Uusimmat

Crash- ja Zzap!64-lehtien fanit saavat oman pyhiinvaelluskohteen

24.05.2016 11:00 Jukka O. Kauppinen

Brittiläinen Newsfield-lehtiyhtiö teki 1980-luvulla selvää jälkeä niin brittiläisistä C64- ja Spectrum-pelifaneista, kuin täkäläisistäkin pelijunnuista. Hurjan hyvät, asenteelliset ja häpeilemättömät lehdet loivat osaltaan pelaamisen historiaa.

Nyt Crash- ja Zzap!64-lehtien ystävien kannattaakin nostaa malja vanhan ystävän muistolle, sillä Newsfield-kustantajan vanhan toimitalon seinään kiinnitetään oikein muistolaatta. Ei ihan hupsuin juttu maailmassa, etenkään kun Ludlowin kunta vasta harkitsee muistolaattaa kuningas Edward neljännen kruunaamiselle. Näin siis pelilehtien merkitys rynnistää kuninkaallisenkin historian edelle!

Zzap!64

Newsfield Ltd kustansi parhaimmillaan yli kymmentä brittiläistä pelilehteä, joista Crash ja Zzap olivat ne muistetuimmat ja rakastetuimmat. Firma tunnettiin muun muassa siitä, että se käytti arvostelijoinaan läheisen koulun oppilaita, jotka kirjoittivat nuoruuden vimmassa harvinaisen suorasanaisia, värikkäitä ja antijournalistisia peliarvosteluja. Newsfield kaatui lopulta konkurssiin 1991 lopussa, vaikkakin osa lehdistä eli vielä jonkin aikaa.

Newsfield perusti myös oman sisaryrityksen, joka Thalamus-nimisenä julkaisi kasan hienoja pelejä 8- ja 16-bittisille alustoille. Juuri Thalamus julkaisi suomalaisen pelilegenda Stavros Fasoulasin pelit Sanxion, Delta ja Quedex.

Facebookissa esitellyn muistolaatan yhteydessä käydään muuten  hienoa retrokeskustelua, johon osallistuu melkoinen liuta Britannian videopelihistorian merkkihahmoja, journalisteista pelintekijöihin.

Lisätietoja: LUDLOW CELEBRATES NEWSFIELD

Zzap!64

Lisää aiheesta

Vuonna 1986: “Sanxion on lähes valmis”

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat