Domen arvosteluviikko 4/2014: Broken Age, Doki-Doki, TMMNT, Turbo Dismount, Wonderbook, Blackguards, Demon Core, Vuoden peli

03.02.2014 21:00 | Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 4/2014…

  • Broken Age (Mac, PC)
  • Doki-Doki Universe (PS3, PS4, PSV)
  • Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtles (3DS, Wii, Xbox 360)
  • Tearaway (PSV)
  • Turbo Dismount -ennakko (PC)
  • Wonderbook: Book of Potions, Diggs Nightcrawler ja Walking with Dinosaurs
  • Blackguards on synkkä, synkempi, synkin roolipeli
  • Demon Core on suomalainen Half-Life
  • Vuoden 2013 paras ladattava pelisisältö: Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep

Broken Age (Mac, PC)

Seikkailupeleistä puhuttaessa harva nimi on yhtä legendaarinen kuin Tim Schafer. Lucasfilmillä maineensa luonut mies oli aikanaan luomassa monia genren todellisista klassikoista. Kyllä siitä paineita tulee uutta peliä varten.

Eikä paineita varmasti hälvennä se, että peli rahoitettiin sillä vallankumouksen aloittaneella Kickstarter-kampanjalla. Tai se, että sittemmin projekti on ollut pahoissa vaikeuksissa. Mutta nyt se on täällä: Tim Schaferin uusi seikkailupeli.

 

Doki-Doki Universe (PS3, PS4, PSV)

Sonyn PlayStation-konsolit ovat viime vuosien aikana profiloituneet indiepelien ystävien ykkösalustana. Firma puskee ulos ennakkoluulottomasti kokeellisia pelejä, joten tarjolla on yllätyksiä laidasta laitaan. Joskus iloisempia, toisinaan vähän vaisumpia.

Tällä kertaa testiin on osunut peli, joka on niin erikoinen, että en ole ihan varma, sanoisinko sitä edes peliksi. Doki-Doki Universe.

 

Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtles (3DS, Wii, Xbox 360)

Jos fiktiivisen New Yorkin kellot pyörisivät normaalimaailman tahtiin, olisivat teini-ikäiset mutanttininjakilpparit ehtineet jo miehen ikään. Alun perin vuonna 1984 julkaistun sarjakuvan sivuilta kaikkien suosikeiksi singahtaneet vihreät veijarit elivät todellista kulta-aikaansa 80- ja 90-lukujen taitteessa. Viimeisin inkarnaatio on Nickelodeonin viime vuonna aloittama TMNT-animaatiosarja. Nyt päivänvalon on nähnyt siihen pohjautuva virallinen videopeli, josta olisi mukava tykätä… Mutta. 

 

Tearaway (PSV)

Viime vuonna ilmestyi monta hyvää peliä, joiden meriiteistä voidaan väitellä vaikka kesään asti, mutta  yksi asia on aika selvä: vuoden sympaattisin peli on tässä.

Brittiläisen Mediamoleculen Tearaway on sympaattisuuden multihuipentuman ohella myös firman paras peli ja vihdoin se erinomainen tasapaino luovuuden ja pelattavuuden välillä, jota porukka on hakenut jo vuosien ajan LittleBigPlaneteilla.

 

Turbo Dismount –ennakko (PC)

Jos satuit olemaan Assembly 2002 -tapahtumassa, muistat varmasti ainakin yhden jutun: tAAtin pelikehityskilpailuun osallistuneen – ja sen murskaluvuin voittaneen – Porrasturvat-pelin. Sittemmin onneton tikku-ukkomme on kaatunut ties mistä, mutta nyt tähtäimessä ovat todelliset turboturvat.

 

Wonderbook: Book of Potions, Diggs Nightcrawler ja Walking with Dinosaurs

Liikeohjaimet ja kameran yhdistäminen pelikonsoliin ovat mahdollistaneet monenlaiset hauskat viritykset. Niin kutsuttu augmented reality, peligrafiikan yhdistäminen todellisuuteen on yksi näistä tempuista. Sonyn Wonderbook puolestaan esittelee näillä keinoilla kirjan, joka herää henkiin.

Kun käteen annetaan kuusiaukeamainen paksulehtinen kirja, jonka sivut ovat täynnä geometrisiä kuvioita, ei härveliä kehtaa juuri laitteeksi haukkua. Kameran ja Move -ohjaimen avulla ruudulle piirtyy kuitenkin toinen todellisuus, jonka luulisi kiehtovan ainakin penskoja.

Artikkelit

Blackguards on synkkä, synkempi, synkin roolipeli

Termi saksalainen roolipeli on joskus pelottava. Siihen liitetään ennakko-aavistuksia, joissa on harmillisen usein perääkin, siis negatiivisella kannalla. Miten siis pärjää point’n’click-seikkailupeleistään tunnettu Daedalic Entertainment? Pieni saksalainen pelitalo, joka on kunnostautunut hienosti pelialan seikkailullisella kulmalla, mutta tähtää nyt korkeammalle?

Daedalic on pieni mutta mukava firma. Se on pitänyt korkealla klassisten seikkailupelien lippua ja aikaansaanut paljon varsin hyviä, viihdyttäviä pelejä. Blackguards on kuitenkin firmalle iso askel. Se on julkaisijan suurin ja kallein peli tähän mennessä, jonka viilaamiseen on panostettu ja paljon.

Demon Core on suomalainen Half-Life

Tamperelainen Apex Games tekee tavanomaisesta poikkeavaa, isompaa peliä. Nyt ei näet tehdä mitään mobiili-naksuttelua tai tamperelaisyritysten suosimia strategioita, vaan oikein isoa, PC Master Racen koneille suunnattua tarinallista räiskintäpeliä Half-Lifejen tyyliin. Eikä sana Half-Life tule esiin ainoastaan toimittajan suusta, vaan sen mainitsee useamman kerran myös Demon Corea viilaavaa Mikko Karsisto.

Karsisto on vanha nokialainen, mutta lähti firmasta omaan suuntaansa jo kauan ennen nykyisen myllerryksen alkua ja Microsoft-kauppoja. Eräänä päivänä hän vain mietti, että mitä jos perustettaisiin pelifirma. Lyhyt tekstiviestipalaveri kollegan kanssa ja siinä se, Apex Gamesin perusta oli valmis. Sitten tarvitaan enää vain rahaa ja koodia! Molempia järjestyi tiukalla bisnesvainulla ja sen jälkeen onkin tehty kolme vuotta kovaa duunia täyspäiväisesti. Kyllä vain, jo kolme vuotta, vaikka peli paljastettiin aivan äskettäin.

Vuoden 2013 paras ladattava pelisisältö: Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2013 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Vuoden parhaaksi DLC:ksi lukijat valitsivat Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon Keepin.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi jonkin näkymättömän, ties minkä jutun, koska äänestys näemmä ei toiminut. Dammit!

Assassin’s Creed: Liberation HD (PC, PS3, Xbox 360)

Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies (3DS)

Proteus (Linux, Mac, PC, PS3, PSV)

Soulcalibur II HD Online (PS3, Xbox 360)

The Stanley Parable (PC)

Vuoden 2013 paras pelihahmo: Trevor Phillips

Vuoden 2013 aliarvostetuin peli: Beyond: Two Souls

Vuoden 2013 paras ladattava peli: Path Of Exile

Vuoden 2013 paras suomipeli: Resogun

Turkulainen Dethroned! yhdistelee MOBAa ja tower defenceä

1989: Dawn of Freedom (lautapeli)

Nelinpeli Podcast 045: Bananas

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta