Uusimmat

Domen arvosteluviikko 16/2011: Alien Breed Trilogy, Deathsmiles. Portal 2, SOCOM 4, Victoria 2

28.04.2011 18:45 Jukka O. Kauppinen

Domen vauhdikkaalla viikolla 16 testissä:

  • Alien Breed Trilogy (PC, Xbox 360)
  • Deathsmiles (Xbox 360)
  • Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)
  • SOCOM: Special Forces (PS3)
  • Victoria 2 (PC)

Alien Breed Trilogy (PC, Xbox 360)

90-luvun Alien Breed -räiskinnät olivat epävirallisesti mutta silti tiukasti Aliens-leffoista lainaavia räiskintäpelejä, jotka tarjosivat pelaajille isometristä, klaustrofobista toimintaa massiivisia alienlaumoja vastaan.

90-luvulla pääasiassa Amigalla vaikuttanet pelisarja sai vuonna 2009 jatkoa Xbox Livessä julkaistun Alien Breed Evolutionin myötä. Uutta, trilogiana julkaistua Alien Breediä mainostettiin kaikkien aikojen kalleimpana ladattavana pelinä. Nyt kun koko komeus on julkaistu ja pistetty yksiin kansiin, on helppoa vastata kysymykseen että kannattiko.

 

Deathsmiles (Xbox 360)

Skrollaavien räiskintöjen pienelle kuppikunnalle Cave lienee tuttu nimi. Siinä missä monet muut puodit ovat julkaisseet pelejä suhteellisen laajalta skaalalta, on Cave erikoistunut lähes täysin yhden lajityypin alatyyppiin, luotihelvettiin.

Deathsmiles on kolikkopeli – tai tarkemmin kokoelma niitä. Se tekee suhteellisen vähän  kompromisseja pelaajalle: joko pelaat meidän säännöillä tai et ollenkaan. Kaikki asiat vaikeustasosta kuvasuhteeseen ovat vain asioita, joihin pelaajan tulee tottua. Ja mitä itse peliin tulee, refleksittömät älkää vaivautuko.

 

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Muutaman vuoden takainen Portal oli mieletön yllätys. Tuskin kukaan osasi odottaa, että Orange Boxin kylkeen lyöty pikkupeli tulisi olemaan eräs sukupolven merkittävimmistä peleistä, mutta niin siinä vain kävi.

Huikeudestaan huolimatta Portal kuitenkin haiskahti hieman Orange Boxin kylkiäiseltä ja jätti lukemattomat pelaajat haluamaan lisää. Ja nyt sitä saa. Portal 2 jatkaa siitä, mihin Portal lopetti ja on puhdasta huikeutta.

 

SOCOM: Special Forces (PS3)

Sotaräiskinnät ovat pelibisneksen tämän hetken kuuminta kamaa, ja luonnollisesti tästä kakusta haluaa osansa vähän jokainen. Zipper Interactiven SOCOM-sarja on kulkenut pitkän tien ja netonnut perinteisesti mainetta realistisella otteella ja kattavilla moninpeliominaisuuksilla.

Sarjan uusin osa lupaa lisää tätä kaikkea, ja homma on vieläpä kuorrutettu 3D- ja Move-tuilla sun muulla hauskalla ja jännittävällä. Ikävä kyllä muutamat tietyt asiat eivät ole muuttuneet.

 

Victoria 2 (PC)

Tuskin on enää aikakautta, jota jokin Europa Universalis -sarja ei jo kattaisi. Mutta kuten nimestäkin voi päätellä, Victoria 2 ei tarjoile uutta, vaan käsittelee edeltäjänsä tapaan 1800-luvun teollisen vallankumouksen aikakautta.

Historiankirjat kertovat, että länsimaista alkanut teollistuminen muutti yhteiskuntia perinpohjaisesti, kun perinteinen käsityönä tehty piensarjavalmistus ja maanviljely sai väistyä kivihiilen ja höyrykoneen mahdollistaman suurtuotannon tieltä. Rinta rinnan teollistumisen kanssa levisivät myös uudet aatteet vapaudesta ja ihmisoikeuksista, jotka tekivät yksinvaltiudesta kiusallisen hankalaa. Kuulostaa tutulta tosielämän Lähi-Idän uutisoinnista.

Kuulumia artikkelirintamalta

Combat Mission: Battle for Normandy – haastattelussa Steve Grammont

iOS-pelit testissä 2: Neuroshima Hex, Memodies, Get Outta My Galaxy!, Bang! ja Cut the Rope

3DS-pelit testissä – mitä konsolin alkuvaiheen pelit tarjoavat?

SOCOM: Special Forces – erityisesti moninpelaajille

Edelliset peliarvostelut

Edellisen arvosteluviikon kiintoisimmaksi peliarvosteluksi lukijat äänestivät Heikki Takalan testin Beyond Good and Evil HD -toimintaseikkailusta 56 prosentin äänisaaliilla. Toiselle sijalle kipusi Juho Anttilan testi Lego Star Wars III -tasoloikinnasta.

Beyond Good and Evil HD (PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Black Ops First Strike DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Echochrome II (PS3)

Ghost Trick: Phantom Detective (DS)

Lego Star Wars III: The Clone Wars (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Muropaketin uusimmat