Derek Smartin Star Citizen -draama sai absurdeja piirteitä

17.07.2015 11:30 | Juho Anttila

Star Citizen se vain pysyy otsikoissa, eikä nykyään enää suinkaan pelkästään positiivisessa mielessä. Uutisoimme muutama päivä sitten siitä, kuinka itsekin ristiriitaista mainetta nauttiva peliveteraani Derek Smart hyökkäsi peliprojektia vastaan väittäen sitä vähintäänkin epärealistiseksi ja pahimmillaan huijaukseksi. Nyt homma alkaa vähitellen saada jo absurdeja piirteitä.

Star Citizenin joukkorahoituskampanjassa on tähän mennessä ollut suhteellisen tiukka linjaus rahojen palauttamisen suhteen. Toisin sanottuna rahoja on aika turha pyytää takaisin. Ilmeisesti Derek Smartin kohdalla tehtiin nyt poikkeus, sillä vaikka mies ei ole palautusta edes pyytänyt, hänen 250 dollarin sijoituksensa on palautettu eikä Smartia siis enää hyväksytä Star Citizenin tukijaksi.

Pelin foorumeilla on nyt käynnissä äänestys, jossa kysytään, pitäisikö muillekin pelin tukijoille antaa mahdollisuus vaatia rahansa takaisin. Tällä hetkellä 25 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että jos Derek Smartin lahjoitus palautettiin, myös muilla pitäisi olla mahdollisuus samaan. Perusteena tähän on se, että rahojen palauttamiselle ei ilmeisesti ole varsinaista teknistä estettä.

Cloud Imperium Gamesin Ben Lesnick on puolestaan ehtinyt kommentoimaan, ettei politiikan muutosta kannata odottaa. Lesnickin mukaan Derek Smart käytti Star Citizeniä hyväkseen promotakseen omaa Line of Defense -avaruuspeliään. Kickstarterin käyttöehdot antoivat Cloud Imperium Gamesille mahdollisuuden palauttaa rahat sellaisille käyttäjille, joita tekijät eivät tahdo nähdä myrkyttämässä pelin keskustelupalstojen ilmapiiriä.

Nokkelimmat keksivät tässä vaiheessa, että hyvä keino saada sijoittamansa rahat takaisin on rynnätä Star Citizenin foorumeille trollaamaan porukkaa oikein viimeisen päälle. Ben Lesnickin mukaan tämä ei auta, sillä tekijöillä on mahdollisuus bannata häiriköt foorumeilta ilman, että sijoitettua rahaa palautetaan. Samassa yhteydessä Lesnick korosti vielä sitä, että vaikka käyttöehdot antavat mahdollisuuden rahojen palauttamiselle, palautusta ei edellytetä.

Tässä vaiheessa voidaankin taas pysähtyä pohtimaan, osasikohan Cloud Imperium Games nyt hoitaa Derek Smart -ongelman ihan viimeisen päälle oikein PR-mielessä. Smart itse on jo ehtinyt kommentoimaan, ettei mies ole kirjoittanut kertaakaan Star Citizenin keskustelupalstoille, joten miehen potkiminen pois projektista haisee kohtuullisen pahasti kostolta Smartin ikävistä puheista. Etenkin, kun mainitut käyttöehdot antavat mahdollisuuden potkia projektista nimenomaan foorumeilla häiriköivät sijoittajat, eivät välttämättä niinkään muita. Parhaassa tapauksessa Cloud Imperium Games siis päätyi myös rikkomaan mainittuja käyttöehtoja. Saas nähdä, kuinka paljon hauskaa Derek Smart saa vielä revittyä irti draaman viimeisimmistä käänteistä.

Lähde: The Market for Computer and Video Games http://www.mcvuk.com/news/read/star-citizen-refund-argument-ignites/

Lisää aiheesta

Star Citizen -kehittäjät selittelevät FPS-moduulin viivästymistä

Peliveteraani väittää Star Citizen -kampanjaa mahdottomaksi huijaukseksi

Huhupartio: Star Citizen menetti taas yhden pääkehittäjistään

Keskustelu

Heh. Kyllä tämä ”Pietarin kirkko” pitäisi saada jos jonkinlaiseen maaliin. Mutta odotetaan nyt vielä muutama vuosi josko sieltä joku pelikin saataisiin aikaiseksi. Itse en enää jaksa uskoa että SC:tä tulee mitään valmista tai ainakaan kovinkaan pelattavaa enää ikinä. Jos jotain tulee niin se on megalomaaninen pettymys koska pelihän on hypetetty Alfa Centaurin päähän todellisuudeta.

Voihan tämä Smartin perseily johtaa hyvään tulokseen. Nyt on ainakin kova paine saada jotain uutta pian pihalle, että saadaan taas keskustelu oikeille urille ja itse ainakin työskentelen paremmin paineen alla. :) Varmasti devaajille on myös psykologinen tarve todistaa että kaveri on väärässä.

Noh, pitää nyt omia sanomisia sen verran korjailla, että RSI on ilmeisesti kyllä ihan olemassa oleva yritys. Lähinnä brändäys mielessä kaiketi, mutta on sillä kyllä ihan oikea juridinen status. Pahoittelut siis turhasta nipottamisesta.

Star Citizenin ympärillä on kieltämättä vähän tuulista. Eikä ihan ensimmäista kertaa. Onhan noita kaikkia jänniä salaliittoteorioita ollut ennenkin liikkellä, mutta tällä kertaa DS:n ansiosta saatiin isompi meteli aikaan. Siellähän on vanhaa skismaakin taustalla.

Katsellaan nyt josko Gamescom saa ihmiset vähän rauhoittumaan hetkeksi.

