Uusimmat

Dark kuulostaa kovin tutulta: Witcher sekoittuu Alan Wakeen ja vampyyrikauhuun

31.03.2013 20:00 Jukka O. Kauppinen

Vampyyrit eivät kimaltele. Saatana! EIVÄT KIMALTELE! Se on universaali fakta, jota käsitellään myös Dark-vampyyriseikkailussa. JOK raportoi:

Lyönpä pöydälle pari uutta pelivertausta, tällä kertaa kotiinpäin vetäen. Max Payne. Alan Wake. Pelin kerronta ja musiikit toivat hetkittäin mieleen kotimaiset toiminta/jännitysklassikot, kun pelaajahahmo mietiskeli tilannettaan kovin remedymäisellä tyylillä, dejavu-tyylisn Alan Wake -pianon soidessa taustalla. Sattumaako tämäkään? Tuskin.

Ehkäpä yksi syy tähän tuttuuden tunnelmaan on sekin, että päähenkilön ääninäyttelijä on sama kuin Witcher-peleissäkin.

Eikä tämä mikään huono juttu ole. Tunnelmallinen pikemminkin, etenkin kun pelin sävyissä on paikoittain ihanan pimeää kyberpunkismia, pimeitä kujia ja kirkkaasti valaistuja rakennuksia jylhine arkkitehtuureineen. Ja laboratorioita. Loisteputkia. Kynttilöitä. Joiden päälle leikataan ripauksen sarjakuvamaisella cell shading -tekniikalla luodut ihmishahmot. Kiintoisa tyylillinen ratkaisu, jonka huomaa erityisesti kasvojen lähikuvissa. Välillä ihmiset suorastaan nousevat korostetusti esiin taustoista. Ratkaisu on ainakin omaan makuuni, joskin lukijoista löytyy varmasti niitäkin, joille tyyli ei maistu.

Muista pelillisistä ratkaisuista mainittakoon, ettei Darkissa ole itse asiassa lainkaan inventaariota. Pelaaja ei tutki kaappeja ja laatikoita, ei kolua nurkkia, vaan peluu on puhdasta toimintaa ja etenemistä. Aseita kun ei ole, ei tarvita ammuksiakaan. Tosin sivujuonteena kenttien sisustus on hieman valjuhkoa, kun huonekalut sun muut on sysätty enemmänkin kulissien ja näkösuojien rooliin. Asioita ei ole suurelta osin ajateltu läheltä kriittisesti tarkastelluiksi ja luulenpa, että ratkaisussa on taustalla myös pienen pelitalon ja julkaisijan budjetinviilausta – kaikkea ei voi tehdä yhtä pikkutarkasti kuin isoissa megapeleissä.

Lue koko artikkeli: Dark –ensikosketus osa 2 – pimeää kyberpunkismia, vampyyreitä ja Witcherin ääntä

Lisää aiheesta

Dark –ensikosketus osa 1 – vampyyrihiippailua Thiefin ja Deus Exin jalanjäljissä

Muropaketin uusimmat