ihan oma tiimi, kun kansaa rynnisti nauttimaan ikivanhasta kömpelöintiseikkailusta – ja jäi asumaan sinne, pelkän vierailun sijaan.

World of Warcraft
Kaikki jutut aiheesta

Muropaketin uusimmat