UUSIMMAT

Domen arvostelussa Ghost Recon -sarjan tuorein vesa Future Soldier

31.05.2012 13:00 | Tero Lehtiniemi

Pitkät perinteet omaava, Tom Clancyn nimellä ratsastava Ghost Recon -sarja saa paljon kaivatun uuelleenkäynnistyksen futuristisiin sotaleluihin keskittyvällä Future Soldier -pelillään. Vaikka Future Soldierin pääpaino onkin selkeästi moninpelissä, myös yksinpeli onnistui vakuuttamaan pelina arvostelleen Heikin lähes peukun arvoisesti.

Future Soldierin kampanja vie sotilaat aina pimeästi Afrikasta pohjoiseen Siperiaan, ja sieltä suoraan itänaapurin takapihalle Moskovaan. Siinä sivussa käväistään jos jonkinlaisissa miljöissä, joista kenties mielenkiintoisin on loppupään vankilapako. Jokainen kenttä tuntuu tuoreelta ympäristönsä ja tavoitteidensa puolesta, ja ne ovat oiva tekosyy käyttää kaikki hienoja kikkoja, joita tulevaisuuden sotilaat ovat teknologian kautta saaneet haltuunsa.

Kuten sanottua, Future Soldier on paljon enemmän toiminta- kuin taktiikkapeli. Tämä ei kuitenkaan tarkoita yksinkertaisuutta. Hetken pelaamisen jälkeen on helppo ymmärtää miksi ryhmän käskytys on jätetty pois. Niin viholliset kuin omat ovat kerrankin fiksuja, ja suunpielet kääntyvät nopeasti ylöspäin tekoälyn toimintaa seuratessa. Kaikenlaiset surmansyöksyt niin omien kuin vihollisten puolelta ovat kuin muisto vain, ja tiimi etenee kohti tavoitettaan käytännössä aina järkevästi. Se pysyy pääasiassa jatkuvasti suojan takana, ja keskittyy tekemään yhtä asiaa kerrallaan kunnes sille määrätään nimenomainen kohde. Useammin kuin kerran huomasin tekoälyn tekevän järkevämpiä siirtoja kuin minä itse. Toisin kuin yleensä tämänkaltaisissa peleissä, kaverit joutuivat myös jatkuvasti kampeamaan ylös urheaa ihmispelaajaa.

Käskytystä ei ole silti täysin unohdettu. Tekoälylle voi maalata eri kohteita ja määrätä prioriteetteja vihollisten joukosta. Pääasiallinen tarkoitus tälle on esimerkiksi kevyet konekiväärit, tai vain vihollisen huomion puoleen vetäminen, jotta yksi aaveista pääsee koukkaamaan selustaan. Helpoiten maalailu tapahtuu taivaalla lentävällä droidilla, jonka avulla on helppoa saada kokonaiskuva tulevasta taistelusta, tai suunnitella oikea reitti hälytyksiä välttääkseen.

Lue koko juttu: Ghost Recon: Future Soldier (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Alter Ego (PC)

Bloodforge (Xbox 360)

Civilization V: Gods & Kings -ennakko (PC, Mac)

Diablo III (Mac, PC)

Max Payne 3 (PC, PS3, Xbox 360)