Uusimmat

Disco Elysiumin riitely eteni oikeussaliin – kadoksissa valtava summa rahaa

24.11.2022 20:05 Muropaketin toimitus

Yksi vuoden 2019 parhaista peleistä tuotti tekijöilleen hyvin rahaa, mutta pelin kehittänyt studion uusien omistajien väitetään syyllistyneen hämärähommiin.

Disco Elysium oli valtava arvostelumenestys, ja peli kävi hyvin kaupaksi. Sen kehitti virolainen ZA/UM-taidekollektiivi, joka muuttui myöhemmin pelistudioksi. Disco Elysium oli sen ensimmäinen julkaisu. ZA/UM päätyi uuteen omistukseen, ja pelin luoneet henkilöt väittivät, että heidät savustettiin ulos yhtiöstä sen jälkeen, kun he ryhtyivät kyselemään pelin tuottojen perään. Uudet omistajat sanoivat, että kehittäjät irtisanottiin, koska he ylläpitivät toksista työilmapiiriä. Lisäksi väitettiin, että kehittäjät olivat muutenkin poistumassa studion palveluksesta, jotta he voivat luvatta kehittää pelille jatko-osan jossain muualla. Nyt kiista eteni oikeussaliin, kirjoittaa Eurogamer.

Liikemiehet Ilmar Kompus ja Tõnis Haavel ovat yhtiön uudet omistajat, joista Haavel tuomittiin aiemmin petoksesta, joka ei liity pelistudiota koskevaan kiistaan. Disco Elysiumin ohjaaja Robert Kurvitz ja taideohjaaja Aleksander Rostov sanoivat aiemmin, että Kompus ja Haavel hankkivat pelistudion vilpillisesti.

Myös Disco Elysiumin tuottaja ja markkinointipäällikkö Kaur Kender sanoi joutuneensa irtisanotuksi, kun hän esitti kysymyksiä, jotka koskivat studion uusia omistajia. Kender sanoi, että irtisanomisen myötä hän menetti studion osakeomistuksensa, jonka arvo oli noin miljoona euroa. Oikeus hyväksyi Kenderin vaatimuksen siitä, että Kompuksen omistama osake-enemmistö jäädytetään, jotta sitä ei voi myydä. Kender väitti, että Disco Elysiumin oikeuksia hallitsee Haavelin perustama pelistudion tytäryhtiö. Yhtiö on yli kymmenen miljoonan euron veloissa, joka johtuu Haavelin aiemmasta petostuomiosta.

Väitteiden mukaan Kompus ja Haavel perustivat bulvaaniyrityksen, joka osti pelistudiolta piirroksia yhden euron kauppahintaan. Bulvaani myi piirrokset takaisin studiolle lähes viidellä miljoonalla eurolla osana sen haltuunottoa. Kyseessä on valtava summa rahaa, sillä ZA/UM on pieni indie-studio.

Kompuksen ja Haavelin sanotaan yrittäneen myydä pelistudiota, josta oli kiinnostunut Microsoftin lisäksi myös Tencent. Kaupat eivät toteutuneet, ja tässä vaiheessa studion työntekijät ryhtyivät kyselemään, mihin rahat katosivat.

Kun Kompukselta ja Haavelilta kysyttiin oikeudenkäynnistä, he molemmat kielsivät olevan tietoisia siitä.

LUE MYÖS: Vain yksi 2020-luvun pelijulkaisu on tähän mennessä kivunnut Metacriticin kaikkien aikojen TOP10-listalle