UUSIMMAT

Defiance ei vielä syki koko sydämellään – lue massiivinen tupla-arvostelu

11.05.2013 10:00 Jukka O. Kauppinen

Erilaisia viihdemuotoja risteyttäviä pelejä, tv-sarjoja tai elokuvien pohjalta tehtyjä lisenssipelejä on nähty monenmoisia. Vaan kuinkas Defiance tässä onnistuu, kun tv-sarjaa ja MMO-henkistä nettiräiskintää tehdään rinta rinnan? Tero Lehtiniemi ja Juho Anttila raportoivat nettirintamalta valtavassa tupla-arvostelussa…

Tero miettii…

Televisiosarja Defiance on science fiction -western, jossa maapallolle saapuneet ulkoavaruuden otukset ovat sittemmin kärsityn sodan ja luonnonkatastrofin jälkeen päätyneet asumaan jäljelle jääneen ihmispopulaation joukkoon. Sodan jälkeisessä maailmassa keskushallintoja ei juuri ole, ja tässä kaoottisessa tilanteessa ihmiset ovat oman onnensa nojassa. Defiance on nykyisen St. Louisin raunioille rakennettu kaupunki, jonka asukkaiden edesottamuksia sarja seuraa.

Trion Worldsin Defiance-peli sijoittuu kuin sijoittuukin samaan maailmaan. Runnellussa maailmassa suurimpia aarteita ovat maapalloa kiertävien avaruusalusten osat, Arkit. Nämä tuovat muassaan paitsi arvokasta teknologiaa, myös toinen toistaan iljettävämpiä otuksia. Hirviöiden kukistaminen ja aarteiden kerääminen on Ark Hunter -nimisen ammattikunnan hommaa, ja näitä myös Defiancen pelaajat edustavat.

Pelin tarina saa alkunsa, kun Karl Von bach -nimisen herrasmiehen keräämää retkikuntaa kuljettava alus syöksyy maahan, ja syntyneen sekasorron aikana päällepäsmäri itse katoaa. Karl Von bachin luoma EGO-tekoäly lähtee johdattamaan pelaajan hahmoa tiedemiehen jäljille, ja tästä saa alkunsa seikkailu jonka lopputulos voi määrittää koko maapallon kohtalon.

San Franciscon alueelle sijoittuva peli ei siis sijoitu varsinaisesti televisiosarjan nurkille, mutta nykyään lajityypin peleille pakollisessa tarinatilassa tutut naamat kuitenkin esiintyvät. Tässä on onnistuttu niin, että pelin alkutaival sijoittuu aikaan ennen sarjan alkua. Niinpä sarjan päähenkilökaksikko Joshua ja Irisa ovat vielä pelin tapahtumaseuduilla.

Sinänsä sarjan ja tarinan potentiaalinen yhteispeli tuntuu lupaavalta. Pelimaailman luvataan kehittyvän sarjan viitoittamia polkuja, mutta sarjan ollessa vielä näin nuori on paha sanoa kuinka yhteispeli tulee toimimaan. Valitettavasti pelipuolen käsikirjoitus ja näyttelijätyö eivät ihan vedä vertoja itse sarjalle. Western-henkiseen, kevyen humoristiseen sarjaan verrattuna pelin ankea militarismi ja parhaimmillaan mukiinmenevät näyttelijäsuoritukset eivät juuri säväytä.

Juho puolestaan…

Tehtävien ohella kartalta löytyy muun muassa ylempänäkin jo mainittuja ajoneuvohaasteita sekä niin ikään Far Cry 3 -muisteloita herättäviä asehaasteita, joissa käteen annetaan usein tietty torakko ja aikarajan puitteissa on tarkoituksena haalia kasaan tarpeeksi muhkea pistepotti. Mukavia välipaloja, joiden parissa tulee kultamitalisuoritusta metsästäessä vietettyä helposti aivan liian paljon aikaa.

Oma lukunsa ovat myös pitkin karttaa kylvetyt paikkasidonnaiset pikkutehtävät. Melkein joka nurkan takaa löytyy panttivankitilanne, ötökkäinvaasio tai jokin muu välitöntä huomiota vaativa tilanne, jonka selvittämisestä palkitaan kokemuksella. Tieltä on helppo eksyä sivukeikasta toiseen hyppiessä.

Alun jälkeen tavoiteltavaksi avautuu myös huima määrä erilaisia haasteita. Osa on sidottu pelin tarinaan, osa taas tappeluun tai ajoneuvohaasteisiin. Löytyypä joukosta myös löyhästi Defiance-TV-sarjan tarinaan viittaavia tehtäviä. Haasteiden suorittamisesta palkitaan luonnollisesti kokemuksella ja niiden tavoitteleminen nouseekin merkittävään asemaan viimeistään siinä vaiheessa, kun juonipohjaiset tehtävät on koettu.

Mainitsin myös ongelmat epäonnistumisen seurauksissa. Defiance ei juuri pelaajaa rankaise, mikä ei ole välttämättä hyvä asia. Jos kuolet, heräät henkiin joko samaan paikkaan tai pienen matkan päähän. Rahallinen sakko kuolemasta on nimellinen. Saatettavan kaverin kaatuminen taas on väliaikainen haitta, joka korjaantuu herättämällä kumppani henkiin.

Lue koko arvostelu: Defiance (PC, PS3, Xbox 360)

Lisää aiheesta

Defiance-ensikosketus – räiskintämorppausta tv-sarjan maisemissa

Defiance on villi peliproduktio. Vaikka pelien ja tv/elokuvaviihteen välillä onkin ollut yhteyksiä iät ja ajat, niin rinta rinnan tehtyjä hyviä, onnistuneita saati suuremman mittaluokan produktioita ei kovin usein nähdä. Jenkkiläisen Syfy-tieteiskanavan ja Trion Worlds -pelitalon Defiance on kuitenkin oivallinen esimerkki sellaisesta yhteistuotannosta, jolla on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Lue myös

Dead Island: Riptide (PC, PS3, Xbox 360)

Far Cry 3: Blood Dragon (PC, PS3, Xbox 360)

Injustice: Gods Among Us (PS3, Wii U, Xbox 360)

Star Trek: The Video Game (PC, PS3, Xbox 360)

Star Wars: The Old Republic: Rise of the Hutt Cartel (PC)