Uusimmat

DICE: ”pelikehittäjien on pidettävä kiinni visiostaan”

15.07.2014 14:30 Jukka O. Kauppinen

Ruotsalaisen Digital Illusions –studion johtaja Karl Magnus Troedsson on siitä fiksu mies, että hän ei yritä puskea väkisin läpi kaikkia omia visioitaan, vaan antaa tilaa myös pelisuunnittelijoille ja –tiimilleen. Jos heillä on vahva näkemys pelistään, siitä on pidettävä myös kiinni – sillä liiallinen palautteen ja kommenttien kuuntelu voi myös pilata pelin.

Ja se on muuten niin tuttu homma tuolta nettipelien maailmasta. Pelaajilla on hitosti mielipiteitä ja näkemyksiä, joita he tuputtavat äänekkäästi ja voimalla. Mutta kymmenellä pelaajalla on yleensä kymmenen erilaista mielipidettä, joista osa täysin vastakkaisia. Siihen päälle pelifirman omia näkemyksiä ja käyttäjätutkimuksia, jotka nekin vetävät täysin eri suuntiin. Jos kaikkia yritetään miellyttää, niin lopputulos ei miellytä ketään.

”Jos tiimi kuuntelee kaikea palautetta, niin peli voidaan ajaa palautteella nurkkaan ja se kuristuu palautteesta kuoliaaksi. Minä ja muut johtajat saatamme yrittää viedä tiimiä eri suuntiin komentelemalla, että tehkääpä sitä ja tehkääpä tätä”, Troedsson pelottelee.

”Tekijätiimillä on oltava tarpeeksi palleja, jotta he pistävät vastaan ja sanovat, jos jokin ei istu heidän visioonsa. Tiimillä on yleensä muutama tyyppi, joilla on pelistä selkeä näkemys ja jotka tietävät mitä he haluavat luoda.”

Troedsson huomauttaa myös, että liiallisen palautteen ohessa pelit voivat kaatua myös liialliseen kohderyhmätutkimiseen. Sekä pelejä että elokuvia tehdään paljon käyttäjätestien perustella. Mihin katsoja/pelaaja kiinnittää huomiota? Mistä nämä eivät pidä? Käyttäjätutkimukset saattavat johtaa elokuvien leikkauksen dramaattisiin muutoksiin ja jopa hurjiin juonimuutoksiin, kun halutaan tehdä leffa, joka miellyttää mahdollisimman monia. Siinä samalla katoavat särmät ja persoonallisuus. Sama pätee peleihin.

Mutta sama voidaan tehdä väärin toisellakin tapaa.

”Saatat tehdä pelin, josta kukaan ei ole kiinnostunut”, Troedsson kuvailee pelialan tasapainottelua.

Keskustelu pyörii tietenkin ennen kaikkea Mirror’s Edge2 :n ympärillä. Se on pienen porukan rakastama peli, joka ei yltänyt massojen suosioon. Samalla se on peli, jonka DICEn tiimi haluaa tehdä täydestä sydämestään.

Ja siinä asiassa minä kannustan heitä. Sillä Faith.

Lisää pelialan tasapainottelusta ja Mirror’s Edge 2:n luomisprosessista GamesIndustry-lehden artikkelissa.

Lue juttu: EA DICE: ”You could market research any product to death”

Lisää aiheesta

E3Dome: E3Dome: Faith on entistä kauniimpi, tyylikkäämpi, elegantimpi… 

E3Dome: Mirror’s Edge 2  

E3Dome: Mirror’s Edge 2 vaikuttaa aiempaa rankemmalta 

Mirror’s Edge –parkourausta livenä – huima video!