UUSIMMAT

Cities in Motion avoimessa betassa – testaa tulevaa suomipeliä

02.02.2011 12:06 | Jukka O. Kauppinen

Todella lupaavalta vaikuttava tamperelaisen Colossal Order -studion työstämä liikennestrategiapeli Cities in Motion on avannut avoimen betatestivaiheen. Helmikuun 20. päivään saakka pyörivässä betassa voi leikkiä Wienissä hiekkalaatikkotilassa.

Liity betaan: Cities in Motion Open Beta Client

Lisätietoja: http://www.paradoxplaza.com/games/cities-in-motion

Cities in Motion on Transport Tycoon -henkinen liikennesimulaatio, josta voit lukea lisää niin haastattelustamme kuin ennakostamme:

Cities in Motion –ennakko (PC)

Mutta miten ja minne? Se onkin se pelin mielenkiintoisin kysymys. Koska Cities in Motion keskittyy aina yhden kaupungin puuhasteluihin, se pystyy paneutumaan asiaan mukavan yksityiskohtaisesti. Kaupungit jakautuvat erilaisiin alueisiin, luonnollisesti ja orgaanisesti. Jossain tehdään töitä, toisaalla asutaan, jossain muualla taas vietetään välillä aikaa perheen kanssa. Erilaiset käyttötavat vaativat erilaisia liikenneratkaisuja ja siinä on se pelin tarjoaman pähkinän ydin.

Menestyäkseen pitäisi pystyä suunnittelemaan reittejä ja aikatauluja, jotka ottavat maksimihyödyn irti ihmisten elämäntavoista, samalla kilpaillen muiden kaupungin liikenneyhtiöiden kanssa. Rahaa pitäisi saada kassaan, mutta jos liput maksavat liikaa, kaikki ajavat kaverin keltaisella vaaralla. Tuttua materiaalia muista rakennuspeleistä tietenkin, mutta hauskaa puuhaa silti.

Cities in Motion – suomalaista joukkoliikennettä Transport Tycoonin hengessä 

Oman pelifirman miettimistä puntaroineet perustajat miettivät mitä pienellä tiimillä pystyttäisiin tekemään, silti pitäen tähtäimen vähän korkeammalla. Strategiapeli tuntui hyvältä idealta ja erityisesti liikennestrategia, sellaisia kun ei markkinoille suorastaan tulvi.

Colossalit saivat pelinsä varhaisen version esittelykuntoon Tekesin tuella, ja firma suuntasi myyntitöihin vuoden 2009 GamesCom-messuille Saksaan. Ruotsalainen Paradox Interactive oli ollut jo etukäteen vahva yhteistyöehdokas, kiitos firman läheisyyden ja hyvän maineen. Messuilla kuitenkin tavattiin muitakin julkaisijaehdokkaita, joten pelin kehityksen jatkuessa lopullinen julkaisusopimus tehtiin vasta kesällä 2010, nimenomaan Paradoxin ylittäessä lopulta maaliviivan.

Keskustelu

Nyt on tullu pelailtua ja huomasin (todennäköisesti) samat huonot foorumit.

Seuraavat asiat Nexuselta:
”Napinaa on oikeastaan vain pikkuasioista kuten pysäkkien sijoittelun herkkyydestä. Alue jossa pysäkki määräytyy tien eri puolille on todella pieni. Jos laitan bussipysäkkiä niin eiköhän peli tiedä hiiren sijainnista kummalle puolelle tietä sitä on laittamassa. Tämä korostuu erityisesti ratikoiden pysäkeissä.

Hiiren rullan käyttöä voisi vähän fiksuuntaa. Jos kursorin alla on ikkuna jossa on scrollbar niin kai sillä rullalla voisi sitä ikkunaa rullata eikä koko näkymän zuumia.

Peliä ikkunassa pelatessa jos klikkaa peliruudun ulkopuolella ja sen jälkeen heiluttelee hiirtä peli-ikkunan päällä jotkin animaatiot, kuten varjot ja reittien suuntamerkinnät pyörivät. Aika ei sentään kulje eteenpäin mutta peli nappaa selkeästi joitain viestejä hiireltä siinä.

Keskelle ruutua tulevat viestit voisi kuitata enterillä.

Miksei yksityisautoilijat osaa ohittaa monikaistateillä? Kun bussi pysähtyy pysäkille ottamaan porukkaa kyytiin niin taakse kertyy nätti jono kun kukaan ei ohita. Näin sain kaupungin totaalisen jumiin muutamaan otteeseen kun tekoälyllä ei leikkaa.”

