Domen arvosteluviikko 14/2014: Bioshock Infinite, infamous, Metal Gear Solid V, M.U.L.E., Nether, Titanfall, Nelinpeli

15.04.2014 13:32 | Jukka O. Kauppinen

Viikolla 14 Domessa muun muassa…

  • Bioshock Infinite Burial at Sea Episode 2 DLC (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
  • inFamous: Second Son (PS4)
  • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS3)
  • M.U.L.E. Returns (iOS)
  • Nether-ennakko (PC)
  • Titanfall (PC, Xbox 360, Xbox One)
  • Dreadball (lautapeli)
  • Android: Netrunner (lautapeli)
  • Mulkaisu: Thief
  • Mulkaisu: Dark Souls II

Bioshock Infinite Burial at Sea Episode 2 DLC (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Jos minun pitäisi nimetä päättyneen sukupolven suosikkipelisarjani, se olisi todennäköisesti Bioshock. Toisin kuin monet muut, minä pidin sarjan jokaisesta pelistä. Kovasti.

Kun nyt kävi niin, että Irrational Games suljettiin, Bioshock Infiniten Burial at Sea –lisäri jää viimeiseksi oikeaksi Bioshockiksi ikinä. Ja jos jotain voi Ken Levinen kunniaksi todeta, niin ainakin kaveri jättää pelisarjansa tyylillä.

 

inFamous: Second Son (PS4)

Alkuperäinen inFamous  oli mielestäni mainio peli. Supersankaritoiminta jaksoi pitää otteessaan ja meno tasapainotteli mainiosti haasteen ja voimafantasian välimaastossa. Kakkososa meni sitten kokonaan raiteiltaan oli mielestäni aikamoinen pannukakku.

Odotukset kolmososan suhteen olivat korkealla. Kehitystiimi puhui ennakkoon kovia ja lupaili kuutakin taivaalta. Lopputulos? No, se on kahden edellisen pelin välimaastossa.

 

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS3)

Joskus vaikuttaa siltä, että Hideo Kojiman elämäntyö, Metal Gear Solid -pelisarja, on paisunut tarpeettomankin isoksi. Siitä on tullut yksi pelimaailman tunnetuimpia brändejä, joka tuntuu vuosi toisensa jälkeen olevan tavalla tai toisella pelaajien huulilla. Siksi onkin hurjaa todeta, että jos uudelleenjulkaisuja ei lasketa, Snaken seikkailuja on viimeksi nähty kotikonsoleilla kuusi vuotta sitten julkaistussa Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa.

 

M.U.L.E. Returns (iOS)

Commodore 64:llä ja muilla antiikin ihmeillä riitti hyviä moninpelejä, joista jotkut ovat todellisia legendoja. Yksi näistä legendoista on kieltämättä M.U.L.E., jonka äärellä moni nuorukainen opetteli bisneksen ja kaverien muroihin kusemisen perusteita.

Siltä varalta, että Commodore 64 on jo kaatopaikalla, M.U.L.E. tulee taas. Valitettavasti vain pari aika tärkeää juttua unohtui.

 

Nether-ennakko (PC)

Ihmiskunta on kohdannut vääjäämättömän loppunsa ja selviytymistaistelu voi alkaa. Kuulostaako tutulta? Nether astuu areenalle, jota on viime vuosina hyödynnetty sarjoissa, elokuvissa ja peleissä ärsyttävyyteen saakka. Onko kyse zombieista vai mistä maailmanloppu tällä kertaa koostuu? Hyvä kysymys.

 

Titanfall (PC, Xbox 360, Xbox One)

Mitä jos sanoisin, että joku otti ja yhdisti Call of Dutyn, Battletechin ja Mirror’s Edgen? Todennäköisesti tämän lukiessaan useampikin lukija joko kuolasi hillittömästi tai kirkui kauhusta. Enkä syytä.

Itsekin ennakkoon odottelin kevään puhutuinta räiskintäpeliä, Titanfallia, sekaisten tunteiden vallassa. Toisaalta vähän pelotti, mutta kun se beta teki niin pahuksen hyvän vaikutuksen. Ja nyt se on sitten täällä.

