Capcomin toimintarope herätti feminististä angstia – turhaan

20.02.2014 19:00 | Juho Anttila

Tasa-arvo ja yhdenvertaiset oikeudet kaikille ihmisille on hieno ja kunnioitettava tavoite. On myös totta, että pelit ja pelimaailma nojaavat vielä pahasti miehiseen suuntaan niin pelaajien asenteiden kuin myös pelien sisältöjen puolesta. Välillä oikean asian puolesta taisteleminen menee hutkimiseksi ennen tutkimista.

Aiemmin tällä viikolla Gematsu julkaisi artikkelin, jonka mukaan Capcomin tulevassa ilmaispelattavassa Deep Down -toimintaroolipelissä on 12 pelattavaa hahmoa, kaikki miehiä. Tämä herättikin melkoisen paheksunnan aallon. Erityisesti vg247:n Brenna Hillier otti asian sangen raskaasti, mikä käy ilmi naisen aiheesta kirjoittamasta perin kiukkuisesta blogitekstistä.

Tällä kertaa kohu osoittautui kuitenkin ennenaikaiseksi. Deep Downin tuottaja Kazunori Sugiura nimittäin kiirehti kertomaan, että koko soppa perustui väärinymmärrykseen. Deep Downissa on vain ja ainoastaan yksi pelattava hahmo, jonka edesottamuksia tarina seuraa. Kyseinen hahmo nyt vain sattuu tällä kertaa olemaan mies.

Vaikka kritiikki menikin tällä kertaa ainakin pääosin ohi maalistaan, on esimerkiksi Brenna Hillierillä vinha pointti kirjoituksensa takana. Pelimaailma on yhä perin miehinen ja asenteet ajoittain tarpeettoman pahasti kallellaan luolamiesmäiseen suuntaan. Väärän puun haukkuminen tekee kritiikin sivuuttamisen viekoittelevan helpoksi, mutta itse ongelmaa se ei poista: peliala on yhä kaikkea muuta kuin tasa-arvoinen.

Lähde: Eurogamer

Lisää aiheesta

PlayStation 4 -yksinoikeusseikkailu Deep Down on ilmainen

Deep Down teki Assassin’s Creedit

Capcomin komea Deep Down on kuin onkin oikea peli