UUSIMMAT

Commodore 64, retrorakkaani

25.10.2007 10:48 | Jukka O. Kauppinen

Kyllä meitä retropartoja nyt hemmotellaan. Hädin tuskin ehdimme lukaista ensimmäiset osat Amigan historiikista, nyt Gamasutra tarjoilee pelikoneiden historia –sarjassaan yleiskatsauksen C-64:n historiasta.

Gamasutran artikkelissa tsekkaillaan syitä C-64:n ilmiömäiseen nousuun 80-luvun alussa, unohtamatta esimerkiksi Commodoren oman piirivalmistuksen osuutta laitteen edulliseen hintaan. Tehokas kone edullisella hinnalla löi kilpailijat perusteellisesti ja ajoi monet jopa kokonaan pois kotimikrobisneksestä.

Jutussa tosin painotetaan ehkä hitusen liikaakin pelien merkitystä C-64:n menestykselle. Kyllähän varmaan 99 prosenttia nebakäyttäjistä aloitti peleillä, ei siinä kieltämistä, mutta C-64:n nerous oli siinä, että koneella pystyi tekemään niin paljon. Se oli aito kotimikro, jolla pystyi kokeilemaan, oppimaan ja tekemään. Pelaamisen ohella.

Tästä syystä kuusnelosen skene on yhä hengissä – niin aidoilla koneilla kuin emulaattoreillakin. Koneelle valmistetaan edelleen lisälaitteita ja virityksiä. Esimerkiksi täällä toimituksessa on allekirjoittaneen 1985 saama C-64 kiinni 50-tuuman plasmatelevisiossa. Koneessa on 512 megatavun SD-muistikortti MMC64-modulissa, eli pelit ja demot latautuvat vilauksessa muistikortilta. Kyllä kelpaa…

Mutta palataan Gamasutraan. Jutusta löytää mielenkiintoisia detaljejakin laitteen ja pelien historiasta. Ovatpa kirjoittajat muistaneet allekirjoittaneenkin parisen kuukautta sitten bongaaman Habitat-verkkopelin vuodelta 1987.

Lue artikkeli: A History of Gaming Platforms: The Commodore 64

Lue lisää eDomesta

Aika kultaa musat

Amigan historia – alusta loppuun, pykälä pykälältä

Commodore tähtää pelimarkkinoille. Taas.

Commodore-retroilua Aamulehdessä, lue juttu verkosta

Guitar Heroa myös kuusnelosella

Habitat – morppailua Second Lifen malliin jo 80-luvulla C-64:llä

Läpipeluuvideoita Commodore 64 –peleistä

Retropelihittejä nettiradiosta työpäivän ratoksi

Retropelimusiikkia uusissa kuorissa: Press Play On Tape – Run/Stop Restore

Sidin sulosoinnit eivät vaikene

Vanhoissa pelimainoksissa oli ytyä… Tai ainakin asennetta.