Artikkelit

Dreadball (lautapeli)

Kello tikittää kohti ottelun loppua ja ihmisjoukkueella on enää pari mahdollisuutta tasoittavan maalin tekemiseen. Palloa kantava pelaaja päättää ottaa riskin ja ryntää edessä seisovan jättimäisen örkin ohitse. Yritys epäonnistuu örkin kamppaukseen, jolloin tämä pudottaa kaatuessaan kantamansa titaanisen pallon. Se iskeytyy lattiaan ja kimpoaa lähelle vastustajan pelaajaa.

Örkeillä olisi nyt mahdollisuus venyttää pistejohtoaan, mutta he päättävät opettaa röyhkeille ihmisille vähän tapoja. Yksi pelaajista menee uhkailemaan tuomaria. Samaan aikaan toinen yrittää survoa saapastaan kaatuneen pelaajan rintakehän läpi. Muusiksi tallottu pelaaja teleportataan pois areenalta ja örkeillä on pistejohdon lisäksi nyt kentällä enemmän pelaajia, jotka asettautuvat parempiin asemiin. Vuoro siirtyy jälleen ihmisille. On tullut heidän viimeisen yrityksensä aika, joka voi vielä ratkaista ottelun heidän edukseen.

Android: Netrunner (lautapeli)

Richard Garfield on keräilykorttipelien ystäville taatusti tuttu nimi. Miehen kynästä kun on lähtöisin Magic: The Gathering, joka on kaikkien aikojen kuuluisin ja suosituin korttipeli. Vuonna 1996 päivänvalon näki Netrunner, joka ei kuitenkaan onnistunut saavuttamaan Magicin kaltaista suosiota.

Onneksi Fantasy Flight Games näki Netrunnerissa potentiaalia ja julkaisi sen vuonna 2012 uudelleen Living Card Game -formaatissa. Se oli fiksu veto, sillä peli kiipesi nopeasti maailmanmaineeseen ja lisäosia pukataan nyt markkinoille tasaista tahtia.

Nelinpeli

Mulkaisu: Thief

Kuin kuuta nousevaa odotettu Thief on vihdoin ja viimein hiipinyt varjoista. Eidos Montrealin iisakinkirkko on tiettävästi läpikäynyt monen monta nahanluontia vaivalloisen kehitystyön aikana, eikä kompromissikypsän lopputuloksen saamaa vastaanottoa voi oikein kuvailla kuin ristiriitaiseksi.

Eikä ihme: kolmen hiiviskelyklassikon trilogian uudelleenvisioiva moderni tulkinta on monella osa-alueella sekä vanhoillinen että yllättävänkin rajoittunut uuden sukupolven pelimukaelmaksi. Thief ei ole ongelmaton, muttei myöskään vailla vetovoimaa.

Mulkaisu: Dark Souls II

Dark Souls on From Softwaren kiistatta kehutuin teos, joten ei ihme, että tinkimättömän armottomana pidetyn pelin jatko-osaa on odotettu kuumeisesti. Netti on pursunnut huolta, kritiikkiä ja napinaa läpi pelin koko kehitystaipaleen, mutta nyt on vihdoin aika ottaa selvää mistä se Dark Souls II:n kana pissii.

Nelinpeli tarjoaa todellisen neitsytmatkan Dark Souls II:n turpasaunabakkanaaleihin, sillä peli kirjaimellisesti vedetään muoveista vasta Mulkaisun kynnyksellä. Preparoimaton selkänahka huutaa hoosiannaa From Softwaren raipan alla, mutta ai että kun sattuu niin mukavasti.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi Heikki Takalan arvostelun Dark Souls 2 –seikkailusta.

Castlevania: Lords of Shadow 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Diablo III: Reaper of Souls (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Naval Campaigns: Midway (PC)

Dark Souls 2 (PC, PS3, Xbox 360)

The Walking Dead Season 2 Episode 2: A House Divided (iOS, Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Alien Isolation –haastattelu: ”halusimme tehdä pelin, jollaista kukaan ei ole vielä tehnyt” [osa 1]

Luminyrkki 2014 – taistelupelaajat kohtasivat Porissa

Trials Frontier – johan pärisee, kun Ilvessuo kertoo mobiilitemppuilusta

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat