Uusimmat

Domen arvosteluviikko 20/2011: kahdeksan arvostelun touhuviikko!

24.05.2011 10:00 Jukka O. Kauppinen

Tällä viikolla riittikin juttuja, sillä viikkoon mahtui kaksikin tupla-arvostelupäivää!

Domen testissä:

  • Emergency 2012
  • Fable 3 Traitor’s Keep DLC
  • Fallout: New Vegas Honest Hearts DLC
  • Harvest Moon: Animal Parade
  • Hector: Badge of Carnage Episode 1: We Negotiate With Terrorists
  • IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover
  • Tales of Monkey Island: Premium Edition
  • Tiger Woods PGA Tour 12

Emergency 2012 (PC)

Pelastusala ei ole pelimaailmassa niitä kaikkein seksikkäimpiä ja hyödynnetyimpiä aihepiirejä. Pääsääntöisesti pelintekijät olettavat, että pelaajat haluavat lähinnä teilata ihmisiä ja räjäyttää asioita, eivät estää ihmisiä kuolemasta ja paikkoja hajoamasta.

Tilannetta ei valitettavasti paranna se, että ne harvat aihepiiriä sivuavat pelit herättävät myötätunnon ja auttamishalun sijasta misantropiaa. Emergency 2012 onnistuu juuri tässä. Kuolkaa, en halua pelastaa teitä.

 

Fable 3 Traitor’s Keep DLC (PC, Xbox 360)

Fable 3 oli pettymys. Ei siitä mihinkään pääse. Fable 2:sta pidin kovasti, samaten kuin pelin DLC:stäkin. Ja mikäs siinä oli pitäessä, kun ne jatkoivat kovasti pitämääni peliä. Ja onhan Fable 3:n DLC:ssäkin potentiaalia, sillä pelin suurin pettymys oli sen onneton viimeinen neljännes, jossa sähellettiin kuninkaana ja sisältö loppui selvästi kesken.

Traitor’s Keep sijoittuu ajallisesti tämän pettymyksen jälkeiseen jatkumoon. Valtakunta on pelastettu, kun pelaaja saa kuulla, että ongelmia riittää yhä.

 

Fallout: New Vegas Honest Hearts DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Obsidian Entertainmentin tekemä, viime vuoden loppupuolella julkaistu Fallout: New Vegas oli epäilyistä huolimatta loistopeli, johon allekirjoittanutkin on tähän mennessä tuhlannut toista sataa tuntia kahdella eri alustalla.

Toisin kuin vaihtelevan tasoisista DLC-paketeistaan tunnettu Fallout 3, aloitti New Vegas vahvasti myös ladattavan lisäsisällön saralla. Dead Money oli pakettina pitkä, mukavasti yleisestä pelin meiningistä eroava ja hyvin tasapainotettu paketti. Optimisti tietenkin toivoo, että uusi Honest Hearts jatkaisi samoilla linjoilla.

 

Harvest Moon: Animal Parade (Wii)

Harvest Moon ei ole ikinä ollut maailman suurimpia pelisarjoja, mutta se on vuosien mittaan vaipunut vielä pienemmän piirin huviksi. Monet alkuaikojen fanitkaan eivät ole välttämättä jaksaneet pitää sarjaa silmällä enää vuosiin. Tästä voi syyttää monia asioita aina uudistuksien puutteesta ala-arvoisiin julkaisuihin.

Animal Parade on vastaus melkeinpä kaikkeen kritiikkiin, mitä eri Harvest Moon –peleille on osoitettu. Palautteen kuuntelu ja parannusten määrä tekevätkin siitä yhden parhaista, ellei jopa parhaan Harvest Moon –pelin, vaikkei se ehkä edelleenkään riitä palauttamaan sarjaa parrasvaloihin.

 

Hector: Badge of Carnage Episode 1: We Negotiate With Terrorists (iOs, Mac, PC)

Telltale on tullut vuosien varrella tutuksi äärimmäisen laadukkaista seikkailupeleistään. Tähän saakka firma on kuitenkin pelannut omilla korteillaan: itse tehdyt ja suunnitellut pelit ovat olleet laatukamaa. Nyt siihen tulee muutos, sillä Hector: Badge of Carnage on paitsi ihan muun firman tekosia, myös alunperin iPhone-peli.

Hector-pelisarja kertoo englantilaisesta poliisista, joka työskentelee fiktiivisessä Clapper’s Wraken kaupungissa. Kaupunki on ränsistynyt slummi, jossa jätökset, pummit ja perverssit täyttävät kaikki kadut. Rehellisiä ihmisiä on vaikea löytää, varsinkaan kaupungin poliisivoimista.

 

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)

Venäläinen 1C: Maddox Games on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan lentosimulaattoritaivaan kruunattu tähti. Vuonna 2001 ilmestynyt IL-2 Sturmovik oli se rajapyykki, joka toi lentosimulaattorit uudelle vuosituhannelle ja nykyaikaa, lyöden pöytään upeat grafiikat, maistuvat lentomallit ja häikäisevän laadukkaan annoksen ilmasota.

Firman seuraavaa simulaattoria, joka ottaisi selvän pesäeron alkuperäisteokseen, on kuitenkin saatu odottaa pienoinen ikuisuus. IL-2: Cliffs of Dover laskeutui lopulta virtuaalilentäjien työpöydille, tarjoten ison annoksen yllätyksiä. Osa positiivisia, osa vähemmän.

 

Tales of Monkey Island: Premium Edition (PC, Mac)

Joskus muinaisina aikoina hiirivetoiset seikkailupelit olivat yksi PC-pelaamisen ehdottomista kulmakivistä. Tänään seikkailut eivät ole enää PC:n suurin valttikortti, vaikka pelilaji onkin noussut liki sukupuutosta takaisin vakavasti otettavaksi pelilajiksi.

Amerikkalaisen Telltale Games -studion luomat Lucasarts-klassikoiden maailmaan palaavat seikkailut ovat olleet seikkailujen comebackissä erityisen tervetullut tuulahdus. Korkeat tuotantostandardit ja esikuvilleen kunniaa tekevä huumori ovat ihastuttaneet erityisesti Tales of Monkey Island -seikkailussa. Aiemmin episodipohjaisesti julkaistu peli on nyt saatavilla myös paketoidussa muodossa.

 

Tiger Woods PGA Tour 12 (PS3, Wii, Xbox 360)

Huipulla on yksinäistä. Tiger Woodsin nimeä kantavat pelit ovat olleet jo vuosikausia ainoa varteenotettava vaihtoehto simulaatiomaisista golfpeleistä kiinnostuneille. Edes liikeohjausjärjestelmät eivät ole synnyttäneet kilpailijaa EA:n pelisarjalle, vaan valtaosa peleistä lähestyy lajia kevyemmällä otteella.

Uusi Tiger Woods ei kuitenkaan sorru leikittelyyn, sillä Mastersiin, yhteen golfin kuninkuusturnauksista, keskittyvän pelin tuntuma on puhdasta golfia.

Kuulumia artikkelirintamalta

Testissä pumpattava ajotuoli – se kesti Kauppisenkin!

Ette kuulkaa uskokaan mitä kaikkea maailmalla myydään. Joskus nettikauppojen pelivekottimien listauksia katsellessaan on vaikea uskoa mihin kaikkeen myyntimiehen mielikuvitus venyykään. Joskus nämä outoudet rantautuvat myös meille asti. Kuten tämä hämmästyttävä pumpattava ajotuoli, Inflatable Racing Kart.

DiRT 3 – talla pohjaan ja rallia ajamaan

Rallipelit ovat olleet aina lähellä suomalaisten pelaajien sydäntä. Mutta yhtään todella hyvää rallia ei ole nähty vähään aikaan. Muutama paras yrittäjä on viime vuosina kikkailut liikaa ja jättänyt rallin melkeinpä sivuseikaksi kaikenlaisen muun koheltamisen alle. Viimevuotinen virallinen WRC-rallipelikään ei kipinöinyt täysillä, vaikka se olikin hyvä yritys. Codemastersin Dirt 3 kuitenkin yrittää nyt korjata tilanteen.

Edelliset peliarvostelut

Edellisen arvosteluviikon antimista lukijat äänestivät kiintoisimmaksi Miikka Lehtosen ja Heikki Takalan yhteistyönä kirjoittaman ennakon Deus Ex: Human Revolution -toimintaseikkailusta. 59 prosentin äänisaaliille antoi eds välttävästi kampoihin vain Warhammer 40K: Space Marinen ensikosketus, sekin Lehtosen käsialaa.

3rd Birthday (PSP)

Deus Ex: Human Revolution -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Operation Flashpoint Red River (PC, PS3, Xbox 360)

Sims Medieval (Mac, PC)

WWE All Stars (PS3, Xbox 360)

Warhammer 40k: Space Marine lunastaa K18-ikärajansa

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli:

Katso tilanne vastaamatta