Uusimmat

Dinoja letkeässä toimintaseikkailussa – arvostelussa Lego Jurassic World

01.07.2015 10:00 Jukka O. Kauppinen

Miikka Lehtonen matkasi dinosaurussaarelle. Neljästi. On se kumma äijä.

Tarinat seurailevat suuripiirteisesti elokuvien tapahtumia. Alkuperäisessä Jurassic Parkissa siis hätistellään tyrannosaurus rexiä autojen kimpusta, piileskellään raptoreilta keittiössä ja niin edelleen.

Toki tarinoita on hieman muokattu, laajennettu ja muutenkin parsittu. Elokuvissa pieniksi jääneistä sivukohtauksista on kehitelty suurempia pelin hetkiä ja niitä on muutenkin tuunailtu. Ketään ei tietenkään revitä kappaleiksi, vaan brutaalin väkivallan tilalla on huumoria. Esimerkiksi muka raptorien ruuaksi joutunut duunari pakeneekin paikalta sukukalleuksiaan peitellen vaatteiden roikkuessa dinojen suupielistä.

Lego-pelistä kun on kyse, tarinatilassa seikkailee jos jonkinlaisia elokuvien hahmoja. Tarinatilassa pelataan tietenkin tarinan senhetkisiin käänteisiin sopivilla hahmoilla, mutta jo läpäistyihin kenttiin voi palata vapaasti myöhemmin. Tällöin myös valita itse sankarinsa. Niin kannattaakin tehdä, sillä kentät on jemmattu täyteen erilaisia salaisuuksia ja sivupolkuja, joiden avaamiseen tarvitaan muiden hahmojen kykyjä. Joku osaa hakkeroida tietokoneita, toinen jäljittää saalista ja kolmas ei pelkää hajuja, joten hän voi sukeltaa jääkaapin kokoiseen dinojätökseen etsimään aarteita.

Mukavana Jurassic Park –erikoisuutena kaikki pelin hahmot eivät suinkaan ole ihmisiä, vaan matkan aikana leikitään usein dinosaurusta. Suuresta koostaan huolimatta dinot ovat Lego-hahmoja siinä missä muutkin, eli kaikilla on omat erikoisjuttunsa, joilla kuljetetaan tarinaa ja etsitään aarteita: triceratops osaa puskea juttuja mäsäksi, raptorit taas vaania saalista ja loikkia korkealla olevien juttujen kimppuun.

Lue koko arvostelu: Lego Jurassic World  (PC, PS3, PS4, PS V, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

 

Colin Trevorrow’n ohjaama ja Steven Spielbergin tuottama Jurassic World sijoittuu aikaan pari vuosikymmentä ensimmäisen elokuvan jälkeen. Dinosauruspuisto on nyt auki ja kerää Isla Nublarin saarelle 20 000 asiakasta joka päivä. Yleisö on kuitenkin jo niin tottunut dinosauruksiin, että huvittelukeskuksen väki joutuu jatkuvasti kehittelemään uusia vetonauloja. Hevisauruksen sijaan rahat on päätetty pistää mutanttilisko Indominus Rexiin, joka on hiivatin häijy paskiainen.

Koska Jurassic jotain ja ihminen ja tiede ja blaa blaa blaa, huippuälykkääksi osoittautuva Indominus Rex pääsee pakoon vankilastaan ja ryhtyy lahtaamaan kaikkia tielleen osuvia. Sitten kiljutaan ja huudetaan ja juostaan ja toivotaan, että joku olisi vaivautunut kirjoittamaan Jurassic Worldille ihan oikean tarinan. Nyt käsikirjoitus on nimittäin turhan epäsuhtainen yhdistelmä alkuperäisen Jurassic Park -trilogian palasista. Mukaan on saatu ujutettua uusiakin aineksia, kuten dinosaurusten käyttö sotilasprojekteissa, mutta nämä ideat on isketty koriin täysin raakileina.

Jurassic World on yksi Hollywoodin tehostemyllytys muiden joukossa