4. Asiallinen korjaus, kiitos. Puhdas aivopieru oli kyseessä, RSI:n foorumeilla seikkaillessa synapsit kytkeytyivät väärin ja homma kertaantui vielä tuohon kommenttiin. :)

Anyway, Derek Smart ON melkoinen trolli, sitä tuskin kukaan lähtee kieltämään. Mielenkiintoista sen sijaan on se, minkälaista lumipalloefektiä Smartin kommentaari on laittanut liikkeelle sekä toki se, että Star Citizenin ympärillä tuntuu juuri nyt olevan muutenkin vähän tuulista.

Koomisin yksityiskohta tuossa koko kalabaliikissa oli se, kun CIG:n entinen työntekijä Eric Peterson kävi kommentoimassa asiaa CIG:n foorumeilla ja siitä suivaantuneena DS ilmoitti, että hänellä on sisäpiiritietoja siitäkin, että Eric Petersonin uusi projekti Descent Underground ei tule myöskään onnistumaan.

Juholle sellainen detalji muuten tiedoksi, että RSI on fiktiivinen yritys. Se oikea firma on nimeltään Cloud Imperium Games eli CIG.

1. En lähde nyt tähän avaamaan kuviota, joka on löydettävissä 20 sekunnissa Googlella, kovin syvällsiesti. Totean vain, että tilanne ei ole kokonaisuudessaan ihan noin yksinkertainen. Ensinnäkin, tässä tapauksessa kyse on RSI:n käyttöehdoista, EI Kickstarterin käyttöehdoista vaikka viimeksi mainittuunkin viitataan RSI:n toimesta. RSI:n omat käyttöehdot esittävät bannaamisen mahdolliseksi vain silloin, kun perseily tapahtuu RSI:n omissa palveluissa. Derek Smart taas ei ole omien sanojensa mukaan kirjoittanut koskaan mitään RSI:n foorumeilla.

Se, oliko bännäys noiden sääntöjen mukaista vai ei ja tehtiinkö se sääntöjen edellyttämällä tavalla (teknisesti ottaen ei kaikilta osin tehty) ei kuitenkaan ole kovin oleellista. Oleellisempaa on sen sijaan tästä tempauksesta koituneet ja koituvat jatkoseuraamukset, kuten esimerkiksi kysymys muiden rahoittajien oikeuksista ja mahdollisuuksista. Jälleen kerran se suosittelemasi Google kertoo, että sillä rintamalla tapahtuu tälläkin hetkellä mielenkiintoisia asioita.

Niin, ja mitä olisin tehnyt itse eri tavalla? No, koska Smart ei vaikuttanut RSI:n foorumeilla, en olisi tehnyt mitään. Ainoa etu, jonka RSI tällä tempulla itselleen sai oli Smartin juridisen position heikentäminen ja jos nyt ajattelee asiaa yhtään pidemmälle, koko tempulle ei pitäisi olla mitään syytä JOS RSI:n juridinen positio tässä tilanteessa olisi alun perinkin ns. oikeusjutunkestävä. Smartin muita vaikutuskeinoja ei tällä tempauksella viety, sen sijaan miehen sanomalle annettiin saman tien aika paljon lisää näkyvyyttä. Jo se, mitä RSI:n foorumeilla tällä hetkellä tapahtuneen johdosta tapahtuu kertoo siitä, että bännäys näyttää kääntyneen RSI:lle tappioksi.

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Smart nyt vaan on oikeassa puheissaan. Olen lukenut hänen koko pitkän vuodatuksensa. Peli on äärimmäisen vaativa tehdä eikä onnistu ainakaan $85 miljoonalla dollarilla, paitsi tietysti siinä tapauksessa, että peli ei täytä annettuja lupauksia. Mutta itselläni tuli mieleen, että RSI:llä toki saattaa olla muitakin rahoituslähteitä, vaikkapa yksityisiä rahakkaita sijoittajia, joille $100 miljoonan lisärahoituksen antaminen ei ole ongelma, ja jotka ovat valmiita tukemaan aika legendaarista pelintekijää ja hänen tiimiään, jotta he voivat kehittää kenties ”maailmanhistorian parhaimman avaruuspelin”. Huonompiakin sijoituksia on maailman kirja täynnä.

Kostan sinulle palauttamalla antamasi 250 taalaa? Nyt taisi kyllä lähteä Derek Smart takaisin turhankin hyvin tuntemalleen trollilinjalle.

Ne rahat kyllä palautettiin vedoten Kickstarterin sääntöjen seuraavaan kohtaan:

”You can refund individual pledges if you want. After your project has been funded, you can cancel and refund a backer’s pledge at any time. If you do, you have no further obligation to that specific backer, and no agreement exists between you.”

Tuo kyllä antaa mahdollisuuden palauttaa rahat aivan yksiselitteisesti mistä tahansa syystä, koska tahansa, ilman perusteluja, ”at will”.

Nyt olisi kyllä J.A. voinut vähän tarkistaa taustoja ennen kun kirjoitti artikkelin ja putosi D.S.:n trollikuoppaan. Tuon kohdan löytymiseen meni googlen ja ctrl+f:n avulla jopa 20 sekuntia.

Mielestäni tuo PR hoidettiin tilanteeseen nähden parhaalla tavalla. D.S. ei voi enää kannella oikeudelle vaikka haluaisi (käyttämättä bulvaania), ratsastaa StarCitizenin maineella mainostaessaan omia tekeleitään ja itseään eikä tahallaan horjuttaa niin helposti projektin uskottavuutta, jolloin projektin valmistumisen todennäköisyyskin heikkenee.

Mitähän J.A. olisi itse tehnyt paremmin?

Muropaketin uusimmat