Omina lisään:
-Metrot lähes mahdottomia saada toimimaan ainakin omassa versiossa koska en voi esim maanpäällä olevaa asemaa asettaa pysäkiksi. Myöskin reitin ”sulkeminen” edelleen mahdoton tehtävä koska edes ympyrä rata ei tee tätä vaan metrot jostain syystä yrittää tehdä U-käännöksiä joka asemalla.

-Bussit eivät ota reitille lähtiessä ensimmäiseltä asemalta matkustajia

-Asemien päivitys olisi kätevä ja että esim. kaksi bussia voisi lastata yhtä aikaa(aseman laajennus?) ainakin niin hitaalla kuin se on.

Ihan kiva peli mutta olisivat voineet järjestää kunnon beta-foorumin jos kerran peli julkaistaan open ”betaan”. Paradoxin foorumillekin oli järjestetty jokin viritys mutta postaaminen siihen meni vaikeaksi kun olisi pitänyt olla julkaisematon peli rekisteröitynä.

@4: Kyllähän tuon metron saa menemään. Kaksi asemaa ja yksi radanpätkä väliin. Ei mitään silmukoita tai kierukoita. Hyvin toimii. Junat menee toiselle asemalle suoraan ja sitten vaan pakittavat takaisin toiselle.

Tähän mennessä tuntuu, että tämä on enemmänkin pelin demo kuin beta :)

Napinaa on oikeastaan vain pikkuasioista kuten pysäkkien sijoittelun herkkyydestä. Alue jossa pysäkki määräytyy tien eri puolille on todella pieni. Jos laitan bussipysäkkiä niin eiköhän peli tiedä hiiren sijainnista kummalle puolelle tietä sitä on laittamassa. Tämä korostuu erityisesti ratikoiden pysäkeissä.

Hiiren rullan käyttöä voisi vähän fiksuuntaa. Jos kursorin alla on ikkuna jossa on scrollbar niin kai sillä rullalla voisi sitä ikkunaa rullata eikä koko näkymän zuumia.

Peliä ikkunassa pelatessa jos klikkaa peliruudun ulkopuolella ja sen jälkeen heiluttelee hiirtä peli-ikkunan päällä jotkin animaatiot, kuten varjot ja reittien suuntamerkinnät pyörivät. Aika ei sentään kulje eteenpäin mutta peli nappaa selkeästi joitain viestejä hiireltä siinä.

Keskelle ruutua tulevat viestit voisi kuitata enterillä.

Miksei yksityisautoilijat osaa ohittaa monikaistateillä? Kun bussi pysähtyy pysäkille ottamaan porukkaa kyytiin niin taakse kertyy nätti jono kun kukaan ei ohita. Näin sain kaupungin totaalisen jumiin muutamaan otteeseen kun tekoälyllä ei leikkaa.

Näppäinten uudelleenconffaus on vaikeata vasenkätiselle. Säätäisin mieluusti WASDin nuolinäppäimiin ja näkymän kääntelyn deleteen ja page down -näppäimiin mutta peli ei anna sitä tehdä koska näppäimet on ”varattu”. Myöskään olemassaolevia bindeja en saanut poistettua. Olisi myös kiva saada disabloitua screen-edge scrolling jos pelaa ikkunassa.

Notta tämmöisiä terveisiä kehittäjille.

Cities in Motion beta löytyy myös Gamer’s Hell sivuston kautta. Sieltä itse latasin sen. Ei tarvitse mitään download managereja yms. latailla.

Itse peli kiinnostaa ehdottomasti tuon tutoriaalin jälkeen. Täytyy vielä kokeilla se scenario läpi. En löytänyt mitään suuria bugeja ja melko sulavasti homman pyörittäminen onnistui. Ehdottomasti olen kiinnostunut lopullisesta versiosta. Hyvä alku.

Haha, tuo beta oli sitten naurettava ainakin tutorialin metron osalta, vaikka tekee ympyrän radan metroa on mahdoton saada menemään sitä ympäri ja reittiä ”sulkeutumaan” aina se yrittää vetää u-käännöstä pysäkeillä.

Palvelussa ei mitään vikaa, minulle ainakin tuli nopeasti ja peli on jo testattu, hyvä se kyllä oli ja myös vaikea, jopa helpoimmalla. Harmi kun ei voinut tallentaa peliä.

Lagaaja,
Paradox vain ei anna clienttiä itse, vaan vain ja ainostaan kyseisen kuraisen ”palvelun” kautta. :(

jok

Kiitoksia. Mieluiten olisin ladannut clientin kuitenkin pelin omilta sivuilta, enkä tuollaisesta harvinaiset kuraisesta ”palvelusta”.

Muropaketin uusimmat