Uusimmat

Domen arvosteluviikko 43/2014: Borderlands, Civilization, Counterspy, Dungeon of the Endless, Evil Within, Assassin’s Creed Unity, Nelinpeli, Alien Isolation, Driveclub

30.10.2014 14:00 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 43/2014 muun muassa:

  • Borderlands: The Pre-sequel (PC, PS3, Xbox 360)
  • Civilization: Beyond Earth (Mac, PC)
  • Counterspy (Android, iOS, PS3, PS4, PSV)
  • Dungeon of the Endless (PC)
  • The Evil Within (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • Assassin’s Creed Unity -haastattelu: vallankumouksen kaaoksen ymmärtäminen oli haasteellista
  • Mulkaisu: Alien: Isolation
  • Nelinpeli Podcast 063: Se on smässii
  • Mulkaisu: Driveclub

Borderlands: The Pre-sequel (PC, PS3, Xbox 360)

Borderlands on eittämättä enemmän kuin osiensa summa. Pelisarjan ensimmäinen osa oli lähinnä prototyyppi, vaikkakin hyvä sellainen. Toinen osa osoitti, että pääpeliä voi kuin voikin parantaa huomattavasti lisäosilla.

Itse asiassa ladattava sisältö oli se mikä teki toisesta osasta omissa kirjoissani yhden viime vuoden parhaista räiskinnöistä, eikä vähiten Tiny Tina’s Assault on Dragon Keepin ansiosta. The Pre-Sequel tuntuu tässä mielessä välityöltä. Se ei juurikaan uudista konseptia, mutta lienee syytä odottaa, että Season Passin hankkiminen on tälläkin kertaa on enemmän kuin suotavaa.

 

Civilization: Beyond Earth (Mac, PC)

Civilization V ei ole enää mikään uusi juttu. Firaxiksen 4X-strategiapelillä on pelaajia ja ystäviä kautta maailman. Pari lisäosaakin peliin on julkaistu. Mutta se pyörii tiiviisti maanläheisten asioiden ympärillä: avaruuteen ei ole asiaa. Paitsi nyt.

Kuten nimikin antaa ymmärtää, Civilization: Beyond Earth jatkaa siitä, mihin suunnilleen viimeksi jäimme: ihmiskunta on levinnyt avaruuteen. Ja kuten arvata saattaa, ongelmiahan siitä seuraa.

 

Counterspy (Android, iOS, PS3, PS4, PSV)

Kylmä sota kylvi ihmisiin pelkoa kymmeniä vuosia sitten suurten valtojen vertaillessa kalustoa kuin pikkupojat. Ydinsodan uhka oli läsnä ja sillä peloteltiin. Media on jälleen tarttunut teemaan ja pelon merkit leijuvat ilmassa. Vaikka uhka on ehkä todellinen, lähestytään virtuaalimaailmassa asiaa vielä fiktiivisesti.

Liittoutuneet ja akselivaltiot ovat päätyneet taas käsirysyyn, ja uhkaavat räjäyttää kuun atomeiksi. Apuun lähetetään noheva vakooja, jolle annetaan tehtäväksi anastaa vihollisen ydinpommeihin liittyvät suunnitelmat soluttautumalla epäilyttäviin tukikohtiin. Kaiken tulee tapahtua vähin äänin ja niin ettei edes pääjehun kissa havahdu aukeavan kassalippaan ääniin.

 

Dungeon of the Endless (PC)

Dungeon of the Endless kuulostaa paperilla todella hämärältä peliltä. Kyseessä on Endless Space –strategiapelin sivuseikkailu, jossa unohdetaan suuret kuviot ja keskitytään todella pieniin: kaksi seikkailijaa, syöksynyt alus ja se sisältämät kauhut.

Avainsanoina voidaan mainita vaikka tower defence ja roguelike, mikä kuulostaa paperilla aika oudolta yhdistelmältä. Ja outo peli se onkin.

 

The Evil Within (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Shinji Mikami on vuosien varrella tehnyt monia pelejä: Viewtiful Joe, Devil May Cry, Dino Crisis, Vanquish, God Hand ja … Resident Evil. Näistä viimeisin synnytti hirvittävän suositun survival horror -genren, jossa yrittäjiä on riittänyt.

Nyt Mikami palaa takaisin ensimmäisen menestyksensä pariin. Tunnetun sanonnan mukaan kotiin ei voi koskaan palata, mutta entä vanhojen pelien pariin?

Artikkelit

Assassin’s Creed Unity –haastattelu: vallankumouksen kaaoksen ymmärtäminen oli haasteellista

Assassin’s Creed Unity. Ranskan vallankumous. Kova yhdistelmä, joka tarjoaa, mahdollistaa ja vaatii paljon. Länsimaiden vakautta rankasti täristänyt vuosia kestänyt tapahtumasarja murskasi Euroopan vanhimpiin lukeutuneen monarkian ja hallitusjärjestelmän, ja pyrki luomaan kaaoksesta jotain uutta. Mitä uutta, sitä ei kukaan tiennyt. Mutta jotain.

Sinne sekaan heitetään myös assassiinit, joiden pelihistoriallista kuvaelmaa avaa Ubisoftin historioitsija Maxime Durand.

Nelinpeli

Mulkaisu: Alien: Isolation

Creative Assemblyn huikea selviytymiskauhuseikkailu Alien: Isolation todistaa vähintään yhden asian todeksi: avaruudessa kukaan ei kuule kun Nelinpelin jänishousuilta turahtaa lahkeeseen.

Nelinpeli Podcast 063: Se on smässii

Nelinpeli tuuttaa eetteriin kerrankin alle kolmituntisen jakson, mutta älkää antako minuuttimittarin hämätä: liitoksistaan repeilevässä jaksossa tarjoillaan niin kiinteä täyslaidallinen painavinta peliasiaa, että herkemmät korvakanavat eivät toivu höykytyksestä! Erikoisvieraana intergalaktinen superninja Jenni ”Jepugate” Ahlapuro.

Pelikeskustelun polttavassa ytimessä käristyvät tällä kertaa mm. Legend of Grimrock 2, Watch Dogs: Bad Blood, Alien: Isolation, Sherlock Holmes: Crimes and Punishments, Forza Horizon 2, Middle-earth: Shadow of Mordor ja Super Smash Bros For 3DS.

Mulkaisu: Driveclub

Kaksijakoisen vastaanoton saanut Driveclub ei jakanut Nelinpelin miehistöä näkemyserojen vastakkaisleireihin. Päinvastoin, jo tuntuvan tovin Nelinpeli-ukkoloisten pelilautasilla pyörinyt autopelilupaus oli jättänyt itsestään valitettavan yksipuolisen kuvan.

Tai niin ainakin Nelinpelin leirissä luultiin aina kuvauspäivään saakka. Aikana ennen kokoversion julkaisua nauhoitetun Mulkaisun edetessä miehistö läpikäy tuntuvan transformaation, kun Driveclubin osaset alkavat loksahdella kuin maagisesti kohdalleen kameran rullatessa. Lopputulos jää toki ristiriitaiseksi, vaan ehkei niin yksiselitteisen negatiiviseksi sittenkään?

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon jutuista lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi Nelinpelin mulkaisun Middle-earth: Shadow of Mordor –pelistä. Perässä hiihti Mikael Miilumäen arvio Hyrule Warriorsista.

Driveclub (PS4)

Hyrule Warriors (Wii U)

The Incredible Adventures of Van Helsing II (PC)

Ryse: Son of Rome (PC, Xbox One)

Mulkaisu: Middle-earth: Shadow of Mordor

Mulkaisu: Forza Horizon 2

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat