Uusimmat

Domen arvosteluviikko 22/2011: arvostelussa peli joka viikonpäivälle

06.06.2011 17:15 Jukka O. Kauppinen

Domen pelitesteissä seitsemän peliä:

  • Brink (PC, PS3, Xbox 360)
  • Dynasty Warriors 7 (PS3, Xbox 360)
  • First Templar (PC, Xbox 360)
  • Mortal Kombat (PS3, Xbox 360)
  • Section 8: Prejudice (PC, Xbox 360)
  • Steel Diver (3DS)
  • Yu-Gi-Oh! 5D’s World Championship 2011: Over the Nexus (DS)

 

Brink (PC, PS3, Xbox 360)

Verkkopeliominaisuudet ovat olleet olennainen osa FPS-genreä jo lähes lajityypin alkuajoista asti, mutta viime vuosina tämä on vain korostunut. Pelien elinkaari ja samalla niiden jatko-osion markkinointi ja niillä rahastaminen erilaisten DLC-pakettien sun muiden avulla on pelialan kovinta bisnestä.

Aiemmin  Enemy Territories -peleistä tutun Splash Damagen Brink on ensimmäisen persoonan räiskintäpeli, joka pyrkii eroon koko moninpelin konseptista. Mitään erikseen jaoteltuja osa-alueita ei ole, vaan yksinpeli ja moninpeli on nivottu saumattomasti yhteen. Idea on mainio, kiinnostavampaa onkin että toimiiko se.

Dynasty Warriors 7 (PS3, Xbox 360)

Se on näemmä taas sunnuntai ja sehän tarkoittaa väistämättä uutta Dynasty Warriors –peliä. Vaikka emopeli on ehtinyt ”vasta” seitsemänteen osaansa, sivupelit huomioiden mennään jo reippaasti toisen kymmenen paremmalla puolella.

Kaikki Dynasty Warriors –pelejä pelanneet tietävät jo tarkalleen, mistä pelissä on kyse. Tuorein osa yrittää lisäillä peliin jos jonkinlaista puitetta, mutta ei puutu itse pelattavuuteen, joten arvaahan sen, miten tässä käy.

 

First Templar (PC, Xbox 360)

Ristiretkiä, temppeliritareita, salaliittoja. 1300-luvun Euroopan ja Lähi-idän tapahtumissa riittäisi potkua, mutta yllättävän vähän niitä on käsitelty ainakaan toimintaroolipelien muodossa. The First Templar korjaa tämän puutteen.

Luvassa on, ei sen enempää tai vähempää kuin itse Graalin maljan etsimistä. Kippo on kateissa, petoksia ja luihuja juonia pukkaa joka toisen kulman takaa. Vain aito temppeliritari voi ratkaista arvoituksen.

 

Mortal Kombat (PS3, Xbox 360)

Mortal Kombat on taistelupelimaailman outolintu. Se on nimittäin jotakuinkin ainoa iso taistelupelisarja, joka on tehty lännessä. Se on myös ainoa lännessä tehty sarja, joka on sekä syntynyt pelihallien olemassaolon aikana sekä selvinnyt niiden kuolemasta.

Olkoonkin, että Mortal Kombatit ovat olleet pitkään hyvinkin kyseenalaista laatua, eikä sarja ole juuri päätä huimannut sitten 2D-aikojen. Niidenkin laatua voi moni kyseenalaistaa, mutta kaikki ovat yhtä mieltä ainakin yhdestä asiasta: 3D ja Mortal Kombat eivät sovi yhteen. Onneksi sen tietää myös Netherrealm Studios.

 

Section 8: Prejudice (PC, Xbox 360)

Ensimmäisten persoonan räiskintöjen markkinat ovat niin täynnä, että harvemmin mikään erottuu merkittävästi edukseen. Vaikka lähes jokaisesta teoksesta löytyy muutama oma mielenkiintoinen kikkansa, niin usein ne jäävät paremmin kiillotettujen tai muuten vain isomman budjetin veljiensä alle.

Sama vaivaa myös Section 8 -sarjaa. Ensimmäinen osa oli keskeneräinen, mutta mielenkiintoisilla ideoilla varustettu räiskintä. Jatkoa seuraa budjettipelin muodossa, joka on huomattavasti pienemmästä hinnastaan huolimatta paljon edeltäjäänsä laajempi kokonaisuus.

 

Steel Diver (3DS)

Nintendon uusin peli on vaikea tapaus. Se on tehty periaatteellaa ”laatu korvaa määrän”, mutta Steel Diver pistää miettimään vakavasti voiko tämänkin periaatteen kanssa mennä liian pitkälle, jopa pilaten potentiaalia pursuavan pelin.

Steel Diver venyttää mainitun lausahduksen sen äärirajoille saakka. Riippuu varmaankin pelaajasta, että tunteeko vähäisen sisällön läpikäymisen jälkeen olonsa huijatuksi vai koukuttuuko sittenkin pelaamaan kymmeniksi tunneiksi.

 

Yu-Gi-Oh! 5D’s World Championship 2011: Over the Nexus (DS)

Keräilykorttipelit laihduttivat lompakkoani villissä nuoruudessani sadoilla mummonmarkoilla. Kalliiksi käynyttä harrastusta onkin mukavampi jatkaa digitaalisesti, ja nyt siihen tarjoaa mahdollisuuden Yu-Gi-Oh!

Mikä ihmeen Yu-Gi-Oh!? Sitä minäkin ihmettelin arvostelupelin löytyessä kirjekuoren pohjalta. Kyseessä on mangaan ja animeen perustuva keräilykorttipeli, ja vieläpä hyvin suosittu sellainen.

Kuulumia artikkelirintamalta

Witcher 2 – konseptigalleria

Witcher 2 on upea peli. Siis visuaalisesti. Kaunis, loisteliaskin. Myös pelin arvostelua varten kerätyt konsepti- ja pelitaidegrafiikat olivat huimia, mutta koska pelin arvosteluun oli käytettävissä mahtiannos loistavia kuvakaappauksia, jäi muu pelitaide käyttämättä.

Mutta ei näin upeita kuvia voi heittää poiskaan – joten olkaa hyvä, tässä Witcher 2 -konseptigalleria. Nauttikaa, jos sattuisitte vahingossa tykkäämään.

Logitech F540 – pelikuulokkeet konsolipelaajille

Jos olet kuin minä, asut kerrostalossa, jossa joku lähinaapureistasi on sen verran skitsofreninen, että kello kahdeksan jälkeen jokainen yskäisykin saa aikaan valitusta. Tällaisessa tilanteessa kuulokkeet päässä pelaaminen ei ole vain vaihtoehto, se on elinehto.

Vielä muutama vuosi sitten konsolipelaajien oli tyytyminen eri tavoilla huonoihin vaihtoehtoihin, mutta tilanne on parantumassa nopeasti. Logitechin F540-headset on valikoiman paremmasta päästä, vaikka surround puuttuukin.

Edelliset peliarvostelut

Edellisen arvosteluviikon antimista lukijat äänestivät ylivoimaisen kiinnostavimmaksi teokseksi Lehtosen arvion The Witcher 2 -roolipelistä 71 prosentin äänisaaliilla. Sääliääniä saivat myös L.A. Noire ja Mount & Blade: With Fire and Sword.

Dungeon Siege 3 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeons & Dragons: Daggerdale (PC, PS3, Xbox 360)

Ferrari: The Race Experience (Wii)

Final Fantasy IV: The Complete Collection (PSP)

L.A Noire (PS3, Xbox 360)

MotoGP 10/11 (PS3, Xbox 360)

Mount & Blade: With Fire & Sword (PC)

The Witcher 2 (PC)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli:

Katso tilanne vastaamatta